10.02.2015

Szarlotka bezglutenowa



Dziś podaję przepis na pyszną bezglutenową szarlotkę.
Jeśli nie jesteś na diecie i nie masz problemów z glutenem, to mimo wszystko zachęcam Cię do spóbowania tego ciasta. Jest pyszne! :)


/ składniki na kwadratową blachę o wymiarach 24 x 24 cm/


- 200 g mąki kokosowej
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mielonych migdałów
- 150 ml płynnego oleju kokosowego
- 50 g masła
-  150 g cukru
-  2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty)
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka masła


Migdały moczę 15 minut w gorącej wodzie, przekładam do blendera i miksuję aż do uzyskania konsystencji mączki.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki.
W garnku rozpuszczam masło, cukier, wrzucam jabłka i duszę. Gdy owoce zaczną się rozpadać dodaję sok z cytryny.Na samym końcu przyprawiam jabłkową masę cynamonem i odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję zmielone w blenderze migdały, cukier, sól, ekstrakt, żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz płynny olej kokosowy.
Zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki (na dolną półkę).
Po tym czasie wykładam kwadratową blachę (24 cmx24 cm) papierem do pieczenia.
Ciasto kruche dzielę na dwie równe części, pierwszą ścieram na tarce o grubych oczkach i rozkładam na dnie blachy. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim spód szarlotki przez 10 minut.
Następnie rozkładam na nim nadzienie jabłkowe i przykrywam pozostałą częścią kruchego ciasta.
Szarlotkę piekę ok. 40 minut.
Gdy przestygnie posypuję ją cukrem pudrem, kroję na kwadraty i podaję:)

Smacznego!





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Musi być pyszna! Uwielbiam jabłka ♥ Tylko.. że surowych nie mogę jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być super sypka, takie lubię :>

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaaam, wygląda przepysznie...szarlotka z kokosami, to mi chodziło ostanio po głowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanko... Czym można zastąpić mąkę kokosową, bo jest u mnie niedostępna :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chcesz kontynuować bezglutenową wersję tej szarlotki użyj innej dowolnej mąki bezglutenowej :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.