Słodko- ostra zupa, doskonała na jesienną aurę.
Dyniowa z gruszką
/ przepis własny, składniki dla 2 osób/
- 400 g miąższu z dyni
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 gruszka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
-2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- czerwona papryka w proszku, gałka muszkatołowa, majeranek
- świeża bazylia i trybula
- kwaśna śmietana 12% lub 18%
W rondlu podsmaż na maśle cebulę, czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj trochę soli.
Smaż do momentu, aż warzywa będą nieco rumiane (jeśli w kilku miejscach się przypalą nie szkodzi! zupa będzie miała dzięki temu lepszy smak). Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele, gruszkę i dynię pokrojoną w kostkę oraz 1 łyżeczkę soli.
Gotuj na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut).
Przypraw zupę do smaku.
Podawaj ze świeżymi ziołami, śmietaną i grzankami lub makaronem.
Smacznego!:)
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Piękne zdjęcie i zawartość garnuszka bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńWreszcie jakieś zaskakujące połączenie :D
OdpowiedzUsuńDynia i gruszka...? Na to bym nie wpadła :) Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, a połączenie kuszące. Zapisuję w pamięci. :)
OdpowiedzUsuńZupy dyniowe są cudowne: )
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia, a pomysł na zupę bardzo mi się podoba. Garnuszek też:)
OdpowiedzUsuńjadłam już wiele wersji ale takiej jeszcze nie ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna zupa:) i kubek też:)
OdpowiedzUsuń