/ przepis własny, składniki dla 4 osób/
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 5 liści jarmużu
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1/2 szkl. cukrowego groszku
- 1 młody por
- 1/2 pęczka kopru
- liście młodego selera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- listek laurowy, ziele angielskie
- ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 12%
Warzywa obieram oraz kroję w kostkę. Liście selera płuczę pod bieżącą wodą.
Na maśle podsmażam posiekany ząbek czosnku, pora oraz cebulę.
Zalewam bulionem. Wrzucam do garnka pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i liście selera.
Kaszę wsypuję na sitko o drobnych oczkach i płuczę pod bieżącą wodą, dodaję do garnka.
Dodaję liść laurowy oraz ziele angielskie. Po upływie 20 minut dodaję groszek cukrowy i gotuję jeszcze zupę przez 20 minut.
Po tym czasie zabielam zupę śmietanką, dodaję posiekany koperek oraz przyprawy.
Wskazówki
Do mojej zupy dodałam bulion warzywny, Ty spokojnie możesz użyć bulionu drobiowego.
Jeśli nie masz pod ręką cukrowego groszku, dodaj np. fasolkę szparagową.
Możesz też nie zabielać zupy śmietaną.
Nie posiadasz liści młodego selera? Spokojnie! Zastąp je zwykłym korzeniem selera pokrojonym w kostkę.
Kasza jaglana również nie jest konieczna, możesz wrzucić do garnka zamiast niej kaszę jęczmienną.
Ps: I na sam koniec nawłoć. My ostatnio z mamą bardzo polubiłyśmy tą dekoracyjną i niedocenianą! roślinę. Nadaje się do suszenia, wicia wianków, ma właściwości miododajne i lecznicze.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Lubię zupy :) A taką chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńjestem wierną fanką jarmużu i jaglanej, więc jak dla mnie - zupa ideał!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń