03.09.2017

Migdałowe ciasto z owocami, miodem i cynamonem (bez glutenu)



Zaczął się wrzesień.
Od rana leje, a strugi deszczu przypominają mi, że za chwilę jesień.


Czas śliwek, słoneczników, pękatych dyń, kasztanów i chrzęszczących pod stopami kolorowych liści.
Tak bardzo chciałabym żeby jesień tego roku była ciepła i taka prawdziwie polska- złota.
Przed nami czas wytężonej pracy -idzie NOWE!
Na nadchodzące miesiące chciałabym więc życzyć sobie cierpliwości i tego, aby wszystko... no dobra większość ważnych spraw potoczyła się bez przeszkód.
Zostawiam Was z cudnym migdałowo-kokosowym ciastem.
Przygotowałam je na bazie bezglutenowej mąki migdałowej, dodałam też ulubionego miodu z cynamonem od Wileńskich i sezonowych owoców (borówek, moreli i śliwek).



Migdałowe ciasto z owocami, miodem i cynamonem (bez glutenu)
/ przepis własny, składniki na formę o śr. 24 cm/

- 230 g mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam: ryżowej, kokosowej i amarantusowej)
- 100 g zmielonych migdałów
- 3 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 40 g brązowego cukru
- 3 łyżki miodu z cynamonem od Wileńskich (płynnego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
-  ok. 250 g sezonowych owoców (śliwki, brzoskwinie, borówki itd.)
- 1 łyżka mąki bezglutenowej (np. amarantusowej) do posypania owoców

dekoracja:
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 garstka migdałów 

do wysmarowania formy:
- 1 łyżka bezglutenowej mąki
- 1 łyżeczka oleju roślinnego

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
W dużej misce mieszam ze sobą wszystkie rodzaje mąki, mielone migdały, wsypuję też proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier.
Wszystko dokładnie mieszam.
Płynny miód mieszam wraz z jogurtem, ekstraktem, dodaję jajka i mieszam trzepaczką.
Mieszam wszystko za pomocą miksera, cienką strużką wlewając olej.
Owoce myję, pozbawiam pestek, szypułek etc., kroję w mniejsze cząstki i posypuję łyżką mąki amarantusowej.
Tortownicę smaruję olejem i posypuję mąką bezglutenową, wylewam ciasto, dekoruję owocami, migdałami i wiórkami kokosa.
Piekę przez ok. 45 minut.
Kroję po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego! :-)






Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

4 komentarze:

  1. To moje smaki , muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany Mniam mniam .już lecę robić 🤗

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.