/ przepis własny, dla 3 osób/
- 500 g ziemniaków (mącznej odmiany)
- 100 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki solu
-szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odlej je i poczekaj aż trochę ostygną. Natnij krzyżyki
i ściągnij z nich skórkę, po czym przeciśnij przez praskę.
Przeciśnięte ziemniaki zagnieć z jajkiem, solą i mąką.
Utocz 3 podłużne wałeczki i tnij na 2 cm kawałki- tak jak kopytka.
Możesz nadać im dodatkowo kształt przyciskając do każdej kluski widelec.
Zagotuj wodę, wrzuć i gotuj do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Podawaj z parmezanem, sosem pomidorowym, okraszone podsmażoną na oliwie z czosnkiem szynką czy skropione oliwą i posypane ziołami.
Pełna dowolność :)
Ja najbardziej lubię odsmażane na maśle, posypane świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i parmezanem.
Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Koniecznie muszę kiedyś je zrobić bo wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy !!!
OdpowiedzUsuńA zawsze mi się wydawało, że nie da się tego apetycznie sfotografować ;)
OdpowiedzUsuńAurora - a widzisz jakie pozytywne rozczarowanie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia !
bomba! jeszcze odsmażane to już w ogóle <3
OdpowiedzUsuńCzy to kopytka, czy gnocchi uwielbiam je po prostu:)
OdpowiedzUsuń