20.11.2015

Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem



Te typowo angielskie bułeczki są idealne na leniwe poranki czy długie jesienno-zimowe popołudnia.
Lubią towarzystwo dżemu domowej roboty, odrobiny masła i kubka ciepłej herbaty.



Mają przyjemną, lekko chrupiącą skórkę i maślany, słodko-kwaśny, żurawinowy środek. 


Poniższą recepturę opracowałam specjalnie dla wszystkich tych, którzy przebywają na diecie bezglutenowej. Już nie muszą się martwić, że nie mogą zjeść tradycyjnego "skona" :)



/ przepis własny, składniki na 6 bułeczek/

- 1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej (moja mieszanka składała się z : 80 g mąki ryżowej, 40 g mąki jaglanej, 20 g mąki z amarantusa,  25 g  mąki migdałowej oraz 1 łyżeczki, tj. 2 g mielonego siemienia lnianego)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego ( uwaga! niektóre śmietany czy jogurty również zawierają gluten!)
- 1 małe jajko
- 1 spora łyżka miodu pszczelego 
- garść żurawin
- 2 łyżeczki masła
-  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty, kliknij po przepis)
- szczypta soli

dodatkowo:
- 2 łyżki mąki z amarantusa ( do posypania blatu)
- 2 łyżeczki mleka

lukier:
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny


Mąkę przesiewam do miski, dodaję miód, żurawinę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt, kwaśną śmietanę lub jogurt i masło pokrojone na kawałeczki.
Zagniatam ciasto, ale nie robię tego zbyt długo, raczej "byle jak" :)
Podsypuję blat mąką.
Składam ciasto na trzy części, wałkuję na grubość 3 cm i kroję za pomocą noża w trójkąty.
Układam je na płaskiej blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i smaruję pędzelkiem zamoczonym w mleku.
Piekę przez około 14 minut w 200 stopniach C. Gdy bułeczki uzyskają złoty kolor, to znak, że są gotowe.
W szklance ucieram cukier puder z sokiem z cytryny.
Jeszcze ciepłe bułeczki dekoruję za pomocą lukru i podaję.
Smacznego!:)





 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda. A zdjęcia śliczne :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i apetyczne, zrobię dla mojego bezglutenowca. Żurawiny mają być świeże czy suszone?

    OdpowiedzUsuń
  3. O wiele bardziej lubię teraz mąki bezglutenowe w wypiekach, niż zwykłą pszenną, wnoszą ciekawy smak, strukturę i zdrowie, fajnie jakby więcej ludzi nabrało nimi zainteresowania. Scones wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) masz rację bezglutenowe wypieki mają ciekawą strukturę, ale to rzecz gustu

      Usuń
  4. Przepyszne te poranne buleczki i cudowna stylizacja. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite. Świetne na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.