Wegański placek drożdżowy z jagodami


Końcówka czerwca zawsze smakuje jagodami.
Tymi prawdziwymi- leśnymi, sprzedawanymi na litry na pobliskim targu.



Wegański placek drożdżowy z jagodami
/ przepis własny, składniki na blachę o średnicy 22 cm/


- 230 g mąki pszennej luksusowej
- 150 ml mleka roślinnego
- 20 g otrębów pszennych
- 10 g świeżych drożdży
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 chlust ekstraktu waniliowego (używam ekstraktu domowej roboty)
- szczypta soli

nadzienie:
- 1/2 litra jagód 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru

kruszonka:
-  80 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g oleju kokosowego (stałego)
- 40 g cukru


Jagody umyć, pozbawić ewentualnych listków i szypułek, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
W garnuszku roztopić olej kokosowy, ostudzić.
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać, odstawić na ok. 15 minut- aż zaczyn urośnie.
Następnie przesiać do dużej miski mąkę pszenną,  dodać otręby, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka, wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać i dolać płynny olej.  Wymieszać dokładnie mikserem z hakiem lub zagnieść za pomocą dłoni ok. 5- 10 minut. Ciasto będzie dosyć " luźne".
Następnie obrać rabarbar i pokroić go w kosteczkę.
Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć umyte jagody. Następnie rozcierać palcami w małej miseczce składniki kruszonki i posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto piec przez ok. 35- 45 minut w 180 stopniach C. 
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

4 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś lubiłam tego typu ciasta. Kojarzyły mi się właśnie z latem. Będę musiała wypróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te ciasto musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. I used dry yeast, but the dough didn't rise very well. Still came out a delishious breakfast treat. Thanks for sharing the recipe:)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie