Końcówka czerwca zawsze smakuje jagodami.
Wegański placek drożdżowy z jagodami
/ przepis własny, składniki na blachę o średnicy 22 cm/
/ przepis własny, składniki na blachę o średnicy 22 cm/
- 230 g mąki pszennej luksusowej
- 150 ml mleka roślinnego
- 150 ml mleka roślinnego
- 20 g otrębów pszennych
- 10 g świeżych drożdży
- 10 g świeżych drożdży
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 chlust ekstraktu waniliowego (używam ekstraktu domowej roboty)
- szczypta soli
- szczypta soli
nadzienie:
- 1/2 litra jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
kruszonka:
- 80 g mąki pszennej luksusowej- 40 g oleju kokosowego (stałego)
- 40 g cukru
Jagody umyć, pozbawić ewentualnych listków i szypułek, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
W garnuszku roztopić olej kokosowy, ostudzić.
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać, odstawić na ok. 15 minut- aż zaczyn urośnie.
Następnie przesiać do dużej miski mąkę pszenną, dodać otręby, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka, wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać i dolać płynny olej. Wymieszać dokładnie mikserem z hakiem lub zagnieść za pomocą dłoni ok. 5- 10 minut. Ciasto będzie dosyć " luźne".
Następnie obrać rabarbar i pokroić go w kosteczkę.
Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć umyte jagody. Następnie rozcierać palcami w małej miseczce składniki kruszonki i posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto piec przez ok. 35- 45 minut w 180 stopniach C.
Smacznego! :-)
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś lubiłam tego typu ciasta. Kojarzyły mi się właśnie z latem. Będę musiała wypróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTe ciasto musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńI used dry yeast, but the dough didn't rise very well. Still came out a delishious breakfast treat. Thanks for sharing the recipe:)
OdpowiedzUsuń