Na piątkowy poranek mam dla Ciebie przepis na przyjemnie chrupiące i lekko ciągnące się w środku owsiano-czekoladowe ciasteczka z dodatkiem fistaszków.
Skusisz się? :)
Ciasteczka owsiane z czekoladą i fistaszkami
/ przepis własny, składniki na ok. 20 dużych ciastek/
- 110 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
- 1/2 szklanki solonych fistaszków
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier i jajko ucieram za pomocą miksera, dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Miksuję masę do momentu, aż składniki się połączą.
Na samym końcu dodaję fistaszki oraz czekoladę, mieszam wszystko za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki (masa będzie dość klejąca).
Następnie lepię z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce.
Wierzch każdej z kulek lekko spłaszczam.
Piekarnik nagrzewam do 160 st.C. i piekę ciasteczka z termoobiegiem na złoty kolor przez około 14-16 minut.
Po upieczeniu dokładnie studzę i przekładam do blaszanej puszki. Ciasteczka zachowują swoją świeżość przez około tydzień.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Prezentują się wyśmienicie :).. Idealne na zimowe poranki.
OdpowiedzUsuńOlciku wspaniale ciacha, narobiłas nam na nie ochoty Kochana:)
OdpowiedzUsuńCiastka apetyczne a ostatnie zdjęcie bardzo sugestywne :). Robiłam podobne ale raz z powodu braku - zamiast płatków owsianych dodałam prażony słonecznik - eksperyment - ale wyszedł pyszny.
OdpowiedzUsuń