To kolejny wypiek z darami z babcinego ogródka.
Jeżyn podobnie jak jabłek w tym roku jest u nas dostatek.
Wpadłam dziś na pomysł upieczenia owsianych ciasteczek z jeżynowym środkiem.
I oto są - słodko- kwaśne maleństwa.
/przepis własny, składniki na 8 dużych ciastek/
- 50 g mąki owsianej
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 8 jeżyn
dodatkowo:
- cukier puder (do posypania ciasteczek)
Wszystkie składniki (oprócz jeżyn) zagniatam na gładkie ciasto.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczam je palcem. Na środek każdego ciasteczka wtykam jeżynę. Piekarnik nagrzewam do temp.200 stopni C. i piekę w nim ciasteczka przez 10 minut (bez termoobiegu).
Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z upływem czasu twardnieją.
Po wystudzeniu posypuje je cukrem pudrem.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
jak pieknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńJakie zgrabne; ))
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńSłodkie, pocieszne i jakieś takie ładne. Uśmiecham się :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńUwielbam takie zdrowę i pyszne przekąski :D
OdpowiedzUsuńja również :)
Usuńurocze te ciasteczka! tak ślicznie wyglądają :) do tego najlepsze składniki - kocham owsiane ponad wszystko! :D
OdpowiedzUsuńMasz rację- owsiane dodatki rządzą
UsuńJakie kochane! Oj, kolejny przepis do wypróbowania...
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńU mnie też wysyp jeżyn :)
:)
Usuń