26.07.2014

Czekoladowy pudding chia z wiśniami


Lipiec to wiśnie z naszego przydomowego ogródka, umorusane buzie i „krwawe” od soku ręce. Babcia nastawia nalewkę z wiśni, ja zrywam, a później dryluję wielkie miski wypełnione owocami, dotąd aż bolą mnie mięśnie. Wśród naszych ulubionych, naturalnych deserów prym wiedzie czekoladowy pudding z nasionkami chia i wiśniową polewą. W wersji dla dorosłych zawsze wzmacniam ją domowej roboty wiśniówką. Należy pamiętać, aby podawać tę pyszność po wcześniejszym schłodzeniu- wtedy smakuje najlepiej.



Czekoladowy pudding chia z wiśniami

/ przepis własny, składniki dla 3 osób/

- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego

- 1/4 szklanki nasion chia

- 3 łyżki kakao bez cukru

- 3 łyżki drobnego cukru brązowego Królewski

- mała miseczka (150 g ) świeżych wiśni
- 1 łyżka nalewki wiśniowej ( w wersji dla dzieci można oczywiście ją pominąć)

W misce wymieszaj dwie łyżki cukru, nasiona chia, kakao oraz mleko kokosowe.
Tak przygotowaną masę przelej do 3 szklanek lub pucharków na lody. Pamiętając, aby masa stanowiła 3/4 ich wysokości. Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Wiśnie umyj, pozbaw pestek i wymieszaj z łyżką cukru oraz wiśniówki. Tak powstały sos wyłóż na wierzch każdego deseru. Ponownie schłódź w lodówce (ok. 1 godzinę).

Smacznego!




Przepis dostępny jest również na stronie Cukru Królewskiego klik :)


 ______________________________♥____________________________

22.07.2014

Kruche pełnoziarniste ciasto z porzeczkami



W tym roku to mi przypadła fucha zrywania i przetwarzania porzeczek. Czerwone zamknęłam w słoikach w postaci galaretki, natomiast z czarnych upiekłam to ciacho.
Bierzcie przepis i biegnijcie na targ po porzeczki- póki jeszcze są :)




Kwaskowaty smak porzeczkowego wnętrza fajnie współgra z maślaną słodyczą kruchego ciasta.
/przepis własny, składniki na 1 dużą prostokątną blachę/


ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 180 g zimnego masła
- 145 g cukru gruboziarnistego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

nadzienie:
- ok. 500 g porzeczek
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki (10 g) mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
- 2  łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, dodaj otręby, pokrojone w kostkę zimne masło, wsyp też cukier, dodaj żółtka, sól i ekstrakt z wanilii. Wszystko zagnieć rękami na jednolitą masę.
Porzeczki pozbaw szypułek, umyj. Wrzuć do miski, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj całość.
Spód prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia.
Z kruchego (surowego) ciasta odkrój 1/2 porcji, pozostałą połową spód formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (z termoobiegiem) i piecz w nim spód przez 12 minut.
Po tym czasie wyłóż na podpieczone ciasto porzeczkową masę i przykryj resztą pozostawionego wcześniej ciasta.



 Całość piecz przez ok 35- 40 minut.
Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.






 ______________________________♥____________________________

15.07.2014

Weekendowe migawki


Ostatni weekend należał do bardzo udanych. Było dużo chodzenia, odwiedzania nowych miejsc, spotkań przy stole, śmiechu do łez, masa dobrego jedzenia i muzyki.
_____________
Wreszcie udało mi się odwiedzić warszawską cukiernię Meryk. Na temat ich drożdżówki z makiem słyszałam same pochwały. I nie zawiodłam się! Napakowana po brzegi masą makową okazała się dorównywać tej którą piekę raz w roku- w zimie. Koszt tej dobroci wynosi 4 zł, ja i mój luby byliśmy jednego zdania- PYSZNA. Absolutnie polecam wszystkim, którzy są tak samo jak my amatorami słodkich drożdżowych wypieków.
Jeśli znajdziecie się w pobliżu przejścia podziemnego Metra Ratusz Arsenał, nie wahajcie się i wstąpcie do malutkiego sklepiku w podziemiach.


Kolejnym punktem była restauracja na Chłodnej o przyjemnej dla ucha nazwie "U chłopaków".
Wnętrze urządzone zostało w bardzo mi bliskim skandynawskim stylu.
Karta restauracji oparta jest na sezonowych produktach.
Pokusiłam się o sałatkę z kaczką, sezonowymi owocami, bratkami i sosem malinowym z ciepłym drożdżowo-maślanym warkoczykiem . Do tego lemoniada ze świeżych cytryn. Nie żałuję! 
Sałatka wyglądała jak piękny obraz, smakowała jeszcze lepiej. Lemoniada taka jak powinna być- bez żadnych sztucznych dodatków.W 100% naturalna.



Następnie H&M Home.
Mnogość designerskich  przedmiotów w tym sklepie jest jak najbardziej na wielki plus. Znajdziemy fajne marmurowe podstawki pod naczynia, blaszane patery, szklane barokowe kieliszki, drewniane deski, lniane ścierki. Jednak.. ceny nieco odtraszają.
Cena 79 zł za drewnianą skrzynkę to trochę nie moja bajka;) 
Sezon wyprzedaży co prawda w pełni, jednak w H&Mie już dawno po nich. Najlepsze "kąski" rozeszły się w pierwszych dniach obniżek.


Przyszedł też czas na powrót do domu i imieninowe ciacho.
Po raz pierwszy udało nam się z Panem Pilotem upiec wspólnie coś słodkiego.
Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania zarówno nasze jak i wszystkich gości :)


Zrobiliśmy czekoladowe ciasto z owocami i kremem z mojego przepisu.
Możecie go znaleźć na stronie KUKBUKa klik.


Lipcowa wieś i pierwsze tegoroczne jabłka od dziadka ze wsi.
Najlepsze!


Obiad w stylu 'clean eating', czyli pełnowartościowy, zdrowy posiłek.
Na zdjęciu kasza pęczak + jęczmienna z podsmażonymi na oliwie warzywami, świeżymi ziołami, jarmużem i przyprawami.

Moje ulubione kolacje na upały, czyli gęsty serek waniliowy (koniecznie z lokalnej mleczarni), zarodki pszenne, pełnoziarniste płatki i duuużo owoców tych, które akurat są pod ręką (na zdjęciu czereśnie + wiśnie).


Na samym końcu jeszcze króciutko o moim małym odkryciu muzycznym.
Co prawda album Dawida ukazał się w 2013, jednak dopiero teraz miałam okazję poznać więcej niż jedną piosenkę.Tutaj specjalne podziękowania dla mojego brata, który podarował mi w prezencie ten album. Każdy fan czillowych kawałków będzie tak jak ja pozytywnie zdziwiony. Ta płyta to porcja bardzo dobrej muzyki i to w dodatku polskiego wokalisty. Wielkie propsy Dawid!


adresy:
Cukiernia Meryk 
Małe stoisko w pasażu przejścia podziemnego Metra Ratusz Arsenał, Warszawa

"U chłopaków"
Chłodna 2/18, Warszawa

H&M Home
Dom Mody Klif, Warszawa

muzyka:
Dawid Podsiadło 'Comfort & Happiness' (Deluxe Edition) Sony Music Polska

09.07.2014

Kokosowe ciasto z agrestem



Ostatnie dni spędzam na zrywaniu owoców i ich przetwarzaniu.
Wczoraj na przykład mogłam z powodzeniem zagrać jedną z głównych ról w horrorze. Praktycznie cała spryskana byłam sokiem wiśniowym. Tylko spójrzcie na moją krwawą rąsię :)


Dziś praca była zdecydowanie czystsza. Swoich pięciu minut doczekał się agrest.
Z rana wylądował on w misce.



Później zaś w cieście.


Kokosowe ciasto z agrestem
/ przepis własny, składniki na blaszkę o wym. 21x21 cm/

- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki jaglanej pełnoziarnistej (można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą)
- 110 g cukru brązowego
- 3 jajka
- 1 mała puszka (160 ml) mleczka kokosowego
- 2 łyżki (70 g) jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki (100 ml)  oleju
- 1 mała miseczka agrestu (ok. 200 g)
-  2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

dodatkowo:
- cukier puder (do posypania ciasta)

Do miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i wiórki.
W osobnej misce zmiksuj na puszystą masę  jajka wraz z cukrem. Dodaj jogurt grecki i mleczko kokosowe, nadal miksując wsypuj partiami mączną mieszankę. Na samym końcu dodaj owoce i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. (piekłam z termoobiegiem) przez ok. 35 minut.
Do tzw. "suchego patyczka".
Wystudzone ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego!:)



 ______________________________♥____________________________

04.07.2014

Letnie wydanie KUKBUKa



Bardzo się cieszę, że mogę w końcu pochwalić się Wam efektem projektu nad którym pracowałam w marcu (sic!).


W najnowszym KUKBUKu znajdziecie śniadanie ode mnie :)
Miłej lektury i słodkich snów!



 ______________________________♥____________________________

03.07.2014

Pełnoziarniste galette z truskawkami


 Jeśli o mnie chodzi sezon truskawkowy mógłby trwać wiecznie.


Galette upiekłyśmy razem z mamą na początku czerwca. Wylądowała w niej cała miska pierwszych! truskawek z ogródka.
Lubię tą tartę za to, że właściwie nie trzeba mieć do niej specjalnej foremki, udziwnionych przyrządów kuchennych i innych cuda-wianków.
Wystarczy mąka, masło, cukier, sól, śmietana i owoce. Prostota w najlepszym wydaniu.
Jeśli się pospieszycie, to zdążycie i Wy upiec takie ciacho wypełnione po brzegi truskawkami, a jeśli nie.. to spokojnie:)
Nadadzą się też jagody,wiśnie, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki czy agrest.


Pełnoziarniste galette  z truskawkami

/przepis własny, inspiracja klik/

- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki (40 g) cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%
- szczypta soli

nadzienie:
- średniej wielkości miska truskawek (lub innych letnich owoców)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone na kawałki masło.
Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na okrągły placek o grubości mniej więcej 1 cm. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią rozwałkowane ciasto na jego powierzchni rozsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i wetrzyj ją w ciasto.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na grube plastry. 

Rozłóż na cieście, posyp brązowym cukrem, zawiń rogi galette do środka (patrz zdjęcie).
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. i piecz w nim ciasto przez ok. 30 minut.
Upieczone i ostudzone posyp cukrem pudrem.




 ______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.