Pada.. to znak, że czas na ciacho!
Tym razem bezglutenowe, wypełnione owocami lata.
/ przepis własny, składniki na 1 tortownicę o średnicy 22 cm/
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 120 g mąki jaglanej
- 1/2 szklanki (50 g ) cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki wody kokosowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- owoce, u mnie były to: jeżyny, maliny, śliwki, porzeczki
Olej kokosowy przekładam do rondelka i podgrzewam do momentu, aż się rozpuści.
Z mąki, cukru, wiórek, oleju i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Będzie miało ono konsystencję kruszonki. Dolewam wodę i znów zagniatam. Powinno tworzyć grudki - tak jak kruszonka (patrz zdjęcie).
Następnie myję owoce, śliwki pozbawiam pestek i kroję na mniejsze kawałki.
Na tortownicę wykładam papier do pieczenia i wsypuję połowę porcji kruszonki.
Wykładam owoce i przykrywam je pozostałą częścią ciasta.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim ciasto przez ok. 25 minut.
Studzę i przekładam na talerzyki- najlepiej przy pomocy łyżki lub płaskiej szpatułki.
Smacznego!
Wskazówki:
Uwaga! To ciasto lubi się kruszyć.
Jeśli szukasz zwartego ciasta, które nie "zgubi" swojej formy na talerzu, to niestety..ten wypiek nie spełni Twoich oczekiwań.
Jeśli jednak nie masz takich ambicji, bierz przepis i pędź do kuchni:)
Jest pyszne!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Świetnie Ci wyszło! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci, Weroniko :)
UsuńCzy olej kokosowy bez zapachu czy raw - o zapachu i smaku kokosa?
OdpowiedzUsuńużyłam oleju kokosowego raw
UsuńNo jakie pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCo z tego, że może się ukruszy! Ważne, że są owoce i ma kruszonkę.
OdpowiedzUsuńBiorę na najbliższy podwieczorek.
Pozdrawiam
A.
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs www.apetyczna-babeczka.pl , pozdrawiam, Aga
Świetny blog! :) A ciachem mnie kupiłaś :)
OdpowiedzUsuńMiło mi!:)
Usuń♥
OdpowiedzUsuń:) ♥
UsuńUwielbiam takie smakowite mixy :D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie widziałam - jest tu wszystko co lubię, a do tego owoce - to już totalnie podbija moje kubki smakowe :) super!
OdpowiedzUsuńA ja lubię takie zwarte i takie co się kruszą. Jak kruszą to kuszą. A jak są kokosowe to juz w ogóle nie można się powstrzymac ;)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńCiekawa kombinacja z takimi mąkami :)
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam.
UsuńBardziej przypomina crumble niż ciasto, ale nie ważna nazwa, musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńBo ono jest takie crumbl'owate :)
UsuńBezglutenowym mnie kupiłaś :) Uwielbiam kruszące się ciacha, zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńAle cudeńko! Obłędny deser :)
OdpowiedzUsuń