Nastrajamy się na Święta.
W tym roku będą niezwykłe. Już od dobrego miesiąca piekę korzenne słodkości, bo przecież wielu pysznych rzeczy nie da rady spróbować w ciągu tych kilku świątecznych dni.
Wilgotne i aromatyczne ciasto, które z pewnością umili świąteczne spotkania przy stole.
Nie jest to tradycyjny keks czy piernik. Jednak warto zaryzykować i upiec ten ekstrawagancki wypiek. Efekt pozytywnie Cię zaskoczy :)
Korzenne ciasto z gruszkami i żurawiną
/ przepis własny, na 1 keksówkę/
- 1 szklanka
mąki pszennej (100g)
- 1/2 szklanki
cukru (100g)
- 1/2 szklanki
mleka (125 ml)
- 2 jajka
- 2 jajka
- 1 łyżka
miodu (15g)
- 50 g masła
- 60 g migdałów w
płatkach
- 4 łyżki
świeżej lub suszonej żurawiny
- 2 gruszki
- łyżeczka proszku
do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki
imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- łyżeczka ekstraktu
z wanilii
- szczypta czarnego pieprzu
dodatkowo:
- 2 łyżki płatków migdałowych + 2 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)
Masło rozpuść w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, zmielone migdały i przyprawy.
W osobnej misce wymieszaj jajka, ekstrakt, mleko,miód, rozpuszczone i ostudzone masło.
Zmiksuj zawartość obu misek.
Formę keksową o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę.
Gruszki obierz i poukładaj na cieście wraz z żurawiną.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz w nim ciasto przez ok. 15 minut , po tym czasie wyjmij je i posyp płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika i dopiekaj jeszcze 20 minut - do tzw.”suchego patyczka”. Wystudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pięknie się prezentuje! <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńCudnie! A pierwsze zdjecie mnie urzekło ;)
OdpowiedzUsuńLola- no ba! :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności! Mnie nastrojono na święta już pod koniec października (praca w sklepie w galerii, brr...) :)Wypieki na święta mogłabym jeść cały rok, choć to może nie zdrowo dla zachowania linii ;)
OdpowiedzUsuńzawsze zachwycają mnie te zdjęcia, a potem patrzę co na nich jest i jeszcze bardziej mam ochotę to zjeść :)
OdpowiedzUsuńTeenager- :) ale mi słodzisz!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i oczywiście nie żałuję. Wyszło obłędnie korzenne i mięciutkie, takie jak lubię. Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze nie jeden raz będzie w użyciu :)!
OdpowiedzUsuńdzięki za info :))
UsuńPyszniaście wygląda ... no i te pierwsze zdjęcie:) buziaki:)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńHej, możesz podać rozmiar keksówki do tego przepisu ? mała czy duża? Wesołych świąt !
OdpowiedzUsuńTa mniejsza :-)
UsuńPozdrawiam i życzę wesołych świąt!
wyszło pysznie. wszyscy się zażądali :) efektowne i bardzo szybkie więc w świątecznej atmosferze wrzucam drugie do piekarnika :)))
OdpowiedzUsuń