Już są! Pierwsze, polskie truskawki :-)
Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu upiekłam pijane babeczki.
Dlaczego pijane?
Bo dodałam do waniliowej masy biały rum. Jeśli nie masz go pod ręką spróbuj białego wina musującego- sprawdzi się idealnie.
Pijane babeczki z truskawkami
/ przepis własny, składniki na 6 babeczek/
ciasto kruche:
- 120 g mąki pszennej krupczatki
- 40 g mąki z amarantusa
- 80 g zimnego masła
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
krem:
- 100 g serka ricotta
- 20 g śmietanki kremówki
- 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 laski wanilii
- garść świeżych truskawek
- 2 kieliszki białego rumu (można zastąpić białym winem musującym)
dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła (do wysmarowania foremek)
dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła (do wysmarowania foremek)
Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone na kawałeczki zimne masło, wlewam ekstrakt, dodaję żółtko, sól i cukier puder. Zagniatam zwarte ciasto i owijam je folią spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki.
W tym czasie myję truskawki, pozbawiam je szypułek, kroję i przekładam do miski.
Wlewam do nich rum i odstawiam na bok.
Przygotowuję ceramiczne foremki do tartaletek smarując je odrobiną masła. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
Wyjmuję kruche ciasto z lodówki i wylepiam nim spody foremek. Przed pieczeniem nakłuwam je widelcem i wstawiam na 12- 15 minut do nagrzanego piekarnika. Piekę do momentu, aż będą złociste.
Śmietankę i serek ubijam za pomocą miksera z żółtkiem, cukrem waniliowym i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.
W oddzielnym naczyniu ubijam białko ze szczyptą soli i dodaję je do waniliowej masy.
Mieszam łyżką do momentu aż składniki się połączą.
Przekładam masę na upieczone spody babeczek.
Piekę przez ok. 15 minut.
Przed podaniem dokładnie studzę.
Smacznego!
______________________________♥___________________________
Brak komentarzy
Prześlij komentarz