Mam w tym roku przepiękną jesień. Chciałabym zamknąć ją w słoiku, aby nie minęła.
Szkoda, że tak się nie da. Dobrze chociaż, że zostają zdjęcia i.. perspektywa kolejnych cudnych pór roku ! :)
Częstujcie się pysznym sernikiem w leśno- jesiennym stylu. Gdy robiłam tą sesję jeszcze nie wiedziałam, że tuż za momencik moje życie wywróci się do góry nogami.
Tym fajniej patrzeć na te fotografie teraz.
/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/
spód:
- 120 g ciasteczek (np. digestive)
- 2 czubate łyżki (30 g) masła
masa serowa:
- 950 g zmielonego twarogu
- 50 g serka mascarpone
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g mąki ziemniaczanej
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
dodatkowo (do wysmarowania formy):
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
do dekoracji:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 30 g orzechów laskowych
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym w garnuszku masłem.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylepić masą ciasteczkową.
W dużej misce zmiksować cukier i jajka, dodawać partiami zmielony ser oraz mascarpone.
Następnie wlać ekstrakt waniliowy, zmiksować, dodać również mąkę ziemniaczaną.
3/4 masy sernikowej wylać na przygotowany wcześniej spód.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, nieco przestudzić (ok. 7 minut) i wlać ją do 1/4 części masy serowej. Zmiksować. Następnie wylać na masę serową, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim sernik przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec ciasto przez 1 godzinę i 15 minut.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na 15 minut, wyjąć formę i przełożyć na kuchenną kratkę.
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę, polać nią ciasto i udekorować orzechami laskowymi.
Odstawić na min. 12 h w zimne miejsce.
Wyjąć z formy dopiero po tym czasie.
Smacznego!:)
Ps: Skąd buteleczka na mleko? Oczywiście od Coqlila
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
uwielbiam o tej porze roku świeże orzechy laskowe - owszem, jest trochę zachodu z ich łuskaniem, ale myślę że warto - bo wykończenie ciasta jest przyjemnie miękkie do chrupania
OdpowiedzUsuńCudny! Sesja piękna, kojarzy się jak najbardziej z ciepłą jesienią.
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek, a nawet dwa tego serniczka :)
Ciasto przepiękne i rzeczywiście bardzo jesienne, ale mnie wzruszył kubeczek z zającem:) Dawno temu, kiedy byliśmy z bratem parolatkami i nie było w sklepach ładnych rzeczy dla dzieciaków, dostaliśmy od mamy takie kubki. Ile było radości! Aż zaraz idę poszperać po szafkach bo gdzieś jeden z tych kubków powinien jeszcze być:)
OdpowiedzUsuńSuper jest ten serniczek. Wygląda pięknie, jesiennie, pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wspaniale ten sernik wygląda :) Musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje !! uwielbiam serniki i gorzką czekoladę, tym samym orzechy :) świetny przepis i piękne zdjęcia ! :)
OdpowiedzUsuńPiękny, piękny, piękny. Twoje zdjęcia mają to do siebie, że chyba zawsze je rozpoznam. To duży komplement :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! Sernik przepyszny!
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i ciekawe książki w tle. Tytuł tej mniejszej rozszyfrowałam. Jestem ciekawa tej większej.
OdpowiedzUsuńPiękne jesienne kadry. :)
OdpowiedzUsuńSernik to ja mogę zawsze i wszędzie i o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńA orzechy - to już w ogóle :)
Jest przepiękny!A sernik to mój ulubiony wypiek;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie obłędne, uwielbiam takie serniki:)
OdpowiedzUsuńPo zaznajomieniu się z przepisem wiem, że byłby to mój faworyt. Taki nutelkowy <3!
OdpowiedzUsuńA zdjęcie marzenie.
Pozdrawiam
Ania
:) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pochwały!
Dziękuję za rewelacyjny przepis. Jestem fanką serników, a ten przepis jest prosty a takie są najlepsze. Sernik zrobiłam wczoraj i jest przepyszny, następnym razem mam zamiar dodać na wierzch do czekolady rozdrobnione orzechy laskowe, mam nadzieję że będzie jeszcze smaczniejszy. Serdecznie pozdrawia i życzę kolejnych wspaniałych pomysłów.
OdpowiedzUsuńMariolka- bardzo się cieszę, że sernik smakował. Fakt.. dodatek rozdrobnionych orzechów laskowych na pewno wzbogaci smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!