30.05.2016

Lemoniada truskawkowa



Lemoniada truskawkowa to świetny napój na upalne dni.
Orzeźwia i gasi pragnienie.
Same truskawki są świetnym bogactwem witamy C, wielu witamin z grupy B oraz soli mineralnych.
Mają działanie odtruwające, oczyszczające i wspomagające układ moczowy, trawienny jak i nerwowy. Warto więc korzystać z nich póki są! :-) Sezon na te owoce nie trwa przecież zbyt długo.

Swoją lemoniadę zawsze dosładzam syropem z agawy, jeśli chcesz możesz zastąpić go stewią, miodem albo ksylitolem.

/ składniki na 4 szklanki lemoniady/

- 300 g dojrzałych świeżych truskawek
- 0,5 l  schłodzonej wody gazowanej
-  1 lub 2 łyżki syropu z agawy (możesz zastąpić go płynnym miodem/stewią/ksylitolem)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny


Wyciskam sok z cytryny, a następnie za pomocą łyżeczki usuwam pestki.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i umieszczam w kielichu blendera. Miksuję na gładką papkę.
Do dzbanka wlewam wodę gazowaną, dodaję syrop, sok z cytryny i zmiksowane truskawki.
Wszystko dokładnie mieszam długą łyżeczką.
Przelewam do szklanek.
Na zdrowie!


 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

29.05.2016

"Ziarno" recenzja książki


"Ziarno" to najnowsza książka Dominiki Wójciak. O jej poprzednich pisałam już tutaj.
Co nowego ma do zaproponowania Dominika?


Przede wszystkim dania na bazie superfoods, rodzime kasze i składniki, piękne zdjęcia (autorstwa Dominiki)  i sprawdzone, nietuzinkowe przepisy.
Autorka podaje ich równo sto. 


Pozycja została podzielona na jedenaście działów m.in. na dania z prosa i kaszy jaglanej, siemienia lnianego, jęczmienia czy chociażby szałwii hiszpańskiej szerzej znanej jako chia.
To wszystko tworzy na prawdę udaną mieszankę.  Receptura na buraczane bliny, budyń jaglany czy chociażby gofry z wykiełkowanej gryki aż proszą się o wypróbowanie! :-)






 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

22.05.2016

Owsiany biszkopt z truskawkami i cynamonem


Najdłuższe dni w roku, sezon na krótkie spodenki i truskawki.
Idzie lato moi mili! :-)

Owsiany biszkopt z truskawkami i cynamonem
/ przepis własny, składniki na okrągłą blachę o śr.24 cm/

- 200 g otrębów owsianych (zmielonych w blenderze na mąkę)
- 50 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g ksylitolu ( można zastąpić 200 g białego cukru)
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego
- garść świeżych truskawek

do dekoracji:
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego + 1 łyżeczka cukru pudru

Piekarnik nastawiam na temp. 180 stopni C.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki.


Otręby owsiane umieszczam w blenderze i mielę do momentu uzyskania konsystencji mąki.
Do dużej miski wsypuję zmielone otręby owsiane, przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól i  proszek do pieczenia, mieszam łyżką.
W osobnej misce ubijam jajka wraz z ksylitolem lub cukrem przez ok. 3-5 minut i  nadal miksując dodaję łyżka po łyżce mącznej mieszanki, na samym końcu wlewam olej i znów wszystko dokładnie mieszam.
Tortownicę smaruję odrobiną masła i posypuję mąką lub bułką tartą.
Wlewam ciasto, wyrównuję wierzch i dekoruję truskawkami.
Piekę ciasto przez ok. 45 minut. Jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znak, że zostało upieczone.
Jeśli jednak jest jeszcze wilgotny dopiekam ciasto jeszcze przez ok. 5 minut.
Na samym końcu dekoruję biszkopt cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!


 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________


20.05.2016

Orkiszowy wegański chlebek z bananem, czekoladą, kokosem i awokado





Wegański chlebek z bananem, czekoladą, kokosem i awokado
/ przepis własny, składniki na formę keksową o długości 23 cm/

- 140 g białej mąki orkiszowej typ 650
- 20 g mąki amarantusowej
- 10 g zarodków pszennych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
- 120 g brązowego cukru 
- 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki letniej wody (10 g + 30 ml)
- 50 ml  oleju kokosowego (o płynnej konsystencji)
- 50 g wegańskiej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli

Piekarnik nagrzewam  do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
Siemię lniane mieszam z wodą o umiarkowanej temperaturze i wstawiam do lodówki na 15 minut.
Banany oraz awokado rozgniatam widelcem, łączę z cukrem, napęczniałym siemieniem lnianym, płynnym olejem kokosowym i ekstraktem z wanilii.
Czekoladę kroję w kosteczkę.
Mąkę mieszam z zarodkami pszennymi, 1/2 porcji wiórków kokosowych, solą, proszkiem, sodą  i dodaję do bananów. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą silikonowej szpatułki.
Wlewam do formy, posypuję pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do piekarnika i piekę przez ok.50 minut.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!




 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

18.05.2016

Pijane babeczki z truskawkami


Już są! Pierwsze, polskie truskawki :-)
Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu upiekłam pijane babeczki.
Dlaczego pijane?
Bo dodałam do waniliowej masy biały rum. Jeśli nie masz go pod ręką spróbuj białego wina musującego- sprawdzi się idealnie.


Pijane babeczki z truskawkami
/ przepis własny, składniki na 6 babeczek/

ciasto kruche:
- 120 g mąki pszennej krupczatki
- 40 g mąki z amarantusa 
- 80 g zimnego masła
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

krem:
- 100 g serka ricotta
- 20 g śmietanki kremówki
- 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 laski wanilii
- garść świeżych truskawek
- 2 kieliszki białego rumu (można zastąpić białym winem musującym)

dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła (do wysmarowania foremek)

Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone na kawałeczki zimne masło, wlewam ekstrakt, dodaję żółtko, sól i cukier puder. Zagniatam zwarte ciasto i owijam je folią spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki.
W tym czasie myję truskawki, pozbawiam je szypułek, kroję i przekładam do miski.
Wlewam do nich rum i odstawiam na bok.
Przygotowuję ceramiczne foremki do tartaletek smarując je odrobiną masła. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
Wyjmuję  kruche ciasto z lodówki i wylepiam nim spody foremek. Przed pieczeniem nakłuwam je widelcem i wstawiam na 12- 15 minut do nagrzanego piekarnika. Piekę do momentu, aż będą złociste.
Śmietankę i serek ubijam za pomocą miksera z żółtkiem, cukrem waniliowym i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.
W oddzielnym naczyniu ubijam białko ze szczyptą soli i dodaję je do waniliowej masy.
Mieszam łyżką do momentu aż składniki się połączą.
Przekładam masę na upieczone spody babeczek.
Odsączam truskawki i rozkładam na wierzchu każdej z babeczek.


Piekę przez ok. 15 minut.
Przed podaniem dokładnie studzę.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥___________________________


16.05.2016

Odwrócone ciasto z jagodami



Sezon jagodowy zacznie się za miesiąc, dlatego postanowiłam opróżnić swoją zamrażarkę i oczekiwać świeżych owoców.
Jeśli podobnie jak ja uwielbiasz jagody ten wypiek Ci posmakuje.
Robi się go bardzo szybko, a dodatek cynamonu i migdałów świetnie współgra z jagodowym smakiem.
Poniżej podaję przepis na wersję z glutenem.
Jeśli nie tolerujesz go zamień mąkę pszenną na mieszankę mąk bez glutenu np. migdałową, kokosową i jaglaną.



Odwrócone ciasto z jagodami
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr.16 cm/

- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki migdałowej (zmielonych w blenderze migdałów)
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła ( o temp. pokojowej)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( przepis klik)
- szczypta soli

dodatkowo:
- 400 g mrożonych jagód
- 1 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki brązowego cukru

Jajka miksuję wraz z cukrem pudrem, dodaję partiami masło i miksuję.
Do osobnej miski wsypuję przesianą mąkę pszenną, otręby, proszek do pieczenia, zmielone w blenderze migdały, cynamon, sól i mieszam całość.
Mączną mieszankę dodaję partiami do maślano-jajecznej masy.
Na samym końcu dodaję mleko oraz ekstrakt i znów mieszam.
Jagody umieszczam w garnku o grubym dnie, dodaję cukier i gotuję ok. 5 minut- do momentu, aż owoce puszczą sok.
Zestawiam z ognia, studzę, dodaję mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
Tortownicę smaruję masłem, posypuję bułką tartą lub kaszką manną i przekładam na spód owocową masę. Następnie przelewam ciasto.
Wstawiam formę do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piekę w nim ciasto przez ok. 35 minut-  na złoty kolor.
Po upieczeniu trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut, uważnie rozpinam boki tortownicy, za pomocą noża odkrajam ciasto od blachy i przekładam ciasto na talerz do góry dnem.
Staram się uważać, by część owoców nie ześlizgnęła się z wierzchu ciasta, jeśli tak się jednak stanie układam je z powrotem na cieście.
Odstawiam w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Podaję z sosem waniliowym, bitą śmietanką, lodami lub zupełnie bez dodatków.
Smacznego! :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥___________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.