20.09.2013

Szarlotka w jesiennym klimacie


Ostatnie dni były zdecydowanie w jesiennym  klimacie. Deszcz,wiatr i szaruga. W kuchni więc również jesień w pełni.
Przerabiamy ostatnie pomidory, pakujemy do słoików jabłka i węgierki, zbieramy ostatnie jeżyny i maliny, rozgrzewamy się herbatą z sokiem malinowym i gęstą, gorącą czekoladą. Na targu pojawiła się już pigwa i żurawina. O dziewiętnastej robi się ciemno.. przykro tak żegnać się z latem:( 
Aby osłodzić mi to rozstanie sklep Coqlila obdarował mnie przepięknymi przedmiotami - jak z francuskiej wsi. Z tej okazji upiekłam szarlotkę. :)




Może i Ty upieczesz? Jabłka o tej porze smakują przecież najlepiej:)


/ przepis własny, na kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm/

ciasto kruche:
- 230 g mąki pszennej (często zastępuję ją białą mąką orkiszową)
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 30 g cukru waniliowego
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 zmielone goździki

do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej

do posypania:
- 3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, wkrój masło, dodaj żółtka, sól i cukier.
Zagnieć plastyczne ciasto, które następnie przełóż do foliowego woreczka i na 1 h do lodówki.
Formę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą.
Po tym czasie  podziel ciasto na dwie części.
Jedną rozwałkuj i wylep nią dno formy, podziurkuj widelcem i wstaw na 14 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 
Gdy spód szarlotki będzie się piekł, obierz jabłka i oczyść je z gniazd nasiennych.
Włóż do dużego garnka, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Dodaj cynamon i goździki, wymieszaj. Na tym etapie należy spróbować masy jabłkowej, można ją dosłodzić lub dodać soku z cytryny.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka.
Rozwałkuj drugą część ciasta kruchego i wykrawaj z niego za pomocą foremki kształty np. listki lub serduszka. Ułóż na wierzchu szarlotki.
Można pominąć tę czynność i szarlotkę udekorować kratką lub przykryć płatem rozwałkowanego ciasta- wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej:)
 Wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut.
Po 30 minutach kontroluj, czy ciasto zanadto nie brązowieje.Każdy piekarnik inaczej piecze.
Szarlotkę krój po całkowitym wystudzeniu, ozdób cukrem pudrem
Smacznego!






W sesji została wykorzystana przepiękna ceramika firmy Coqlila.
Abyś mogła/ mógł zobaczyć więcej pięknych przedmiotów zapraszam Cię tutaj.



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________


12 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto. Szarlotki są pyszne. Piękne zdjęcia Olciu.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję Majanuś za przemiłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. masz rację.jabłka w jesieni smakują wybornie.upajajmy się ich klimatem póki tylko się da!
    lubię Twoje retro fotografie:)

    PS ta butelka na mleko jest śliczna;p

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szarlotki! Twoja wydaje się być ogromnie krucha! a to uwielbiam jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna szarlotka, piękne zdjęcia i naczynia! U mnie dzisiaj też szarlotka, z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotki są cudowne: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle klimatyczne zdjęcia i piękne naczynia :) Od kilku dni wypatruję na straganach antonówek aby upiec tradycyjną szarlotkę. Mam nadzieję, że uda mi się to w nadchodzącym tygodniu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Och jak ślicznie, jak jesiennie aż mi się zachciało szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam szarlotki, zaraz na drugim miejscu po serniku! ten aromat, ten smak - cudne <3

    OdpowiedzUsuń
  10. I co ja mam Ci napisać... Powiedzieć ta tę szarlotkę, że jest cudna, to zdecydowanie za mało :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale nam narobiłaś ochoty na deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana jest szarlotka jest impreza:) ... u mnie ostatnio szarlotka za szarlotką ... uwielbiamy je:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.