Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto nadziane gruszką i cukinią, udekorowane polewą czekoladową i orzechami.
Jesień zamknięta w babeczce.
/ przepis własny, na 15 sztuk /
- 350 g cukinii
- 2 duże gruszki
- 240 g mąki pszennej typ 550
- 130 g cukru pudru
- 100 ml oleju
- 60 g kakao
- garstka (20 g) orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
Gruszki umyć, pokroić w grubsze plastry, cukinię również umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy, sodę, kawę oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce wymieszać za pomocą łyżki olej, jajka i cukinię.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać- można zwykłą łyżką.
Do 15 foremek na babeczki przełożyć surowe ciasto (nakładając do 3/4 wysokości foremek), na wierzchu poukładać plastry gruszek nagrzać piekarnik do 175 stopni C. ( z termoobiegiem) i piec w nim babeczki przez ok. 25 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
W rondlu zagotować wodę. Do miseczki wsypać połamaną na kawałki czekoladę, postawić miseczkę na rondlu i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Udekorować nią babeczki posypując je orzechami laskowymi. Poczekać aż zastygnie.
Smacznego!:)
Babeczki pięknie prezentowały się w białych osłonkach o wdzięcznej nazwie "zakochane ptaszki w bieli" ze sklepu Beetlebits.
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńO mamo, cudowne są! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńcuudowne, mam dziwny okres na gruszki jak nigdy więc ten przepis bardzo mi sie podoba! :) btw, extra paznokcie na ostatnim zdjęciu! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
pyszne, jesienne połączenie smaków :) i zdjęcia jakie piękne!
OdpowiedzUsuńPieknie, zdrowo i smacznie!
OdpowiedzUsuńMi już sama gruszka by wystarczyła, a co dopiero w takim zestawieniu! ;)
OdpowiedzUsuńO rany!!!! Muszą być obłędne w smaku:)
OdpowiedzUsuńcukiniowe wypieki są genialne! tak samo jak twoje babeczki ;D
OdpowiedzUsuńrobisz znakomite zdjęcia, nie wiem czy już to pisała :) tak mi się podobają *-*
ach,te małe słodkości w retro stylizacji:) pachną jesienią przez monitor!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cię!
m.
Pięknie wyglądają i ten ich czekoladowy kolor<3
OdpowiedzUsuń<3 pozdrowienia poniedziałkowe dla Was :))
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, miałabym na taką wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńAleż cudeńka :)
OdpowiedzUsuńI te zdjęcia takie śliczne, jesienne... Ogromnie mi się podobają :)
Jakie pyszne połączenia smakowe, mniam:)
OdpowiedzUsuńcudownie czekoladowe! na takie wyglądają ;) ależ mi burczy w brzuchu :)
OdpowiedzUsuńPyszne te babeczki Olciu i śliczne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńA Twój paznokietek ma oczka ;)
Majanko- no ba! :)
OdpowiedzUsuńWiewióra, Magdalena- dziękuję!
Gin- to miłe.. :>
Siankoo- :)) :*
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki ...a papilotki rewelacja:)
OdpowiedzUsuńCo można dodać do tych babeczek zamiast cukinii? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy- inne owoce lub np. startą na tarce surową marchewkę lub ugotowanego i startego buraka
OdpowiedzUsuń