Czas pędzi jak szalony. Gdy piekłam te serniczki kwitł jeszcze jaśmin, a na targu truskawek było pod dostatkiem. Dziś mamy przedostatni dzień czerwca i niestety końcówkę truskawkowego sezonu. Jak to dobrze, że kilka dni temu udało mi się zrobić z nich konfiturę:-)
Bezglutenowe mini serniczki z truskawkami
/ przepis własny, składniki na 10 sztuk/
bezglutenowy spód:
- 100 g bezglutenowych herbatników lub ciasteczek
- 50 g płynnego masła
- 1 łyżka zmielonych migdałów
masa serowa:
- 250 g dwukrotnie zmielonego twarogu
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko + 1 żółtko
- 25 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dekoracja:
-3 łyżki domowej konfitury truskawkowej
- garść świeżych truskawek
- listki melisy
Formęna muffiny wyłóż papilotkami.
Wszystkie składniki na spód umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Podziel całość na 10 części i umieścić w foremkach do babeczek.
Do
miski przełóż twarożek, śmietanę, wbij jajko i wsyp cukier.
Wszystko
dokładnie zmiksuj na samym końcu dodając mąkę ziemniaczaną.
Rozłóż na ciasteczkowym spodzie.
Piecz babeczki przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Powinny być upieczone na złoty kolor.
Upieczone serniczki dokładnie ostudź i włóż na minimum 3 h lodówki.
W tym czasie umyj i pokrój truskawki.
Następnie udekoruj domową konfiturą, listkami melisy i plasterkami truskawek.
Smacznego!
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Piękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuń