06.10.2013

Czekoladowe babeczki z cukinią, gruszkami i orzechami


Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto nadziane gruszką i cukinią, udekorowane polewą czekoladową  i orzechami.
Jesień zamknięta w babeczce.


 / przepis własny, na 15 sztuk /

- 350 g cukinii
- 2 duże gruszki
- 240 g mąki pszennej typ 550
- 130 g cukru pudru
- 100 ml oleju
- 60 g kakao
- garstka (20 g) orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady


Gruszki umyć, pokroić w grubsze plastry, cukinię również umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy, sodę, kawę oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce wymieszać za pomocą łyżki olej, jajka i cukinię.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać- można zwykłą łyżką.
Do 15 foremek na babeczki przełożyć surowe ciasto (nakładając do 3/4 wysokości foremek), na wierzchu poukładać plastry gruszek nagrzać piekarnik do 175 stopni C. ( z termoobiegiem) i piec w nim babeczki przez ok. 25 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
W rondlu zagotować wodę. Do miseczki wsypać połamaną na kawałki czekoladę, postawić miseczkę na rondlu i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Udekorować nią babeczki posypując je orzechami laskowymi. Poczekać aż zastygnie.
Smacznego!:)







 Babeczki pięknie prezentowały się w białych osłonkach o wdzięcznej nazwie "zakochane ptaszki w bieli" ze sklepu Beetlebits.




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

22 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cuudowne, mam dziwny okres na gruszki jak nigdy więc ten przepis bardzo mi sie podoba! :) btw, extra paznokcie na ostatnim zdjęciu! ;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, jesienne połączenie smaków :) i zdjęcia jakie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie, zdrowo i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi już sama gruszka by wystarczyła, a co dopiero w takim zestawieniu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany!!!! Muszą być obłędne w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cukiniowe wypieki są genialne! tak samo jak twoje babeczki ;D
    robisz znakomite zdjęcia, nie wiem czy już to pisała :) tak mi się podobają *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. ach,te małe słodkości w retro stylizacji:) pachną jesienią przez monitor!

    pozdrawiam Cię!

    m.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają i ten ich czekoladowy kolor<3

    OdpowiedzUsuń
  10. <3 pozdrowienia poniedziałkowe dla Was :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne babeczki, miałabym na taką wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ cudeńka :)
    I te zdjęcia takie śliczne, jesienne... Ogromnie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne połączenia smakowe, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. cudownie czekoladowe! na takie wyglądają ;) ależ mi burczy w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne te babeczki Olciu i śliczne zdjęcia. :)
    A Twój paznokietek ma oczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Majanko- no ba! :)
    Wiewióra, Magdalena- dziękuję!
    Gin- to miłe.. :>

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne babeczki ...a papilotki rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Co można dodać do tych babeczek zamiast cukinii? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy- inne owoce lub np. startą na tarce surową marchewkę lub ugotowanego i startego buraka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.