Owsiane ciasteczka to coś co uwielbiamy. Na blogu pojawiło się już wiele odsłon tych pyszności.Tym razem do masy wrzuciłam odrobinę gorzkiej czekolady, a zwykłą mąkę pszenną połączyłam z otrębami. Jeśli chcecie pokusić się o inną wersję zapraszam tu, tu, tu i tu.
Zachęcam do ich przygotowania! W sklepie mamy na prawdę bogaty wybór. Producenci używając coraz to bardziej wyszukanych haseł kuszą nas na przeróżne sposoby. Słodycze przygotowane w domu są jednak dużo zdrowsze. Warto poświęcić 25 minut i móc cieszyć się zdrową i pyszną przekąską. I co najfajniejsze- do środka możesz wrzucić co tylko lubisz: czkekoladę, pestki, orzechy czy suszone owoce. Nie chcesz słodzić cukrem? Zastąp go miodem, melasą, syropem z agawy, ksylitolem. Masło to nie twoja bajka? Użyj oleju kokosowego.
Owsiane ciasteczka z czekoladą
- 100 g miękkiego masła
- 100 g płatków owsianych
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 100 g mąki pszennej
- 40 g otrębów pszennych
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esktraktu waniliowego
- szczypta soli
Masło rozpuściłam w garnuszku, ostudziłam.
Czekoladę pokroiłam na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiałam i wrzuciłam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, cukier, miód, ekstrakt i pokrojoną czekoladę. Wlałam rozpuszczone i ostudzone mało.
Zagniotłam elastyczną masę.
Formowałam z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią ciasteczka zachowując między nimi minimum 2,5 cm odstępy.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (bez termoobiegu).
Ciasteczka można przechowywać do 14 dni w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
świetne:) pycha:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam ten przepis!:)
UsuńUwielbiam domowe ciastka - już nie pamiętam, kiedy jadłam kupne :) Twoje prezentują się wzorowo!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńciasteczka owsiane sa niezastąpione!
OdpowiedzUsuńo taaak!
UsuńTakie maleństwa, a dają tyle radości:)
OdpowiedzUsuń:) fakt!
UsuńLubię takie ciasteczka, nie wymagają zbytniego nakładu pracy a zawsze są pyszne; )
OdpowiedzUsuńza to między innymi je cenię ! :D
UsuńJuż ich kolor zachęca do konsumowania! :)
OdpowiedzUsuń:) cieszę się!
UsuńMy też uwielbiamy owsiane ciasteczka:) .... swojskie oczywiście:) buziaki Olciku
OdpowiedzUsuń:D buziaki!
UsuńCześć z tej strony Noemi, bardzo podoba mi się Twój blog :) Mam pytanie, czym mogłabym zastąpić mąkę pszenną?Jeśli jest taka możliwość :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Mąką owsianą lub jaglaną
UsuńDzięki :)
Usuń