24.08.2014

Kokosowe i bezglutenowe ciasto z owocami lata


Pada.. to znak, że czas na ciacho!
Tym razem bezglutenowe, wypełnione owocami lata.

/ przepis własny, składniki na 1 tortownicę o średnicy 22 cm/

- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 120 g mąki jaglanej
- 1/2 szklanki (50 g ) cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki wody kokosowej 
-  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- owoce, u mnie były to: jeżyny, maliny, śliwki, porzeczki

Olej kokosowy przekładam do rondelka i podgrzewam do momentu, aż się rozpuści.
Z mąki, cukru, wiórek, oleju i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Będzie miało ono konsystencję kruszonki. Dolewam wodę i znów zagniatam. Powinno tworzyć grudki - tak jak kruszonka (patrz zdjęcie).
Następnie myję owoce, śliwki pozbawiam pestek i kroję na mniejsze kawałki.
Na tortownicę wykładam papier do pieczenia i wsypuję połowę porcji kruszonki.


Wykładam owoce i przykrywam je pozostałą częścią ciasta.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim ciasto przez ok. 25 minut.
Studzę i przekładam na talerzyki- najlepiej przy pomocy łyżki lub płaskiej szpatułki.
Smacznego!

Wskazówki:
Uwaga! To ciasto lubi się kruszyć.
Jeśli szukasz zwartego ciasta, które nie "zgubi" swojej formy na talerzu, to niestety..ten wypiek nie spełni Twoich oczekiwań.
Jeśli jednak nie masz takich ambicji, bierz przepis i pędź do kuchni:) 
Jest pyszne!





 ______________________________♥____________________________

23 komentarze:

  1. Czy olej kokosowy bez zapachu czy raw - o zapachu i smaku kokosa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Co z tego, że może się ukruszy! Ważne, że są owoce i ma kruszonkę.
    Biorę na najbliższy podwieczorek.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie!

    Zapraszam na konkurs www.apetyczna-babeczka.pl , pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny blog! :) A ciachem mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie smakowite mixy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie widziałam - jest tu wszystko co lubię, a do tego owoce - to już totalnie podbija moje kubki smakowe :) super!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja lubię takie zwarte i takie co się kruszą. Jak kruszą to kuszą. A jak są kokosowe to juz w ogóle nie można się powstrzymac ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa kombinacja z takimi mąkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardziej przypomina crumble niż ciasto, ale nie ważna nazwa, musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bezglutenowym mnie kupiłaś :) Uwielbiam kruszące się ciacha, zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale cudeńko! Obłędny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.