21.08.2014

Owsiane ciasteczka z jeżynami



To kolejny wypiek z darami z babcinego ogródka.
Jeżyn podobnie jak jabłek w tym roku jest u nas dostatek.
Wpadłam dziś na pomysł upieczenia owsianych ciasteczek z jeżynowym środkiem.
I oto są - słodko- kwaśne maleństwa.


/przepis własny, składniki na 8 dużych ciastek/

- 50 g mąki owsianej
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 8 jeżyn

dodatkowo:
- cukier puder (do posypania ciasteczek)

Wszystkie składniki (oprócz jeżyn) zagniatam na gładkie ciasto.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczam je palcem. Na środek każdego ciasteczka wtykam jeżynę. Piekarnik nagrzewam do temp.200 stopni C. i piekę w nim ciasteczka przez 10 minut (bez termoobiegu).
Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z upływem czasu twardnieją.


Po wystudzeniu posypuje je cukrem pudrem.
Smacznego!


 ______________________________♥____________________________


15 komentarzy:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.