21.12.2013

Wieniec makowy



Planujesz upiec na Święta makowiec, ale obawiasz się, że ciasto popęka albo wyjdzie zakalec?
A co powiesz na świąteczny wieniec?
Nie obawiaj się zakalca, a pęknięcia są wręcz wskazane.


/ przepis własny, składniki na 1 wieniec/

ciasto:
- 210 g mąki pszennej typ 550 (luksusowej)
- 125 ml ciepłego mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 20 g cukru kryształu
- 14 g świeżych drożdży
- szczypta soli
nadzienie:
- 300 g masy makowej  (kupnej lub przygotowanej własnoręcznie)

dekoracja:
- 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru + 1 łyżeczka wody


Z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
W tym czasie do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone i wystudzone masło.
Przełożyć do miseczki i pozostawić przykryte czystą ściereczką na ok. 1 h (do momentu aż podwoi objętość).
Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować go makowym nadzieniem ( ważne, aby miało temperaturę pokojową!), zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Ostrym nożem naciąć rulon pośrodku, zaczynając  3 cm od górnego brzegu.
Obie części naciętego rulonu zwinąć w wieniec.


Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto.
Pozostawić na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim wieniec przez 40- 45 minut.
Przestudzić i udekorować lukrem przyrządzonym z połowy szklanki cukru pudru i 1 łyżeczki wody.
Pozostawić do zastygnięcia.
Kroić w grube plastry. Wieniec jest najsmaczniejszy w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepły.
Smacznego!:)




 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

9 komentarzy:

  1. Cudowny Olciaku.Właśnie zabieram się za podobny.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. One są absolutnie przepyszne :)
    Niech rośnie!

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie nie wieniec, lecz zwykła strucla właśnie wyszła z piekarnika :] cudnie CI wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie! zawsze chciałam spróbować i zrobić i zjeść, ale jeszcze nie miałam okazji. na pewno smakuje świetnie! uwielbiam wszelkie makowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam maku się nie boję i zjadłabym pół takiego wianuszka bez pomocy innych łasuchów :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. czemuż ja wcześniej nie widziałam tego wieńca .... na pewno zagościlby na naszym stole, zamiast średnio udanej strucli makowej ... cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.