Dziś obiad w mocno świątecznym klimacie.
Duet kapusty i grzybów w łazankach zna każdy, suszona śliwka nadaje tej dwójce słodkiego charakteru.
Bardzo polecam.
Łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami
/ przepis rodzinny z moimi zmianami, składniki dla 2 osób/
- 180 g makaronu łazanki
- 1 mała miseczka (160 g) kiszonej kapusty
- garstka (40 g) suszonych śliwek
- 1 biała cebula
- 2 łyżki masła
- 4 małe namoczone suszone grzybki (najlepiej 3-4 h przed)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle.
Kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna) przepłukujemy wodą i odsączamy na sicie. Kroimy i dodajemy do podsmażonej cebulki.
Grzybki odsączamy z wody w której się moczyły i również kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z suszonymi śliwkami.
Dodajemy do rondelka, jeśli zawartość będzie się przypalać można dodać 2-4 łyżki wody z gotującego się makaronu. Następnie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według przepisu na opakowaniu.
Gdy będzie już gotowy, osączamy go na sicie i wrzucamy do rondelka z podsmażoną kapustą, mieszamy.
Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, kminkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
Przekładamy na talerze.
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Ile bym dała za takie łazanki :(((
OdpowiedzUsuńz dodatkiem suszonych śliwek? o tym jeszcze nie słyszałam, ale nie wątpię, że wyśmienicie wszystkie smaki się tu komponują.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z suszonymi śliwkami, ale z chęcią spróbowałabym takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńOj mniam, dawno tego nie jadlam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy łazanki, jednak w wersji ze śliwką jeszcze ich nie robilam:) Ciekawy dodatek:) buziaki
OdpowiedzUsuń