Jeśli o mnie chodzi sezon truskawkowy mógłby trwać wiecznie.
Galette upiekłyśmy razem z mamą na początku czerwca. Wylądowała w niej cała miska pierwszych! truskawek z ogródka.
Lubię tą tartę za to, że właściwie nie trzeba mieć do niej specjalnej foremki, udziwnionych przyrządów kuchennych i innych cuda-wianków.
Lubię tą tartę za to, że właściwie nie trzeba mieć do niej specjalnej foremki, udziwnionych przyrządów kuchennych i innych cuda-wianków.
Wystarczy mąka, masło, cukier, sól, śmietana i owoce. Prostota w najlepszym wydaniu.
Jeśli się pospieszycie, to zdążycie i Wy upiec takie ciacho wypełnione po brzegi truskawkami, a jeśli nie.. to spokojnie:)
Nadadzą się też jagody,wiśnie, maliny, morele, brzoskwinie, porzeczki czy agrest.
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki (40 g) cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%
- szczypta soli
nadzienie:
- średniej wielkości miska truskawek (lub innych letnich owoców)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone na kawałki masło.
Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na okrągły placek o grubości mniej więcej 1 cm. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią rozwałkowane ciasto na jego powierzchni rozsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i wetrzyj ją w ciasto.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na grube plastry.
Rozłóż na cieście, posyp brązowym cukrem, zawiń rogi galette do środka (patrz zdjęcie).
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. i piecz w nim ciasto przez ok. 30 minut.
Upieczone i ostudzone posyp cukrem pudrem.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
wygląda pysznie - mniam!!!
OdpowiedzUsuńJust perfect beautiful and i´m sure: soooooooooooooo delicious!!!!!!
OdpowiedzUsuńLove love your Blog!!!!
Many many Greetings from Germany, Olga.
Thx, Olga ;)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie: sezon na truskawki mógłby trwać cały rok. Choć kto wie? Może lepiej, że czekamy na nie cały rok? Chyba dlatego sprawiają taką radość.
OdpowiedzUsuńproduktyuboczne.blogspot.com
masz rację, aczkolwiek w moim przypadku jestem pewna- NIGDY mi się nie znudzą :)
UsuńRustykalnie, truskawkowo, wspaniale! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
Idealne rozwiązanie dla mnie w chwilach gdy ma się smaka na coś słodkiego! :)
OdpowiedzUsuńpopieram!
Usuńjestem tego samego zdania! niech sezon na truskawki nigdy się nie kończy! :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńależ proszę bardzo:)
Usuńzjadłabym:) tak to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńczęstuj się :D
Usuńwygląda świetnie, a co dopiero jak smakuje :) zjadłabym dziś z wielką chęcią kawałek, a może i dwa, trzy... do kawy :)
OdpowiedzUsuń:) ściskam!
Usuń