Pszenny chleb oliwkowy


 Razem z kilkudziestoma innymi piekarkami udało Nam się w zeszły weekend upiec chleb.
I to nie byle jaki!, bo z przepisu J. Hammelmana.*
To może teraz Twoja kolej?
Polecam!

(wg J. Hamelmana, podaję z moimi zmianami)

Zaczyn płynny
- 30 g aktywnego zakwasu (użyłam żytniego zakwasu, przepis znajdziecie tutaj)
- 150 g maki pszennej, chlebowej
- 180 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.

Ciasto chlebowe
- 360 g płynnego zaczynu
- 360 g wody (lekko ciepłej)
- 630 g mąki pszennej typ 550
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki (10g)  soli
- 120 g czarnych oliwek (odcedzonych i osuszonych)

Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim.  Ja zagniatałam chleb rękoma przez 7 minut. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wrobić je ręcznie.
Przełożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski.

Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.
Uformować bochenek.


Pozostawić go  do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Na  dnie piekarnika położyć żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Piec chleb na wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.
 Upieczony chleb popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Studzić na kuchennej kratce.
Przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę lub papierową torbę.
Smacznego!:)




* A tak na marginesie, czy wiecie, że 6 listopada będzie miała swoją premierę polska wersja 'Bread'  Jeffreya Hammelmana?
Ja swoją posiadam już od trzech lat, ale dla osób nieznających języka angielskiego jest to wspaniała informacja. 'Chlebowa Biblia' wreszcie będzie dla nich osiągalna.
Przy jej adaptacji na polski rynek miała okazję pracować Liska. To chyba najlepsza rekomendacja? :)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

32 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. chlebek wart polecenia, wyszedł Ci wzorcowo:) pozdrawiam i do kolejnego wspólnego spotkania przy chlebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak wspolne pieczenie :) Wspanialy chlebek Olciku. A ksiazke widzialam jakis czas temu na stronie Empiku. Nie moge sie doczekac :)

    Usciski..

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny chleb oliwkowy i kolejny taki piękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj jestem otoczona przez chleb oliwkowy. Z każdej strony. ;-)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedl bardzo ladny! Tak chciałoby się siegnac po kromeczke. Dzieki za wspólne pieczenie i do nastepnego

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten odgłos , który słuchać podczas pukania w twardą skórkę świeżoupieczonego chleba jest cudowny :)
    Dziękuję Ci za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  7. no widać ,że sprawna piekarka go piekła
    a na książkę bardzo czekam

    OdpowiedzUsuń
  8. super, a książkę napewno zakupię ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie Ci się upiekł!
    Dziękuję za Twój udział w naszym wspólnym piekarniczym spotkaniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały chlebuś :)! Dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda :)
    Na książkę czekam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek piękny, chciałoby się chwycić kawałeczek:-) Dziękuję za ten wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziekuję za wspólne doświadczenie w chlebowej blogowej sferze, serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. :):):) pozdrowienia Dziewczyny! wspaniale było móc z Wami piec <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Olciku ile piekarek tyle róznych, pięknych chlebków:) .... ja swój też zagniatałam ręcznie:).
    Co do ksiązki to już zakupiłam w przedsprzedaży:)
    zasyłam buziaki i dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. teraz jak już jestem "zaprawiona w bojach" :) mogę pozwolić sobie na tę książkę:) Piękny wypiek jak zwykle:) miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały chlebuś :)

    Dziękuję za wspólną zabawę i do następnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Miło było razem zagniatać i wypiekać:) Do następnego razu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak oliwki same w sobie mnie jeszcze nie do końca przekonują, tak w chlebku wydają się być od razu przystępniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. cudowny bochenek! pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie! i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za wspólne pieczenie, i za info o książce! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Domowy zawsze najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  23. dziękuję za wspólne pieczenie! koniecznie muszę spróbować też wersji z czarnymi oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie upieczony! Dziękuję za ten wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja też polecam chleb wyszedł pyszny pomimo kilku przygód które z nim miałam :) dzięki za wspólne pieczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  27. chlebek cudny :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Teraz to moja kolej,
    bo póki co u mnie tylko focaccia;)
    A chleb kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pięknie wypieczony i wyrośnięty

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie