03.10.2013

Gnocchi



/ przepis własny, dla 3 osób/

  - 500 g ziemniaków (mącznej odmiany)
- 100 g mąki pszennej 
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki solu
-szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odlej je i poczekaj aż trochę ostygną. Natnij krzyżyki


i ściągnij z nich skórkę, po czym przeciśnij przez praskę.
Przeciśnięte ziemniaki zagnieć z jajkiem, solą i mąką.
Utocz 3 podłużne wałeczki i tnij na 2 cm kawałki- tak jak kopytka.
Możesz nadać im dodatkowo kształt przyciskając do każdej kluski widelec.
Zagotuj wodę, wrzuć i gotuj do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Podawaj z parmezanem, sosem pomidorowym, okraszone podsmażoną na oliwie z czosnkiem szynką czy skropione oliwą i posypane ziołami.
Pełna dowolność :)
Ja najbardziej lubię odsmażane na maśle, posypane świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i parmezanem.
Smacznego!




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę kiedyś je zrobić bo wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zawsze mi się wydawało, że nie da się tego apetycznie sfotografować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aurora - a widzisz jakie pozytywne rozczarowanie :-)
    Pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  4. bomba! jeszcze odsmażane to już w ogóle <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to kopytka, czy gnocchi uwielbiam je po prostu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.