Jak już wiecie- nasze jabłonki w tym roku obrodziły! Nic więc dziwnego, że jabłka upycham wszędzie gdzie tylko mogę:)
Tym razem klasyka wśród klasyków, czyli waniliowa tarta z jabłkami.
.......
Przy okazji możecie ujrzeć na zdjęciach nowy stół :)
Dziękuję mój Panie Inżynierze ♥ , jest dokładnie taki jak go sobie wymarzyłam!
Tym razem klasyka wśród klasyków, czyli waniliowa tarta z jabłkami.
.......
Przy okazji możecie ujrzeć na zdjęciach nowy stół :)
Dziękuję mój Panie Inżynierze ♥ , jest dokładnie taki jak go sobie wymarzyłam!
/ przepis własny, składniki na 1 dużą tartę/
spód:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
wypełnienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- cukier brązowy do smaku (dałam 2 łyżki)
do przygotowania blachy:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
do posypania:
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru pudru
Z mąki, masła pokrojonego na kawałeczki, jajek, cukru, ekstraktu i soli zagniatam ciasto.
Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki (na najniższą półkę) lub na 1 godzinę do zamrażarki.
W tym czasie obieram jabłka, pozbawiam je gniazd nasiennych, kroję w grube plastry.
Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam plasterki jabłek i dodaję cukier do smaku.
Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki (na najniższą półkę) lub na 1 godzinę do zamrażarki.
W tym czasie obieram jabłka, pozbawiam je gniazd nasiennych, kroję w grube plastry.
Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam plasterki jabłek i dodaję cukier do smaku.
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, 3/4 porcji rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy. Resztę chowam do lodówki.
Formę do tarty smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wylepiam wcześniej rozwałkowanym ciastem.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca ( dzięki temu uniknę wybrzuszenia się ciasta).
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim spód przez 15 minut.
Na podpieczony spód wykładam jabłka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca ( dzięki temu uniknę wybrzuszenia się ciasta).
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim spód przez 15 minut.
Na podpieczony spód wykładam jabłka.
Z 1/4 porcji kruchego ciasta robię grube paski- które na wierzchu utworzą kratkę.
ak to zrobić? To proste! Rozwałkowuję ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawam radełkiem lub nożem długie paski. Następnie dekoruję nimi ciasto.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę tartę ok. 30 minut.
Wystudzoną tartę posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Jakie piękne zdjęcia ! Tarta wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńAż się prosi żeby wypróbować ten przepis! Pachnie jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z jabłkami. Ten Twój jest na pewno pyszny. A zdjęcia przepiękne.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tej obfitości jabłek :D
OdpowiedzUsuń:) wygląda obłędnie, a na działce jeszcze tyyyle jabłek do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńTE zdjęcia!Oszalałam!!! :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda ! Zdjęcia oszałamiają. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńwygląd bloga bardzo mi się podoba! świetne zmiany :) tak samo jak cudowna jest ta tarta! po prostu place lizać :D
OdpowiedzUsuńprzepiękna ta tarta, a stół - marzenie, uwielbiam ciemne, drewniane meble :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMmm, tarta wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA jabłonki zazdroszczę... :)
Piękne zdjęcia, a tarta dla mnie idealna :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu też przyrządziłam tartę borówkowo-wiśniową, Twój przepis również podkradnę !
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, będę tu częstym gościem:)
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Pięknie wygląda! ) Poproszę kawałeczek do herbatki! :)
OdpowiedzUsuń