16.12.2013

Korzenne ciasto z gruszkami i żurawiną


Nastrajamy się na Święta.
W tym roku będą niezwykłe. Już od dobrego miesiąca piekę korzenne słodkości, bo przecież wielu pysznych rzeczy nie da rady spróbować w ciągu tych kilku świątecznych dni.
W głośnikach od szóstego grudnia leci taka muzyka.







Wilgotne i aromatyczne ciasto, które z pewnością umili świąteczne spotkania przy stole.

Nie jest to tradycyjny keks czy piernik. Jednak warto zaryzykować i upiec ten ekstrawagancki wypiek. Efekt pozytywnie Cię zaskoczy :)



Korzenne ciasto z gruszkami i żurawiną

/ przepis własny, na 1 keksówkę/


- 1 szklanka mąki pszennej (100g)

- 1/2 szklanki cukru (100g)

- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 2 jajka

- 1 łyżka miodu (15g)

- 50 g masła

- 60 g migdałów w płatkach

- 4 łyżki świeżej lub suszonej żurawiny

- 2 gruszki

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka cynamonu

- 1/4 łyżeczki imbiru

- 1/4 łyżeczki kardamonu

- łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta czarnego pieprzu



dodatkowo:

- 2 łyżki płatków migdałowych + 2 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)



Masło rozpuść w garnuszku, ostudź.

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, zmielone migdały i przyprawy.

W osobnej misce wymieszaj jajka, ekstrakt, mleko,miód, rozpuszczone i ostudzone masło.

Zmiksuj zawartość obu misek.

Formę keksową o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę.

Gruszki obierz i poukładaj na cieście wraz z żurawiną.







Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz w nim ciasto przez ok. 15 minut , po tym czasie wyjmij je i posyp płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika i dopiekaj jeszcze 20 minut - do tzw.”suchego patyczka”. Wystudź i posyp cukrem pudrem.


Smacznego!:)






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze


  ______________________________♥____________________________

  

 

14 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie! A pierwsze zdjecie mnie urzekło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności! Mnie nastrojono na święta już pod koniec października (praca w sklepie w galerii, brr...) :)Wypieki na święta mogłabym jeść cały rok, choć to może nie zdrowo dla zachowania linii ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze zachwycają mnie te zdjęcia, a potem patrzę co na nich jest i jeszcze bardziej mam ochotę to zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Teenager- :) ale mi słodzisz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i oczywiście nie żałuję. Wyszło obłędnie korzenne i mięciutkie, takie jak lubię. Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze nie jeden raz będzie w użyciu :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszniaście wygląda ... no i te pierwsze zdjęcie:) buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, możesz podać rozmiar keksówki do tego przepisu ? mała czy duża? Wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta mniejsza :-)

      Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

      Usuń
  9. wyszło pysznie. wszyscy się zażądali :) efektowne i bardzo szybkie więc w świątecznej atmosferze wrzucam drugie do piekarnika :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.