Wegańskie gofry



Ok, nie jestem wielką fanką diety wegańskiej. Nigdy nie byłam i zapewne nie będę na takiej diecie, jednak kilka charakterystycznych wegańskich produktów i potraw na dobre wkradło się do mojej kuchni.
Te gofry są tylko potwierdzeniem:)



Wegańskie gofry
/ przepis własny, proporcja na 4 sztuki/

- 1 szklanka mąki pszennej 
-  3 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-  1 łyżka syropu z agawy
- 3/4 szkl. mleka roślinnego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (domowej roboty kliknij po przepis)
- szczypta soli

do podania:
- sezonowe owoce
- ewentualnie syrop z agawy lub roślinna bita śmietanka
- cukier puder
- listki świeżej mięty

Gofrownicę smaruję olejem kokosowym i zamykam, czekam do momentu, aż się dobrze rozgrzeje.
W misce dokładnie mieszam mąkę, otręby, sól, proszek do pieczenia, syrop z agawy, olej kokosowy, mleko roślinne i ekstrakt. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą, aksamitną konsystencję, jeśli są grudki należy mieszać do momentu aż znikną :)
Gotowe ciasto porcjami przekładam do gofrownicy i piekę na złoty kolor.
Podaję ze świeżymi owocami, cukrem pudrem i listkami świeżej mięty.
Czasami ubijam schłodzone przez kilka godzin w lodówce mleko kokosowe i traktuję tak samo jak najprawdziwszą bitą śmietankę .

Smacznego!:)






Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

6 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wyglądają bardzo kusząco! *.*
    Śliczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają z tymi owockami :)
    Pozdrawiam Olcik:*

    OdpowiedzUsuń
  3. wegańskie gofry? Tego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Córka jest alergikiem, więc szukałam przepisu, który byłby dobry także dla niej. Ten był najprostszy z wielu, które przeczytałam. Zamieniłam płatki owsiane i otręby na łącznie 4 łyżki mąki żytniej razowej. Gofry w pierwszej chwili były chrupiące, choć szybko zmiękły. Mi nie smakowały, ale córce tak i to się liczy :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie