30.06.2016

Wegański placek drożdżowy z jagodami


Końcówka czerwca zawsze smakuje jagodami.
Tymi prawdziwymi- leśnymi, sprzedawanymi na litry na pobliskim targu.



Wegański placek drożdżowy z jagodami
/ przepis własny, składniki na blachę o średnicy 22 cm/


- 230 g mąki pszennej luksusowej
- 150 ml mleka roślinnego
- 20 g otrębów pszennych
- 10 g świeżych drożdży
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 chlust ekstraktu waniliowego (używam ekstraktu domowej roboty)
- szczypta soli

nadzienie:
- 1/2 litra jagód 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru

kruszonka:
-  80 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g oleju kokosowego (stałego)
- 40 g cukru


Jagody umyć, pozbawić ewentualnych listków i szypułek, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
W garnuszku roztopić olej kokosowy, ostudzić.
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać, odstawić na ok. 15 minut- aż zaczyn urośnie.
Następnie przesiać do dużej miski mąkę pszenną,  dodać otręby, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka, wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać i dolać płynny olej.  Wymieszać dokładnie mikserem z hakiem lub zagnieść za pomocą dłoni ok. 5- 10 minut. Ciasto będzie dosyć " luźne".
Następnie obrać rabarbar i pokroić go w kosteczkę.
Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć umyte jagody. Następnie rozcierać palcami w małej miseczce składniki kruszonki i posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto piec przez ok. 35- 45 minut w 180 stopniach C. 
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

29.06.2016

Mini serniczki z truskawkami (bezglutenowe)


Czas pędzi jak szalony. Gdy piekłam te serniczki kwitł jeszcze jaśmin, a na targu truskawek było pod dostatkiem. Dziś mamy przedostatni dzień czerwca i niestety końcówkę truskawkowego sezonu. Jak to dobrze, że kilka dni temu udało mi się zrobić z nich konfiturę:-)


 Bezglutenowe mini serniczki z truskawkami
/ przepis własny, składniki na 10 sztuk/

bezglutenowy spód:
- 100 g bezglutenowych herbatników lub ciasteczek
- 50 g płynnego masła
- 1 łyżka zmielonych migdałów

masa serowa:
- 250 g dwukrotnie zmielonego  twarogu
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko + 1 żółtko
- 25 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

dekoracja:
-3 łyżki domowej konfitury truskawkowej
- garść świeżych truskawek
- listki melisy

Formęna muffiny wyłóż papilotkami.
Wszystkie składniki na spód umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Podziel całość na 10 części i umieścić w foremkach do babeczek.
Do miski przełóż twarożek, śmietanę, wbij jajko i wsyp cukier.
Wszystko dokładnie zmiksuj na samym końcu dodając mąkę ziemniaczaną.
Rozłóż na ciasteczkowym spodzie.
Piecz babeczki przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Powinny być upieczone na złoty kolor.

Upieczone serniczki dokładnie ostudź i włóż na minimum 3 h lodówki.
W tym czasie umyj i pokrój truskawki.
Następnie udekoruj domową konfiturą, listkami melisy i plasterkami truskawek.
Smacznego!



 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

26.06.2016

Arbuzada


Czy Tobie również doskwierają upały?
Dziś coś specjalnego- arbuzada.
Szybko uzupełnia poziom elektrolitów, chłodzi, a przy tym świetnie smakuje.

Arbuzada
/ składniki na 4 szklanki/

- 1 kg arbuza
- kostki lodu
- sok z 1/2 cytryny
- ewentualnie cukier trzcinowy/syrop z agawy do posłodzenia


Arbuza kroję i pozbawiam pestek, umieszczam w kielichu bledera.
Dokładnie miksuję, przelewam do dzbanka, dodaję kostki lodu i sok z wyciśnięty z połówki cytryny.
Ewentualnie dosładzam.
Na zdrowie! :-)



 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________


06.06.2016

Wegański biszkopt z truskawkami


Moja faza na biszkopty trwa w najlepsze.
Na końcu maja zachwycałam się owsianym, a już w pierwszych dniach czerwca upiekłam wegański- bez mleka krowiego i jajek. W planach mam jeszcze bezglutenowy.
A ty? Próbowałeś/aś już dietetycznej wersji tego ciasta? :-)


Wegański biszkopt z truskawkami
/ przepis własny, składniki na tortownicę o śr.24 cm/

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki z amarantusa
- 1/4 szklanki zarodków pszennych
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego o neutralnym aromacie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego (można zastąpić zwykłym cukrem pudrem)
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- garść świeżych truskawek (umytych i pokrojonych w plasterki)

dodatkowo:
- 1 łyżka cukru pudru (do dekoracji)

Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję w plasterki.
Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
Do dużej miski przesiewam mąkę pszenną, z amarantusa i zarodki. Dodaję sól, sodę, proszek do pieczenia oraz kurkumę.
Do osobnej miski wlewam mleko i dodaję ocet. Odstawiam  na 15 minut- do momentu, aż całość zetnie się.
W międzyczasie ucieram cukier wraz z olejem, dodaję ścięte mleko i stale miksując wsypuję mączną mieszankę.
Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układam truskawki.
Piekę ciasto przez ok. 50 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Smacznego! :-)



 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.