Owsiany biszkopt z truskawkami i cynamonem


Najdłuższe dni w roku, sezon na krótkie spodenki i truskawki.
Idzie lato moi mili! :-)

Owsiany biszkopt z truskawkami i cynamonem
/ przepis własny, składniki na okrągłą blachę o śr.24 cm/

- 200 g otrębów owsianych (zmielonych w blenderze na mąkę)
- 50 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g ksylitolu ( można zastąpić 200 g białego cukru)
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego
- garść świeżych truskawek

do dekoracji:
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego + 1 łyżeczka cukru pudru

Piekarnik nastawiam na temp. 180 stopni C.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki.


Otręby owsiane umieszczam w blenderze i mielę do momentu uzyskania konsystencji mąki.
Do dużej miski wsypuję zmielone otręby owsiane, przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól i  proszek do pieczenia, mieszam łyżką.
W osobnej misce ubijam jajka wraz z ksylitolem lub cukrem przez ok. 3-5 minut i  nadal miksując dodaję łyżka po łyżce mącznej mieszanki, na samym końcu wlewam olej i znów wszystko dokładnie mieszam.
Tortownicę smaruję odrobiną masła i posypuję mąką lub bułką tartą.
Wlewam ciasto, wyrównuję wierzch i dekoruję truskawkami.
Piekę ciasto przez ok. 45 minut. Jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znak, że zostało upieczone.
Jeśli jednak jest jeszcze wilgotny dopiekam ciasto jeszcze przez ok. 5 minut.
Na samym końcu dekoruję biszkopt cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!


 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________


3 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Zdjęcia piękne! Fajnie wszystko opisane, przyjemny blog :)

    Przy okazji zapraszam do mnie: glodnemuchlebnamysli.blogspot.com
    Raczkująca blogerka Paulina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho, aż chce się je od razu jeść! :-)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie