10.10.2013

Dyniowa z gruszką

Słodko- ostra zupa, doskonała na jesienną aurę.
W retro kubasie od Coqlila wygląda jakby ugotowała ją prababcia.



/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- 400 g miąższu z dyni
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 gruszka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
-2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- czerwona papryka w proszku, gałka muszkatołowa, majeranek
- świeża bazylia i trybula
- kwaśna śmietana 12% lub 18%


W rondlu podsmaż na maśle cebulę, czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj trochę soli.
Smaż do momentu, aż warzywa będą nieco rumiane (jeśli w kilku miejscach się przypalą nie szkodzi! zupa będzie miała dzięki temu lepszy smak).  Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele, gruszkę i dynię pokrojoną w kostkę oraz 1 łyżeczkę soli.
Gotuj na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut).
Przypraw zupę do smaku.
Podawaj ze świeżymi ziołami, śmietaną i grzankami lub makaronem.
Smacznego!:)





Ps:  Baziółka o mnie dba i.. ostatnio przesłała mi komplet ziół . Trybula od razu wylądowała w tej zupie :)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

8 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie i zawartość garnuszka bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie jakieś zaskakujące połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia i gruszka...? Na to bym nie wpadła :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne zdjęcia, a połączenie kuszące. Zapisuję w pamięci. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupy dyniowe są cudowne: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne zdjęcia, a pomysł na zupę bardzo mi się podoba. Garnuszek też:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłam już wiele wersji ale takiej jeszcze nie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.