Orkiszowy wegański chlebek z bananem, czekoladą, kokosem i awokado





Wegański chlebek z bananem, czekoladą, kokosem i awokado
/ przepis własny, składniki na formę keksową o długości 23 cm/

- 140 g białej mąki orkiszowej typ 650
- 20 g mąki amarantusowej
- 10 g zarodków pszennych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
- 120 g brązowego cukru 
- 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki letniej wody (10 g + 30 ml)
- 50 ml  oleju kokosowego (o płynnej konsystencji)
- 50 g wegańskiej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli

Piekarnik nagrzewam  do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
Siemię lniane mieszam z wodą o umiarkowanej temperaturze i wstawiam do lodówki na 15 minut.
Banany oraz awokado rozgniatam widelcem, łączę z cukrem, napęczniałym siemieniem lnianym, płynnym olejem kokosowym i ekstraktem z wanilii.
Czekoladę kroję w kosteczkę.
Mąkę mieszam z zarodkami pszennymi, 1/2 porcji wiórków kokosowych, solą, proszkiem, sodą  i dodaję do bananów. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą silikonowej szpatułki.
Wlewam do formy, posypuję pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do piekarnika i piekę przez ok.50 minut.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!




 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

6 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. super pomysł na chlebek, musi mieć niesamowicie przyjemną strukturę :) poza tym, kto nie uwielbia chlebka bananowego, najlepszy na śniadanie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzisiaj też bananowy, ale gryczany. Z mąką orkiszową cieżko mi się pracowało. Tak jak z żytnią. Nie mam pojęcia dlaczego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm.. a może nie używałaś tej białej typu 650 tylko cięższej np. 2000??

      Usuń
  3. świetne składniki, całość na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie