Chlebów na zakwasie z chrupiącą skórką i z dodatkiem najwartościowszej mąki jaka istnieje chyba nie trzeba reklamować. Same obronią się smakiem. Jeśli posiadasz swój własny zakwas na chleb, to zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu :)
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
/ przepis od Liski/
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Następnie dodać:
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
- 400 g mąki pszennej
- 230 g wody
1- łyżeczka miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Następnie dodać:
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
- 400 g mąki pszennej
- 230 g wody
1- łyżeczka miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
wierzch:
- orzeszki piniowe, pestki dyni i słonecznika
Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.
Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).
Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut.
Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. - jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).
Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 stopni C.
Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
Ps: W towarzystwie kromek domowego chleba wystąpił miód rzepakowy od Wileńskich ♥
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Widzę na zdjęciach chlebowe ciasto w keksówce, więc można i tak upiec chleb. To dla mnie najprostsza wersja i na pewno zrobię ten chleb, bo przepis bardzo zachęca :).
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam chleba :)
OdpowiedzUsuń