Szarlotka to typowo wakacyjny i jesienny wypiek. Sezon zaczyna się już z chwilą pojawienia się pierwszych, młodych jabłek - papierówek. Receptury na szarlotki przeżywają swój najlepszy okres jesienią. W październiku i listopadzie odmian jabłek jest najwięcej. Pojawiają się te piękne, rumiane i wykolorowane Cortlandy, Szampiony, Ligole i Glostery, zielono-brązowa Szara reneta i rozczulające swoimi gabarytami rajskie jabłuszka. Kruche ciasto z jabłkami zawsze kojarzyć mi się będzie z moją babcią, domkiem na wsi i słodkim, bezpiecznym dzieciństwem, dlatego tak często do niego wracam. Jeśli podobnie jak ja uwielbiasz szarlotki, to świetnie trafiłaś/eś!
Poniżej zbiór przepisów, które do tej pory ukazały się na blogu:
Szarlotka bez glutenu- coś dla alergików.
Szarlotka w jesiennym klimacie- kruchy maślany spód przykryty sporą warstwą duszonych jabłek i zwieńczony listkami z ciasta kruchego.
Pełnoziarnista szarlotka- ciasto kruche z dodatkiem pszennej, pełnoziarnistej mąki.
Szarlotka z semoliną- kruchutkie ciasto i jabłkowe nadzienie w którym wyczuwa się miodowo-waniliową nutę.
Szarlotka z rabarbarem- słodycz jabłkowego nadzienia połączona z kwaskowatym rabarbarem. To nie mogło się nie udać;)
Wegańska orzechowa szarlotka, bez jajek i białej mąki pszennej.
Jabłka świetnie odnajdują się towarzystwie trzcinowego cukru, orzechów i korzennych przypraw.
Koniecznie spróbuj tego połączenia!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
trochę przepisów nazbierałaś:) wspaniałe wszystkie!
OdpowiedzUsuń