24.12.2013

Miodowe ciasteczka pachnące Świętami i życzenia


Dziś bardzo świątecznie tutaj. Zanim złożę życzenia podam Wam przepis na i rozpływające się w ustach miodowe ciasteczka.
 

/ przepis własny, na 12 sztuk/

- 125 g mąki pszennej
- 70 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g płynnego miodu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
dekoracja:
- czekoladowe pisaki
Z mąki, zimnego masła i pozostałych składników zagnieść szybko ciasto.
Następnie zawinąć je w kulę i włożyć do lodówki na min. 1h.
Blat lub stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wykrawać kształty.

Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasteczka.
Piec je w temp. 180 stopni C. (bez termoobiegu) przez 12 minut.

Wystudzić i udekorować.
Przechowywać w zamkniętej puszce przez max 14 dni.
Smacznego!:)



____________
Słodkich i radosnych Świąt Wam życzę :)
Olga


 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

10 komentarzy:

  1. Boskie ciasteczka, urocze :)
    Tobie również Wesołych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż wieczorem czeka mnie mnóstwo pyszności, z chęcią chrupnęłabym kilka takich pysznych ciasteczek. :) Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. te renifery są genialne! muszę poszukać gdzieś takich ślicznych foremek :) zresztą ślicznie ozdobione te pierniczki!
    Wesołych Świąt, dużo miłości i ciepła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten renifer z czerwonym nosem na mnie "paczy" :) Sliczne ciasteczka.

    Radosnych, pogodnych i bogatych w prezenty Swiat Bozego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Olcik, Olgo - wesołych Świąt życzę, zdrówka, spełnienia marzeń, miłości i wszystkiego smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesołych Świąt w gronie najbliższych - tego Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olciaku, życzę Ci wielu chmurkowych chwil i otwartego latania w przestworzach.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne i na pewno aromatyczne :)
    wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Foremka na głowę renifera jest świetna, a same ciastka muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia! Pozostaje tylko co najmniej potroić porcję i brak się na wykrawanie ciastek ;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.