Szarlotka z rabarbarem




Ciasto z rabarbarem to majowy must have. Dziś na blogu wiosenna wersja szarlotki. My lubimy ją bardzo :)




/ przepis własny, składniki na kwadratową formę o wymiarach 22x 22cm/

ciasto kruche:
- 1 szkl. mąki pszennej (165 g)
- 90 g zimnego masła
-40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli

kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 70 g cukru waniliowego domowej roboty (przepis tu)
- 60 g masła

nadzienie:
- 3 duże kwaśne jabłka
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki (20 g) cukru brązowego
- 2 łyżki wody

do posypania:
- 2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, zimne i pokrojone w kostkę masło, sól, wbij jajko i dodaj kwaśną śmietanę.
Szybko zagnieć elastyczne ciasto, przełóż do foliowego woreczka i włóż na  1 h do lodówki.
Do miseczki włóż mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier waniliowy.
Rozcierając masę palcami zrób kruszonkę.
Następnie przygotuj nadzienie: w rondlu umieść obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz rabarbar.
Wszystko to zasyp cukrem i podlej niewielką ilością wody. Duś na wolnym ogniu ok. 8 minut.


Schłodzone kruche ciasto umieść w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiecz spód w 190 stopniach C. przez 10 minut.
Po tym czasie wyłóż na podpieczone ciasto masę jabłkowo-rabarbarową i posyp kruszonką.
Piecz ciasto przez ok. 35 minut.
Pokrój dopiero gdy będzie całkowicie ostudzone.
Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!




 ______________________________♥____________________________

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. aaa pożeram wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i jakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto cudowne! i znowu zachwycam się zdjęcia, tak klimatyczne i piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyna- :)
    Aurora- no ba..
    Teenager, Kamciss- :> dzięki!
    Kaś- :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne zdjęcia i idealna szarlotka :). Sfotografowana tak, że wydaje się leciutka zupełnie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie to wygląda..!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak! Rabarbar w maju musi być! Pięknie wygląda i smakuje na pewno świetnie! U mnie dzisiaj babeczki http://kizikuki.blogspot.com/2015/05/rabarbar-najprostsze-babeczki.html :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie