06.03.2015

Owsiane ciasteczka z czekoladą



Owsiane ciasteczka to coś co uwielbiamy. Na blogu pojawiło się już wiele odsłon tych pyszności.Tym razem do masy wrzuciłam odrobinę gorzkiej czekolady, a zwykłą mąkę pszenną połączyłam z otrębami. Jeśli chcecie pokusić się o inną wersję zapraszam tu, tu, tu i tu.
Zachęcam do ich przygotowania! W sklepie mamy na prawdę  bogaty wybór. Producenci używając coraz to bardziej wyszukanych haseł kuszą nas na przeróżne sposoby. Słodycze przygotowane w domu są jednak dużo zdrowsze. Warto poświęcić 25 minut i móc cieszyć się zdrową i pyszną przekąską. I co najfajniejsze- do środka możesz wrzucić co tylko lubisz: czkekoladę, pestki, orzechy czy suszone owoce. Nie chcesz słodzić cukrem? Zastąp go miodem, melasą, syropem z agawy, ksylitolem. Masło to nie twoja bajka? Użyj oleju kokosowego.



Owsiane ciasteczka z czekoladą

- 100 g miękkiego masła
- 100 g płatków owsianych
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 100 g mąki pszennej
- 40 g otrębów pszennych
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esktraktu waniliowego
- szczypta soli

Masło rozpuściłam w garnuszku, ostudziłam.
Czekoladę pokroiłam na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiałam i wrzuciłam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, cukier, miód, ekstrakt i pokrojoną czekoladę. Wlałam rozpuszczone i ostudzone mało.
Zagniotłam elastyczną masę.
Formowałam z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią ciasteczka zachowując między nimi minimum 2,5  cm odstępy.


Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut  (bez termoobiegu).
Ciasteczka można przechowywać do 14 dni w szczelnie zamkniętej puszce.

Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe ciastka - już nie pamiętam, kiedy jadłam kupne :) Twoje prezentują się wzorowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka owsiane sa niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie maleństwa, a dają tyle radości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie ciasteczka, nie wymagają zbytniego nakładu pracy a zawsze są pyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Już ich kolor zachęca do konsumowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My też uwielbiamy owsiane ciasteczka:) .... swojskie oczywiście:) buziaki Olciku

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć z tej strony Noemi, bardzo podoba mi się Twój blog :) Mam pytanie, czym mogłabym zastąpić mąkę pszenną?Jeśli jest taka możliwość :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.