31.12.2013

Popcorn w karmelowej skorupce


Nastroje od rana mocno imprezowe, dlatego specjalnie dla wszystkich balujących na domówkach przepis na szybki popcorn w karmelowej słodko-słonej skorupce.
Ale uwaga! ma jedną wadę-  znika w ekspresowym tempie :)


/ przepis własny, wychodzi 1 duża miska popcornu/

- paczka ziaren kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 100 g cukru trzcinowego
- 40 ml wody
- 40 ml syropu z agawy
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej


Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, wsypać ziarna kukurydzy.
Zamknąć pokrywkę i czekać, gdy przestanie "strzelać" ( po ok. 8  minutach) to znak, że popcorn jest już gotowy.
Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uprażoną kukurydzę.


W rondelku rozgrzać masło, syrop, cukier, sól, ekstrakt i wodę. Następnie polać tak powstałą mieszaniną popcorn. Wymieszać szpatułką, aby syrop okleił całość.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C . (z termoobiegiem) i piec w nim popcorn przez ok. 12 minut. Od czasu do czasu mieszając szpatułką, aby równo się podpiekł.
Gdy będzie już gotowy należy przełożyć go do miski. Zastygający syrop skleja uprażone ziarna, dlatego najlepiej jeszcze ciepły popcorn przesypać do miski.
Smacznego!



...................

Już za chwileczkę Nowy Rok, dlatego korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć ...


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

29.12.2013

Makowe babeczki



Dziś mam coś dla wielbicieli makowych wypieków. Babeczki po brzegi wypełnione masą makową.
Kto chętny?


/ przepis własny, składniki na 6 babeczek/

spód:
- 120 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli

 wypełnienie:
- 300 g masy makowej (kupnej lub przyrządzonej własnoręcznie)

Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek.
Wyciąć sześć krążków oraz sześć gwiazdek, krążki  umieścić w foremkach do babeczek, kłaść po 2 -3 łyżki masy makowej do środka każdej babeczki i udekorować wcześniej wyciętą gwiazdką.

Babeczki piec w temp. 180 stopni C. przez 14 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

28.12.2013

Nocne bułeczki


Te pyszne bułeczki zaczniesz wieczorem, a skończysz rano. Nie, nie będziesz musiała/ł stać przy blacie kuchennym całą noc. Wprost przeciwnie! Wieczorem tylko! zamieszasz ciasto, a rano uformujesz i upieczesz.
Bułeczki rosną przez noc.
Zachęcam do spróbowania! :)



/ składniki na 12 bułeczek, przepis znaleziony na Cinie/

- 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju

Dodatki:
- do posmarowania: 1 jajko i mleko
- do posypania: sezam, mak, siemię

Wieczorem:
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem.
Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników.
Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut.
 Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty.
Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części.
Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. 
Ja zaplotłam moje bułeczki :)
"Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
 Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem.
Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego! :)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

27.12.2013

Granola o smaku piernika

 
 
Domowa granola o smaku piernika  doskonale poradziła sobie w roli poświątecznego śniadania.
Z czym jedzona?
Z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do owsianki.
Może również służyć jako samodzielna przegryzka albo..  posypka do ciast.
 
 
/ przepis własny/
 
- 2 szklanki  płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka pomieszanych pestek z dyni i słonecznika
-  1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki syropu z agawy
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
 
W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, żurawinę i pestki. W garnuszku umieszczamy cukier, syrop z agawy olej, przyprawę piernikową i esencję waniliową. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty do momentu, aż rozpuści się cukier. Tak powstały syrop wylewamy na składniki sypkie. Mieszamy do momentu, aż wszystkie pokryją się syropem.
Zawartość miski przesypujemy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie mieszamy granolę, aby miała szansę równomiernie się zezłocić. Powtarzamy to co 5 minut, przez kolejne 25 .
 
Kiedy gotowa granola nieco ostygnie rozdrabniamy ją rękami pozbywając się co większych kawałków. Umieszczamy w szczelnym słoju (jak na zdjęciu).
Smacznego!:) 


 

 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

26.12.2013

Instagram MIX - Christmas


 
 
 
  Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

Wieniec makowy z marcepanem



Wieniec makowy piekłam tuż przed Świętami (mogliście ujrzeć go tutaj).
 Dziś pokazuje Wam Naszą świąteczną wersję tego ciasta- z marcepanem.
Smakuje oczywiście pysznie, przepis jest dość elastyczny dlatego tym razem posłużyłam się marcepanem. Można oczywiście przygotować wersję z większą ilością orzechów lub z samą masą marcepanową, można zamiast maku "nafaszerować" go zmielonymi orzechami i cynamonem albo masą piernikowo- bakaliowo-orzechową. Możliwości jest na prawdę sporo.
 
 
 
/ przepis własny, składniki na 1 wieniec/

 
ciasto:
- 210 g mąki pszennej typ 550 (luksusowej)
- 125 ml ciepłego mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 20 g cukru kryształu
- 14 g świeżych drożdży
- szczypta soli
nadzienie:
 
- 300 g masy makowej  (kupnej lub przygotowanej własnoręcznie)
- 50 g masy marcepanowej


 dekoracja:
- 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru + 1 łyżeczka wody
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- jadalny brokat ( do kupienia tutaj)
 
 
Z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
W tym czasie do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone i wystudzone masło.
Przełożyć do miseczki i pozostawić przykryte czystą ściereczką na ok. 1 h (do momentu aż podwoi objętość).
Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować go makowym nadzieniem ( ważne, aby miało temperaturę pokojową!), rozwałkować marcepan i położyć go na masie makowej, zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Ostrym nożem naciąć rulon pośrodku, zaczynając  3 cm od górnego brzegu.
Obie części naciętego rulonu zwinąć w wieniec.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto.
Pozostawić na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim wieniec przez 40- 45 minut.
Przestudzić i udekorować lukrem przyrządzonym z połowy szklanki cukru pudru i 1 łyżeczki wody.
Pozostawić do zastygnięcia.
Kroić w grube plastry. Wieniec jest najsmaczniejszy w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepły.

Smacznego!:)
 
Ps: Oczywiście zdjęcie z nagłówka było w te Święta niestety tylko moim pobożnym życzeniem.
Śniegu nie ma, za to jest 10 stopni na plusie i słońce :)


  Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

24.12.2013

Miodowe ciasteczka pachnące Świętami i życzenia


Dziś bardzo świątecznie tutaj. Zanim złożę życzenia podam Wam przepis na i rozpływające się w ustach miodowe ciasteczka.
 

/ przepis własny, na 12 sztuk/

- 125 g mąki pszennej
- 70 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g płynnego miodu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
dekoracja:
- czekoladowe pisaki
Z mąki, zimnego masła i pozostałych składników zagnieść szybko ciasto.
Następnie zawinąć je w kulę i włożyć do lodówki na min. 1h.
Blat lub stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wykrawać kształty.

Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasteczka.
Piec je w temp. 180 stopni C. (bez termoobiegu) przez 12 minut.

Wystudzić i udekorować.
Przechowywać w zamkniętej puszce przez max 14 dni.
Smacznego!:)



____________
Słodkich i radosnych Świąt Wam życzę :)
Olga


 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

22.12.2013

Świąteczne mini- serniczki



Kremowe mini- serniczki, które smakiem przypominają sernik gotowany.
Ekspresowe w wykonaniu i bardzo dekoracyjne.
To w jaki sposób je ozdobisz zależy tylko i wyłącznie od Twojej inwencji.
:)



/ przepis inspirowany tym, na 6 sztuk/

spód:
- 120 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli

wypełnienie:
- 200 g zmielonego twarożku sernikowego
- 40 g śmietany 36 %
- 40 g mleka skondensowanego słodzonego

do dekoracji:
- 1 łyżeczka masy sernikowej + barwnik zielony i czerwony

Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek.
Wyciąć sześć krążków i  umieścić w foremkach do babeczek.
Podpiec je w temp. 180 stopni C. przez 12 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek.
Przygotować masę sernikową- wymieszać twarożek wraz z zagęszczonym mlekiem i śmietanką.
Wyłożyć na podpieczone spody babeczek.  Zostawić na ok. 30 minut w zimnym miejscu, aby nieco stężały.
W dwóch małych pojemniczkach rozprowadzić barwniki wraz z odrobiną masy sernikowej.
Robić wzorki za pomocą wykałaczki.
Zostawić na całą noc (ok. 12 h), aby stężały.

Smacznego!




Ps: Czerwone, błyszczące papilotki można nabyć w sklepie Beetlebits.pl


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze


 ______________________________♥____________________________

21.12.2013

Wieniec makowy



Planujesz upiec na Święta makowiec, ale obawiasz się, że ciasto popęka albo wyjdzie zakalec?
A co powiesz na świąteczny wieniec?
Nie obawiaj się zakalca, a pęknięcia są wręcz wskazane.


/ przepis własny, składniki na 1 wieniec/

ciasto:
- 210 g mąki pszennej typ 550 (luksusowej)
- 125 ml ciepłego mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 20 g cukru kryształu
- 14 g świeżych drożdży
- szczypta soli
nadzienie:
- 300 g masy makowej  (kupnej lub przygotowanej własnoręcznie)

dekoracja:
- 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru + 1 łyżeczka wody


Z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
W tym czasie do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone i wystudzone masło.
Przełożyć do miseczki i pozostawić przykryte czystą ściereczką na ok. 1 h (do momentu aż podwoi objętość).
Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować go makowym nadzieniem ( ważne, aby miało temperaturę pokojową!), zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Ostrym nożem naciąć rulon pośrodku, zaczynając  3 cm od górnego brzegu.
Obie części naciętego rulonu zwinąć w wieniec.


Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto.
Pozostawić na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim wieniec przez 40- 45 minut.
Przestudzić i udekorować lukrem przyrządzonym z połowy szklanki cukru pudru i 1 łyżeczki wody.
Pozostawić do zastygnięcia.
Kroić w grube plastry. Wieniec jest najsmaczniejszy w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepły.
Smacznego!:)




 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

20.12.2013

Łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami


Dziś obiad w mocno świątecznym klimacie.
Duet kapusty i grzybów w łazankach zna każdy, suszona śliwka nadaje tej dwójce słodkiego charakteru. 
Bardzo polecam.



Łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

/ przepis rodzinny z moimi zmianami, składniki dla 2 osób/

- 180 g makaronu łazanki
- 1 mała miseczka (160 g) kiszonej kapusty
- garstka (40 g) suszonych śliwek
- 1 biała cebula
- 2 łyżki masła
- 4 małe namoczone suszone grzybki (najlepiej 3-4 h przed)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- szczypta cukru


Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle.
Kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna) przepłukujemy wodą i odsączamy na sicie. Kroimy i dodajemy do podsmażonej cebulki. 
Grzybki odsączamy z wody w której się moczyły i również kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z suszonymi śliwkami.
Dodajemy do rondelka, jeśli zawartość będzie się przypalać można dodać 2-4 łyżki wody z gotującego się makaronu.  Następnie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według przepisu na opakowaniu.
Gdy będzie już gotowy, osączamy go na sicie i wrzucamy do rondelka z podsmażoną kapustą, mieszamy.
Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, kminkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
Przekładamy na talerze.
Smacznego!







 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

19.12.2013

Sernikowe babeczki z dżemem porzeczkowym





Sernik i babeczka zamknięte w jednym ciastku z wyglądu zbliżonym do mince pies.
Przyjemna słodycz waniliowego ciasta kruchego i sernika przełamana kwaskowatym dżemem z czerwonej porzeczki.




/ przepis własny, na 6 babeczek/

spód:
- 120 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli

wypełnienie:
- 200 g zmielonego twarożku sernikowego
- 40 g mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżeczki proszku budyniowego
- 6 łyżeczek dżemu z czerwonej porzeczki (domowej roboty)

do posypania:
- cukier puder

Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek.
Wyciąć sześć krążków oraz sześć gwiazdek, krążki  umieścić w foremkach do babeczek. Gwiazdki odłożyć na bok (posłużą jako dekoracja).
Podpiec je w temp. 180 stopni C. przez 12 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować masę sernikową.
Wymieszać twarożek wraz z budyniem i zagęszczonym mlekiem.
Wyłożyć na podpieczone spody babeczek.  Następnie na warstwę sernikową nałożyć na każdą babeczkę  po jednej łyżeczce dżemu.
Udekorować wierzch każdej babeczki nieupieczoną gwiazdką i zapiekać całość przez ok. 10 minut w 180 stopniach C. (piekłam z termoobiegiem).
Wystudzić i wyjąć z foremek. Na samym końcu udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!




 



 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________


18.12.2013

Zimowe wydanie magazynu Spring Plate

http://issuu.com/springplate/docs/magazynsp4

Kochani! Śpieszę z informacją, że od dziś dostępne jest zimowe wydanie magazynu Spring Plate klik. Znajdziecie w nim mnóstwo świątecznych inspiracji, wśród nich moje dwa przepisy (strony 95-97).
Zajrzyjcie koniecznie :)
 
 
 
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

17.12.2013

Chleb na zakwasie z żurawiną


Kolejny prosty chleb z wykorzystaniem żytniego zakwasu.
Niech będzie Waszą inspiracją na świąteczne śniadanie :)


/ przepis własny, na 1 duży bochenek/
- 200 g zakwasu żytniego razowego (kliknij po przepis)


- 530 g mąki pszennej typ 550
- 270 g ciepłej wody
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g ziaren słonecznika
- 4 g świeżych drożdży
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka soli (10g)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka oliwy


Zakwas wymieszać w dużej misce wraz z wodą, syropem z agawy, solą i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, otręby, ziarna słonecznika oraz żurawinę.
Zagnieść jednolite ciasto. Na samym końcu dodać oliwę.
Przykryć ściereczką lub foliową torebką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 2 h).
Po tym czasie ciasto chlebowe przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką, odgazować i uformować w kulę.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uformowany chleb. Odstawić na 30 minut, aby jeszcze trochę wyrósł.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C.  na samo dno postawić żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Wstawić chleb i piec go przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 20 minut.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę do studzenia ciast, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

16.12.2013

Korzenne ciasto z gruszkami i żurawiną


Nastrajamy się na Święta.
W tym roku będą niezwykłe. Już od dobrego miesiąca piekę korzenne słodkości, bo przecież wielu pysznych rzeczy nie da rady spróbować w ciągu tych kilku świątecznych dni.
W głośnikach od szóstego grudnia leci taka muzyka.







Wilgotne i aromatyczne ciasto, które z pewnością umili świąteczne spotkania przy stole.

Nie jest to tradycyjny keks czy piernik. Jednak warto zaryzykować i upiec ten ekstrawagancki wypiek. Efekt pozytywnie Cię zaskoczy :)



Korzenne ciasto z gruszkami i żurawiną

/ przepis własny, na 1 keksówkę/


- 1 szklanka mąki pszennej (100g)

- 1/2 szklanki cukru (100g)

- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 2 jajka

- 1 łyżka miodu (15g)

- 50 g masła

- 60 g migdałów w płatkach

- 4 łyżki świeżej lub suszonej żurawiny

- 2 gruszki

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka cynamonu

- 1/4 łyżeczki imbiru

- 1/4 łyżeczki kardamonu

- łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta czarnego pieprzu



dodatkowo:

- 2 łyżki płatków migdałowych + 2 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)



Masło rozpuść w garnuszku, ostudź.

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, zmielone migdały i przyprawy.

W osobnej misce wymieszaj jajka, ekstrakt, mleko,miód, rozpuszczone i ostudzone masło.

Zmiksuj zawartość obu misek.

Formę keksową o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę.

Gruszki obierz i poukładaj na cieście wraz z żurawiną.







Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz w nim ciasto przez ok. 15 minut , po tym czasie wyjmij je i posyp płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika i dopiekaj jeszcze 20 minut - do tzw.”suchego patyczka”. Wystudź i posyp cukrem pudrem.


Smacznego!:)






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze


  ______________________________♥____________________________

  

 

12.12.2013

Z wizytą w Fabryce Czekolady Wedel

 
W Mikołajkowy poranek wraz z Panem Pilotem wybraliśmy się do Fabryki Czekolady Wedel.
Mimo tego, że w centralnej Polsce szalał orkan Ksawery, od samego rana na naszych twarzach malowały się uśmiechy. Czuliśmy się jak dzieci, których sen wreszcie się spełnił.
Już na ulicy unosił się czekoladowy zapach. Gdy dotarliśmy na miejsce na wstępie naszą uwagę przykuła czekoladowa witryna wykonana przez mistrzów czekolady, pod okiem Maestro Janusza Profusa.
 
 
850 kg wedlowskiej czekolady! Dalibyście wiarę?
 
No i oczywiście miniaturka samolotu RWD-13 zakupionego w 1936 r. przez firmę.
 
 
Potem czekała nas wycieczka po Fabryce. A przewodnikiem był sam Pan Prezes- Witold Ziobrowski.
 
 
Odziani w fartuchy ochronne zwiedziliśmy halę produkcyjną czekolad twardych oraz.. uwaga uwaga-  Ptasiego Mleczka!
I  właśnie ta druga zrobiła na nas największe wrażenie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na to w jaki sposób kostki białej pianki zostają oblane płynną wedlowską czekoladą mogłabym patrzeć godzinami w ramach terapii antystresowej.
 
 
Jako ciekawostkę dodam, że udoskonalona została metoda pakowania Ptasiego Mleczka.
Każde "pięterko" od teraz jest dodatkowo owijane folią. Dzięki takiemu zabiegowi tuż po jej zdjęciu "uderzy" nas fala niebiańskiego aromatu.
Tak zapakowany smakołyk pojawi się w sklepach zaraz po Nowym Roku.
Dla wszystkich ciekawskich już dziś premiera nowego opakowania- prosto z linii produkcyjnej :)
 
 
 Następnie przeszliśmy do części praktycznej naszego spotkania, czyli do warsztatów.
Własnoręcznie ozdobiliśmy torciki oraz pomalowaliśmy czekoladowe bombki.
 
 
 

 

 
 
U mojego Maestro ujawniły się głęboko skrywane talenty plastyczne.
Zyskały one uwagę samego mistrza czekolady- Janusza Profusa.
Już wiem kto będzie mi w tym roku pomagał dekorować pierniczki :)
 
Nasyceni czekoladowym zapachem i wyposażeni w spory zapas czekoladowych wyrobów opuściliśmy fabrykę Wedla.
Dziękujemy za zaproszenie, przeżycia niezapomniane!
 
 
 
 
LOTTE Wedel Sp. z o.o.
ul. Zamoyskiego 28/30
Warszawa, Poland
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________
 
 

 

Blogger template designed By The Sunday Studio.