Bardzo często pytacie mnie jak przyrządzam waniliowy ekstrakt do swoich wypieków.
To bardzo proste!
Potrzebujecie mocnego alkoholu np. spirytusu lub czystej wódki, laski wanilii, buteleczki oraz czasu :)
Ekstrakt waniliowy
- 1 laska wanilii
- 1 mała buteleczka czystej wódki lub spirtytusu (250 ml)
Laskę wanilii kroję wzdłóż i umieszczam ją w buteleczce z alkoholem. Mocno zakręcam i odstawiam do szafki na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie ekstrakt jest już gotowy do użycia.
Pamiętajcie jednak, że im dłużej stoi w szafce, tym jest bardziej aromatyczny.
Ekstrakt, którego używam ma już około 1 rok. Jest bardzo intensywny w smaku i wygrywa na każdym polu z kupionym w sklepie waniliowym aromatem.
Przygotowując ten specyfik w domu pamiętanj, żeby użyć do niego składników pierwszej jakości.
Laska wanilii powinna być mięsista i aromatyczna, a alkohol świeżo otwarty i z pewnego źródła :)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Mój wczoraj dojrzał więc na dniach będę go próbować :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJest roczny i taki jaśniutki? mój ma niecały i jest jak mocna czarna herbata:)
OdpowiedzUsuńFajnie sie zapowiada
OdpowiedzUsuńw ogóle jest przefajny!
Usuń