28.08.2014

Zupa z kukurydzy, jabłek i cebuli




To taka zupa na koniec lata. Kiedy pierwsze chłody zaczynają dawać się we znaki, a nasze organizmy domagają się sycących i gorących dań.
Za przepis dziękuję Lisce, która ją wymyśliła. Ja w tym przepisie dokonałam tylko niewielkich zmian :)


/przepis Liski, składniki na 3 porcje/

- 1 l bulionu warzywnego
- 2 kolby kukurydzy
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2  duże ziemniaki
 - 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- kurkuma
- słodka papryka w proszku

grzanki:
- 3 kromki ciemnego, razowego chleba
- 1 łyżeczka masła
- 2 plastry dobrego żółtego sera (np. cheddar)

Cebulę, jabłka i ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę.
Ziarna kukurydzy oddzieliłam od kolby za pomocą bardzo! ostrego noża.
W dużym garnku rozpuściłam masło. Wrzuciłam cebulę- dusiłam do momentu, aż zbrązowiała. Dodałam jabłka i ziemniaki i znów dusiłam- tym razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalałam wszystko bulionem, wrzuciłam kukurydzę, doprawiłam solą i gotowałam zupę przez ok.25 minut- aż warzywa stały się miękkie.
Zupę częściowo zmiksowałam przy pomocy blendera.
Następnie doprawiłam ją  przyprawami oraz ziołami.
Podawałam z grzankami z ciemnego, razowego pieczywa.

Smacznego!:)


______________________________♥____________________________


25.08.2014

Ryż na mleku z morelami w karmelu



Do ryżu na mleku przekonywałam się bez mała dwadzieścia lat swojego życia.
No ale.. lepiej późno, niż wcale :)



/ przepis własny, składniki na 2 porcje/

- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki białego ryżu
- 1/2 szklanki mleka koksowego
- 1/3 laski wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 morele
- listki melisy (do dekoracji)

Ryż opłukałam na sicie o małych oczkach.
Do garnka wlałam wodę, wsypałam ryż i gotowałam na małym ogniu, stale mieszając ok. 15 minut.
Ryż wchłonął wodę. Dodałam mleko kokosowe,wanilię i gotowałam jeszcze ok. 5-8 minut.  Jeśli zauważałam, że ryż zaczyna przywierać dolewałam wodę i mieszałam.
Po tym czasie lekko posoliłam całość i dosłodziłam do smaku.
Przelałam do miseczek.
Morele umyłam, pozbawiłam pestek i pokroiłam na dość grube kawałki.
Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i cukru. Gdy utworzył się  karmel włożyłam cząstki moreli.
Podsmażyłam je chwilę w karmelu i przełożyłam do miseczek.
Na sam koniec ryż na mleku udekorowałam listkami świeżej melisy.
Smacznego!

Wskazówki:
Do ryżu na mleku nie musisz dodawać mleka kokosowego, możesz zastąpić je dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym albo śmietanką 12%.



______________________________♥____________________________

24.08.2014

Kokosowe i bezglutenowe ciasto z owocami lata


Pada.. to znak, że czas na ciacho!
Tym razem bezglutenowe, wypełnione owocami lata.

/ przepis własny, składniki na 1 tortownicę o średnicy 22 cm/

- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 120 g mąki jaglanej
- 1/2 szklanki (50 g ) cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki wody kokosowej 
-  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- owoce, u mnie były to: jeżyny, maliny, śliwki, porzeczki

Olej kokosowy przekładam do rondelka i podgrzewam do momentu, aż się rozpuści.
Z mąki, cukru, wiórek, oleju i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Będzie miało ono konsystencję kruszonki. Dolewam wodę i znów zagniatam. Powinno tworzyć grudki - tak jak kruszonka (patrz zdjęcie).
Następnie myję owoce, śliwki pozbawiam pestek i kroję na mniejsze kawałki.
Na tortownicę wykładam papier do pieczenia i wsypuję połowę porcji kruszonki.


Wykładam owoce i przykrywam je pozostałą częścią ciasta.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim ciasto przez ok. 25 minut.
Studzę i przekładam na talerzyki- najlepiej przy pomocy łyżki lub płaskiej szpatułki.
Smacznego!

Wskazówki:
Uwaga! To ciasto lubi się kruszyć.
Jeśli szukasz zwartego ciasta, które nie "zgubi" swojej formy na talerzu, to niestety..ten wypiek nie spełni Twoich oczekiwań.
Jeśli jednak nie masz takich ambicji, bierz przepis i pędź do kuchni:) 
Jest pyszne!





 ______________________________♥____________________________

22.08.2014

Makaron z jarmużowym pesto i ciecierzycą


Dziś mam dla Ciebie pomysł na pyszny i bardzo zdrowy obiad.
Makaron z jarmużowym pesto i ciecierzycą. Przygotowanie tego posiłku jest niezwykle proste i szybkie, pamiętaj jednak aby odpowiednio wcześniej przygotować sobie do niego składniki (czytaj: ugotować ciecierzycę!).



Makaron z jarmużowym pesto i ciecierzycą
/ przepis własny, składniki dla 4 osób/

- opakowanie makaronu o dowolnym kształcie np. spaghetti, penne, tagliatelle
- ok. 100 g świeżego jarmużu
- 2 płaskie łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 
-  ok. 1/2 szklanki oliwy
- garść migdałów
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- garść listków świeżej bazylii
-szczypta soli, pieprzu

dodatkowo:
- starty parmezan
- listki świeżej bazylii


Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. W tym czasie do blendera wrzucam orzechy, oliwę, opłukany i pokrojone liście jarmużu, bazylię, czosnek i przyprawy. Wszystko miksuję na gładką papkę.


Ugotowany makaron odcedzam, wkładam z powrotem do garnka w którym się gotował i dodaję pesto oraz ciecierzycę.
Dokładnie mieszam. Przekładam od razu na talerze, każdą porcję dekorując parmezanem i listkiem świeżej bazylii.


Wskazówki:
Nie wiesz jak ugotować ciecierzycę?
To proste!
Przed odmierzeniem odpowiedniej ilości suchych ziaren, pamiętaj, że ugotowane podwoją swoją objętość.
A więc np. ze szklanki suchej ciecierzycy, uzyskamy drugie tyle ugotowanej.
Więc..odpowiednią ilość suchej ciecierzycy odmierz, zalej wodą na ok. 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Wody powinno być tyle, aby przykryła w zupełności ziarna.  Po tym czasie wylej wodę w której się moczyła, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem - ilość wrzątku powinna przewyższać ok. 5 cm ciecierzycę.
I gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. Spróbuj i posól- jeśli potrzebujesz. 


 ______________________________♥____________________________

21.08.2014

Owsiane ciasteczka z jeżynami



To kolejny wypiek z darami z babcinego ogródka.
Jeżyn podobnie jak jabłek w tym roku jest u nas dostatek.
Wpadłam dziś na pomysł upieczenia owsianych ciasteczek z jeżynowym środkiem.
I oto są - słodko- kwaśne maleństwa.


/przepis własny, składniki na 8 dużych ciastek/

- 50 g mąki owsianej
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 8 jeżyn

dodatkowo:
- cukier puder (do posypania ciasteczek)

Wszystkie składniki (oprócz jeżyn) zagniatam na gładkie ciasto.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczam je palcem. Na środek każdego ciasteczka wtykam jeżynę. Piekarnik nagrzewam do temp.200 stopni C. i piekę w nim ciasteczka przez 10 minut (bez termoobiegu).
Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z upływem czasu twardnieją.


Po wystudzeniu posypuje je cukrem pudrem.
Smacznego!


 ______________________________♥____________________________


20.08.2014

Jabłkowe smoothie z jarmużem


Koktajle owocowo-warzywne to moja wielka miłość.
Dziś pokażę Wam wersję jabłkowo-jarmużową. Czasem rozszerzam ją o gruszkę, ananasa, melona lub świeżego ogórka. Sekret każdego koktajlu owocowo- warzywnego tkwi w proporcjach. Należy trzymać się zasady: 2 części zieleniny (pietruszka, jarmuż, szpinak), 2 części płynnej bazy (woda, woda kokosowa, mleko roślinne, jogurt, maślanka, sok np. pomarańczowy),  3 części owoców. Mile widziane są również wszelkiego rodzaju zdrowe dodatki np. nasionka chia, jagody goji,  mielone siemię lniane, płatki owsiane, otręby czy zarodki pszenne. Składniki można komponować według własnych upodobań. Nie ma tutaj absolutnie żadnych ograniczeń.
Ma być smacznie i zdrowo :)



/przepis własny, składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje/

- 1/2 szklanki pokrojonych liści świeżego jarmużu
- 1/2 szklanki wody mineralnej
- 2 małe jabłka 
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka zarodków pszennych

W blenderze umieszczam wodę, opłukane i pokrojone liście jarmużu.
Jabłka obieram, odkładam jedną ćwiartkę - posłuży mi do dekoracji, resztę pozbawiam gniazd nasiennych i wrzucam do blendera.
Wszystko dokładnie miksuję - koktajl powinien mieć gładką konsystencję.
Próbuję i ewentualnie dosładzam syropem z agawy (zależy to od tego jak słodkie są owoce).
Przelewam do wysokiej szklanki, wierzch posypuję zarodkami pszennymi.
Ćwiartkę jabłka kroję na cieniutkie plasterki i dekoruje nimi koktajl.
Na zdrowie! :)



 ______________________________♥____________________________

19.08.2014

Zupa z jarmużem i kaszą jaglaną




/ przepis własny, składniki dla 4 osób/

- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 5 liści jarmużu
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1/2 szkl. cukrowego groszku
- 1 młody por
- 1/2 pęczka kopru
- liście młodego selera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- listek laurowy, ziele angielskie
- ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 12%


Warzywa obieram oraz kroję w kostkę. Liście selera płuczę pod bieżącą wodą.
Na maśle podsmażam posiekany ząbek czosnku, pora oraz cebulę.
Zalewam bulionem. Wrzucam do garnka pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i liście selera.
Kaszę wsypuję na sitko o drobnych oczkach i płuczę pod bieżącą wodą, dodaję do garnka.
Dodaję liść laurowy oraz ziele angielskie.  Po upływie 20 minut dodaję groszek cukrowy i gotuję jeszcze zupę przez 20 minut.
Po tym czasie zabielam zupę śmietanką, dodaję posiekany koperek oraz przyprawy.

Wskazówki
Do mojej zupy dodałam bulion warzywny, Ty spokojnie możesz użyć bulionu drobiowego.
Jeśli nie masz pod ręką cukrowego groszku, dodaj np. fasolkę szparagową.
Możesz też nie zabielać zupy śmietaną.
Nie posiadasz liści młodego selera? Spokojnie! Zastąp je zwykłym korzeniem selera pokrojonym w kostkę.
Kasza jaglana również nie jest konieczna, możesz wrzucić do garnka zamiast niej kaszę jęczmienną.


Ps: I na sam koniec nawłoć. My ostatnio z mamą bardzo polubiłyśmy tą dekoracyjną i niedocenianą! roślinę. Nadaje się do suszenia, wicia wianków, ma właściwości miododajne i lecznicze.


 ______________________________♥____________________________



18.08.2014

Spaghetti z ostrym sosem i jarmużem




Jarmuż to nasze tegoroczne odkrycie.
Wiosną kupiłam nasionka ( a uwierzcie nie było to wcale takie łatwe!) i.. dzielnie wręczyłam je babci. Babcia sadząc wykiełkowane roślinki mruczała  przy tym pod nosem: "Dzieckoo, po co Ci to zielsko? Przecież to na cmentarzach ludzie kiedyś sadzili! " Nie zważając na babcine aluzje grzecznie czekałam 2 miesiące i.. doczekałam się! Okazałe liście pełne witamin gotowe były do zbioru już w połowie czerwca. Najpierw podchodziłam do niego trochę jak "pies do jeża". Lądował więc najczęściej w kaszach i makaronach. Po jakimś czasie postanowiłam zapiec go w piekarniku w towarzystwie soli, pieprzu i oliwy- wyszły chipsy. Mówię Wam pychota! Następnie zaczęłam dodawać go do koktajli. Tam także spisał się na medal. Po dwóch miesiącach moich jarmużowych doświadczeń przyznam się Wam, że oswoiłam go już na dobre. W naszej kuchni jarmuż zostaje na stałe. 


Postanowiłam w najbliższym tygodniu podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami na wykorzystanie tegoż warzywa. 

Na dobry początek spaghetti , ktoś chętny?:) 


/ przepis własny, składniki dla 3 osób/


- opakowanie makaronu spaghetti
- 6 liści jarmużu
- 1 duża cebula
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 3 kabanosy
- 2 duże pomidory malinowe
- 4 suszone pomidory w oliwie
- 1/2 szklanki zielonych lub czarnych oliwek
- parmezan
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- duża łyżka oliwy
- 1/3 papryczki chilli
- świeże zioła: szałwia, tymianek, bazylia
- sól, pieprz


Cebulę i czosnek obieram i siekam.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wlewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę, ostrą papryczkę oraz czosnek.
Dodaję kabanosy.  Kroję pomidory i dorzucam je na patelnię. Następnie cały czas mieszając dodaję pokrojone liście jarmużu, serek mascarpone, oliwki a także odsączone z oliwy i pokrojone suszone pomidory.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaję 1/3 - 1/2 szklanki wody i mieszam.
Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami.
Makaron odcedzam, wrzucam z powrotem do garnka, dodaję sos i mieszam.
Przekładam na talerze. Posypuję startym na tarce parmezanem i dekoruję bazylią.
Smacznego!




Co ten jarmuż takiego w sobie ma?
Bardzo dużo witaminy: K, B, C, A, również dużo żelaza, magnezu, wapnia,  kwasu foliowego, fosforu, beta-karotenu i błonnika.

 ______________________________♥____________________________


17.08.2014

Pełnoziarnista szarlotka


Długi weekend nie rozpieszczał nas pogodą- siedemnaście stopni i deszcz. Po trzech tygodniach upałów nasze organizmy nagle zaczęły domagać się ciepłych, kremowych zup i sycących posiłków, a także cieplejszych ubrań. Poranek przy dwunastu stopniach także nie należał do najprzyjemniejszych. Jedzenie śniadania na łonie natury totalnie nie wchodziło w grę. Również ciała doznały małego "szoku". Ubrana w kalosze, długie spodnie (przez ostatni miesiąc zapomniałam,że w ogóle istnieją!), ciepłą bluzę i przeciwdeszczową kurtkę wyruszyłam na podbój przydomowego ogródka. Oczywiście chodziło o zbieranie jabłek- a jakże. Żeby nie zanudzać domowników a także i Was postanowiłam tym razem upiec szarlotkę w zdrowszej, pełnoziarnistej wersji.
 Pomogła nam na szczęście osłodzić sobie to dzisiejsze deszczowe popołudnie. Zapraszam Was do zabrania przepisu. :)


Pełnoziarnista szarlotka

/ działałam na przepisie mojej babci, składniki na kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm/

kruche ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 otrębów pszennych
- 180 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki (50 g) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

wypełnienie:
- 1 kg wczesnych jabłek ( u mnie papierówek)
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny

do posypania:
- 2 łyżki cukru pudru

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier, sól, ekstrakt,wbijam żółtka, dodaję otręby oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
Zagniatam rękoma zwarte, plastyczne ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 1 godzinę do zamrażalnika- ciasto musi być zamrożone "na kamień".
W tym czasie obieram jabłka i wrzucam je do dużego garnka, dodaję odrobinę wody i sok z cytryny. Duszę je do momentu, aż zaczną się rozpadać. Na samym końcu dodaję cukier- do smaku oraz łyżeczkę cynamonu. 
Wyjmuję zamrożone ciasto.Za pomocą tarki o grubych oczkach ścieram je do dużej miski.
Połowę ciasta kładę na spód blachy i podpiekam w 200 stopniach C. przez 15 minut na złoty kolor.
Przekładam jabłkową masę i posypuję resztą startego na tarce ciasta. Wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut.
Szarlotkę podaję lekko ciepłą, posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!:)



 ______________________________♥____________________________

15.08.2014

Waniliowa tarta z jabłkami



Jak już wiecie- nasze jabłonki w tym roku obrodziły! Nic więc dziwnego, że jabłka upycham wszędzie gdzie tylko mogę:)
Tym razem klasyka wśród klasyków, czyli waniliowa tarta z jabłkami.
.......
Przy okazji możecie ujrzeć na zdjęciach nowy stół :)
Dziękuję mój Panie Inżynierze  , jest dokładnie taki  jak go sobie wymarzyłam!  


/ przepis własny, składniki na 1 dużą tartę/ 

spód:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

wypełnienie: 
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- cukier brązowy do smaku (dałam 2 łyżki)

do przygotowania blachy:
-  1 łyżka bułki tartej
-  1 łyżka masła 

do posypania:
 1 łyżka cukru pudru 

Z mąki, masła pokrojonego na kawałeczki, jajek, cukru, ekstraktu i soli zagniatam ciasto.
Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki (na najniższą półkę) lub na 1 godzinę do zamrażarki.
W tym czasie obieram jabłka, pozbawiam je gniazd nasiennych, kroję w grube plastry.
Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam plasterki jabłek i dodaję cukier do smaku. 


 Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, 3/4 porcji rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy. Resztę chowam do lodówki.
Formę do tarty smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wylepiam wcześniej rozwałkowanym ciastem.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca ( dzięki temu uniknę wybrzuszenia się ciasta).
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim spód przez 15 minut.
Na podpieczony spód wykładam jabłka.


Z 1/4 porcji kruchego ciasta robię grube paski- które na wierzchu utworzą kratkę.
ak to zrobić? To proste! Rozwałkowuję ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawam radełkiem lub nożem długie paski. Następnie dekoruję nimi ciasto. 


Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę tartę ok. 30 minut.
Wystudzoną tartę posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!



 ______________________________♥____________________________


Cynamonowa owsianka z owocami lata


Owsianka to mój posiłek numer jeden od kilku ładnych lat. Pokazywałam Wam już kilka jej wersji (KLIK KLIK KLIK). Teraz przyszła pora na owsiankę z cynamonem i owocami jakie udało mi się znaleźć na babcinym ogrodzie. Dodałam więc: borówki, pokrojoną papierówkę i jeżyny. Wszystko to polałam syropem z agawy- było pyszne!
:)

Skuś się i Ty na ten super zdrowy posiłek!
Czego będziesz potrzebować?
Sprawa jest prosta..



- szklankę mleka 

- 3-4 łyżki płatków owsianych górskich (spokojnie, możesz użyć również błyskawicznych) 
- 1 łyżeczkę syropu z agawy (jeśli nie posiadasz go użyj miodu / syropu klonowego albo cukru) 
- 2 szczypty cynamonu 
- szczypta soli 

dodatkowo: 
 ulubione owoce (może być: jabłko, gruszka, banan, maliny, truskawki, borówki itd.)

W garnku podgrzej mleko, wsyp płatki owsiane i szczyptę soli.
Gotuj do momentu, aż uzyskasz satysfakcjonującą Cię konsystencję. Dodaj pierwszą szczyptę cynamonu- wymieszaj.
Przelej całość do miseczki lub głębokiego talerza, udekoruj świeżymi owocami, syropem z agawy oraz drugą szczyptą cynamonu.
Smacznego!:)

Ps: Ktoś mi dziś bardzo pomagał podczas sesji :)



 ______________________________♥____________________________

05.08.2014

Pełnoziarniste muffiny z jabłkami



Na naszym ogródku wysyp papierówek. Od kilku dni lądują one w słoiczkach- w postaci musu, na patelni- w postaci wytrawnych placków o, takich klik i w piekarniku- zapakowane do muffinek.
Oczywiście wykorzystuję je również do szarlotki, ale to już temat na inny wpis;)




/ przepis własny, składniki na 12 babeczek/

- 260 g mąki pszennej
- 40 g otrębów pszennych
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 ml maślanki
- 30 ml mleka
- 100 g masła (stopionego)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 4 małe jabłka np. papierówki

dodatkowo:
- 1 łyżka cukru pudru

Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C., przygotowujemy 12 - muffinową foremkę.
 Jajko, maślankę, mleko, stopione masło  umieszczamy w misce i dobrze mieszamy.
.Do innej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy otręby, cukier brązowy, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.
Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej, dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie, krótko mieszamy.
Masę umieszczamy w foremkach, pieczemy ok.20 minut.
Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



 ______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.