Kolejny prosty chleb z wykorzystaniem żytniego zakwasu.
Niech będzie Waszą inspiracją na świąteczne śniadanie :)
/ przepis własny, na 1 duży bochenek/
- 530 g mąki pszennej typ 550
- 270 g ciepłej wody
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g ziaren słonecznika
- 4 g świeżych drożdży
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka soli (10g)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka oliwy
Zakwas wymieszać w dużej misce wraz z wodą, syropem z agawy, solą i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, otręby, ziarna słonecznika oraz żurawinę.
Zagnieść jednolite ciasto. Na samym końcu dodać oliwę.
Przykryć ściereczką lub foliową torebką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 2 h).
Po tym czasie ciasto chlebowe przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką, odgazować i uformować w kulę.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uformowany chleb. Odstawić na 30 minut, aby jeszcze trochę wyrósł.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. na samo dno postawić żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Wstawić chleb i piec go przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 20 minut.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę do studzenia ciast, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
yammmy!!! Brzmi i wygląda pysznie!!! Cieszę się baaaaaaaaaardzo, że serweteczka wzięła udział w sesji :) aż chce mi się dziergać, jak widzę moje rzeczy na takich ślicznych zdjęciach :) buziaki
OdpowiedzUsuńWygląda na taki jaki lubię czyli gęsty, wilgotny i smaczny! :) Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWe grochy- a ja dziękuję za przecudny prezent :)
OdpowiedzUsuńMoni.ka- polecam, bo szybki i nietrudny :)
Muszę spróbować upiec taki chlebek, bo wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny chlebuś Olciku .... prawdziwie świąteczny dzięki dodatkom:) buziaki
OdpowiedzUsuń