31.10.2013

Zupa dyniowa z jabłkiem i chilli


Ostatni dzień października upłynął mi pod znakiem dyni. Już rano przytachałam z targu piękny okaz mojej ulubionej, pomarańczowej hokkaido.



 Oczywiście jeszcze nie wiedząc co z niej dokładnie zrobię, upiekłam ją w piekarniku. Po godzinie czuć było w kuchni orzechowy aromat.
Przystąpiłam więc do obierania gwiazdy dnia dzisiejszego, a obiera się ją - jak pomarańczę!
Skórka przepięknie odchodzi od miąższu, ściągniecie jej nie zajmuje więcej niż minutę.


Pora była obiadowa, tak więc padło oczywiście na zupę. Tym razem wykorzystałam do niej jabłka Golden Delicious, dużo aromatycznych przypraw i ziół. Efekt w pełni mnie zadowolił. Moja dyniowa śmiało może konkurować o miano najbardziej rozgrzewającej zupy.
:)


/ przepis własny,  na 5 porcji/

- 1 l bulionu warzywno-drobiowego
- 500 g puree z dyni
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
-  1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku i oregano

dodatkowo:
- orzechy laskowe
-  gęsta śmietana 18%
-  grzanki z bułki pszennej

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć przez ok. 4 minuty. Dodać puree z dyni, listek laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie zmiksować blenderem, przyprawić ziołami i przyprawami.
Podawać z kleksem śmietany, posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz grzankami z bułki pszennej.
Smacznego!






 
Moja zupa bierze udział w:
 
http://www.beawkuchni.com/2013/10/festiwal-dyni-2013-zaproszenie.html#comment-47457
 
 


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

30.10.2013

Dwukolorowy sernik z mleczną i gorzką czekoladą



Mam w tym roku przepiękną jesień. Chciałabym zamknąć ją w słoiku, aby nie minęła.
Szkoda, że tak się nie da. Dobrze chociaż, że zostają zdjęcia i.. perspektywa kolejnych cudnych pór roku ! :)
Częstujcie się pysznym sernikiem w leśno- jesiennym stylu. Gdy robiłam tą sesję jeszcze nie wiedziałam, że tuż za momencik moje życie wywróci się do góry nogami.
Tym fajniej patrzeć na te fotografie teraz.


/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/


spód:
- 120 g ciasteczek (np. digestive)
- 2 czubate łyżki (30 g)  masła

masa serowa:
- 950 g  zmielonego twarogu
- 50 g serka mascarpone
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g mąki ziemniaczanej
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
dodatkowo (do wysmarowania formy):
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
do dekoracji:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 30 g orzechów laskowych



Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym w garnuszku masłem.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylepić masą ciasteczkową.
W dużej misce zmiksować cukier i jajka, dodawać partiami zmielony ser oraz mascarpone.
Następnie wlać ekstrakt waniliowy, zmiksować, dodać również mąkę ziemniaczaną.
3/4 masy sernikowej wylać na przygotowany wcześniej spód.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, nieco przestudzić (ok. 7 minut) i wlać ją do 1/4 części masy serowej. Zmiksować. Następnie wylać na masę serową, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim sernik przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec ciasto przez 1 godzinę i 15 minut.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na 15 minut, wyjąć formę i przełożyć na kuchenną kratkę.
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę, polać nią ciasto i udekorować orzechami laskowymi.
Odstawić na min. 12 h w zimne miejsce.
Wyjąć z formy dopiero po tym czasie.
Smacznego!:)








Ps: Skąd buteleczka na mleko? Oczywiście od Coqlila


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

28.10.2013

Francuskie kwadraciki z musem jabłkowym



Kolejna odsłona tych dobrze Wam już znanych słodkości.
Sezon na jabłka w pełni dlatego trzeba korzystać.
:)

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
-  3 twarde jabłka
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- żółtko
- 1 łyżka cukru pudru (do posypania)


Jabłka umyj i obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka, dodaj 3 łyżki cukru brązowego i duś do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zestaw z ognia i dodaj cynamon.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie, pokrój na kwadraciki i nadziewaj musem jabłkowym. Zlepiaj kwadracikiem jednocześnie przyciskając brzegi każdego ciastka, aby nie rozkleiło się podczas pieczenia.
Na płaskiej blasze do pieczenia rozłóż papier i ciasteczka. W małym kubeczku rozkłóć żółtko, posmaruj nim kwadraty i posyp 1 łyżką cukru brązowego.
Nastaw piekarnik do 180 stopni i piecz w nim ciasteczka przez 20 minut- na złoty kolor.
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego! :)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

27.10.2013

Chleb ( z garnka) z suszonymi owocami


W środę miałam okazję przetestować szklano-ceramiczny garnek firmy Neoflam.
Tuż przed przyjazdem kuriera zagniotłam ciasto chlebowe, więc nie musiałam zbyt długo wymyślać co by tu w nim upiec. Padło oczywiście na chleb. Naczynie zdało egzamin perfekcyjnie!
Bochenek wyszedł pyszny, miał odpowiednio chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ.
Nie miałam również żadnych problemów z umyciem garnka. Mimo tego, że ciasto było dosyć luźne, a garnek wysypałam  tylko niewielką ilością mąki, to ciasto chlebowe nie przywarło, a wnętrze garnka po wyjęciu chleba okazało się czyściutkie.
Polecam więc Wam oba ( i garnek i chleb).
:)


/ przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/

- 2 szklanki* zakwasu żytniego
- 1/2 szkl. + 3 łyżki mąki żytniej razowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 550 
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
-  1/2 szklanki suszonych owoców: np.  żurawiny, suszonych śliwek i kandyzowanego ananasa

dodatkowo:
- 2 łyżki mąki pszennej (do wysypania garnka)

W dużej misce wymieszać wodę wraz zakwasem, dodać świeże drożdże. Przez sitko przesiać mąkę, dodać cukier, sól i suszone owoce. Na samym końcu wlać olej. Zagnieść łyżką ciasto (będzie dosyć luźne).
Miskę odstawić przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Zazwyczaj trwa to ok. 2 h.
Po tym czasie  włożyć do piekarnika garnek ( z pokrywką) i rozgrzać piekarnik do 250 stopni.
Po 20 minutach ostrożnie (uwaga! garnek będzie bardzo gorący) zdjąć pokrywkę, wysypać dno garnka 2 łyżkami mąki pszennej i przełożyć z miski wyrośnięty chleb (można pomóc sobie łyżką). Zakryć pokrywką i piec w 250 stopniach przez 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze chleb przez ok. 15 minut.
Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!



* 1 szklanka = 200 ml



 więcej o  garnku
Mój ma pojemność 2 litry,  zdobi go ciekawy kwiatowy motyw.
Naczynie można używać w piekarniku, kuchni mikrofalowej, gazowej oraz elektrycznej. Po przestudzeniu bez problemu można przechowywać w nim żywność w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki swoim właściwością nie przenika zapachem żywności. Bardzo łatwo się go myje, nadaje się także do zmywarek.

Uwaga uwaga!
Mam dla Was miłą niespodziankę jest to bon promocyjny o wartości 30% na zakupy w sklepie internetowym Neoflam. Jest on ważny od dziś do 15 grudnia 2013 roku.
Kod nie obejmuje jedynie produktów, które są w promocji.

KOD PROMOCYJNY to: WCH103


Chcesz przejść do sklepu? klik


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

22.10.2013

Chleb na maślance z suszonymi śliwkami


Kolejny wypiek w jesiennym klimacie. Tym razem chleb na drożdżach- idealny dla początkujących domowych piekarzy.
Wodę zastąpiłam maślanką, dzięki niej wypiek pozostaje dłużej świeży. Miąższ natomiast jest miękki i bardziej puszysty .



/ przepis własny, składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm/

- 480 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka (10 g) soli
- garść (45 g) suszonych śliwek
- 1 łyżka oleju


Do miski wlać maślankę,  dodać świeże drożdże i wymieszać wszystko trzepaczką.
Śliwki pokroić w mniejsze kawałki.
Następnie przesiać mąkę, dodać sól i suszone śliwki. Zagnieść ciasto na plastyczną, jednolitą masę (posłużyła mi do tego drewniana łyżka, może to być również mikser z hakiem).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 h.
Chleb powinien podwoić swoją objętość.
Po tym czasie przełożyć go do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i znów pozwolić mu wyrastać. Będzie to trwało około 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C., wstawić  foremkę wypełnioną chlebem i tuż obok niej naczynko żaroodporne wypełnione wodą. Piec chleb na środkowym poziomie przez 40 minut.
Gdy chleb nieco przestygnie wyjąć go z formy, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego !:)



 
Skąd mam słomki ? klik
 

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

20.10.2013

Paj z gruszkami i cynamonową bezą z dedykacją..


Dzisiejszy post piszę ze specjalną dedykacją dla Pana Pilota
To specjalnie dla niego powstało ciacho, które łączy w sobie kruchy spód, słodycz jesiennych gruszek przyprawionych cynamonem i imbirem oraz bezowe-> chmurkowe wykończenie.



/ przepis własny, składniki na 1 okrągłą formę do tarty o średnicy 22 cm/


ciasto kruche:
- 145 g przesianej mąki tortowej
- 40 g cukru brązowego
- 3 żółtka
- 80 g zimnego masła
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg twardych gruszek
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru

beza:
- 3 białka
-  150 g cukru pudru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, cukier, wbić żółtka i dodać posiekane masło.
Zagnieść na plastyczną masę, zawinąć w foliowy woreczek i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepić nim spód formy do tarty.
Podziurkować widelcem.
Gruszki pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i poddusić przez 5 minut w rondelku.
Wyłożyć na wylepiony surowym ciastem spód. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (bez termoobiegu).
Przygotować bezę, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem.
Wyłożyć na podpieczony spód i dopiekać jeszcze 20 minut.
Wystudzić w formie.

Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

15.10.2013

Popękane ciasteczka czekoladowe

 Z okazji wczorajszego święta można by było zaśpiewać "Ja mam dwadzieścia lat, Ty masz dwadzieścia lat przed nami siódme niebo (..)"


 i.. dwadzieścia ciasteczek też było :)


/ przepis własny,  na 20 ciasteczek/

- 50 g mąki pszennej
- 30 g miękkiego  masła
- 30 g kakao bez cukru
- 70 g cukru pudru +  3 łyżki do obtoczenia ciasteczek
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść (najlepiej mikserem) masa jest bardzo klejąca. Zawinąć w foliowy woreczek i przełożyć do zamrażalnika na 1 h. Po tym czasie wyjąć ciasto i odrywać małe kawałeczki, utoczyć z nich kulki (warto zwilżyć dłonie wodą- masa będzie się łatwiej formowała).
Na talerzyku wysypać 3 łyżki cukru pudru i obtaczać w  nim ciasteczkowe kulki. Kłaść w sporych odstępach  na płaskiej blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik do 190 stopni C. (bez termoobiegu) i piec w nim ciastka przez 10 minut.
Smacznego! :)



Ps: Dziękuję wszystkim za życzenia  urodzinowe, jesteście niesamowici ! :)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________




14.10.2013

Urodzinowe popękane ciasteczka czekoladowe

 
 
Częstujcie się! Pan Kot już swoje zjadł.. :)
 
Ps: Przepis jutro, tymczasem śmigam świętować pierwsze -eścia!
 
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
 

 ______________________________♥____________________________
 
 
 

12.10.2013

Ciasteczka z kawałkami czekolady


Ekspresowe w wykonaniu ciasteczka, napakowane różnymi rodzajami czekolady.
Idealne do popołudniowej kawy (koniecznie tej z for.rest'owego kubasa).
:)

/ przepis własny,  proporcje na 12 ciasteczek/
 
 
- 75 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 25 g cukru pudru
- kropla ekstraktu waniliowego
- 30 g posiekanej czekolady (użyłam czekolady białej, gorzkiej i mlecznej)
 
 
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać cukier puder, masło, esencję i posiekaną czekoladę .
Dłońmi wyrobić gładką masę.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
"Uturlać" 12 kulek i rozłożyć je na wcześniej przygotowanej blasze.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec w nim ciasteczka przez 12 minut.
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________



10.10.2013

Dyniowa z gruszką

Słodko- ostra zupa, doskonała na jesienną aurę.
W retro kubasie od Coqlila wygląda jakby ugotowała ją prababcia.



/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- 400 g miąższu z dyni
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 gruszka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
-2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- czerwona papryka w proszku, gałka muszkatołowa, majeranek
- świeża bazylia i trybula
- kwaśna śmietana 12% lub 18%


W rondlu podsmaż na maśle cebulę, czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj trochę soli.
Smaż do momentu, aż warzywa będą nieco rumiane (jeśli w kilku miejscach się przypalą nie szkodzi! zupa będzie miała dzięki temu lepszy smak).  Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele, gruszkę i dynię pokrojoną w kostkę oraz 1 łyżeczkę soli.
Gotuj na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut).
Przypraw zupę do smaku.
Podawaj ze świeżymi ziołami, śmietaną i grzankami lub makaronem.
Smacznego!:)





Ps:  Baziółka o mnie dba i.. ostatnio przesłała mi komplet ziół . Trybula od razu wylądowała w tej zupie :)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

06.10.2013

Czekoladowe babeczki z cukinią, gruszkami i orzechami


Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto nadziane gruszką i cukinią, udekorowane polewą czekoladową  i orzechami.
Jesień zamknięta w babeczce.


 / przepis własny, na 15 sztuk /

- 350 g cukinii
- 2 duże gruszki
- 240 g mąki pszennej typ 550
- 130 g cukru pudru
- 100 ml oleju
- 60 g kakao
- garstka (20 g) orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady


Gruszki umyć, pokroić w grubsze plastry, cukinię również umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy, sodę, kawę oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce wymieszać za pomocą łyżki olej, jajka i cukinię.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać- można zwykłą łyżką.
Do 15 foremek na babeczki przełożyć surowe ciasto (nakładając do 3/4 wysokości foremek), na wierzchu poukładać plastry gruszek nagrzać piekarnik do 175 stopni C. ( z termoobiegiem) i piec w nim babeczki przez ok. 25 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
W rondlu zagotować wodę. Do miseczki wsypać połamaną na kawałki czekoladę, postawić miseczkę na rondlu i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Udekorować nią babeczki posypując je orzechami laskowymi. Poczekać aż zastygnie.
Smacznego!:)







 Babeczki pięknie prezentowały się w białych osłonkach o wdzięcznej nazwie "zakochane ptaszki w bieli" ze sklepu Beetlebits.




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.