W tym roku to mi przypadła fucha zrywania i przetwarzania porzeczek. Czerwone zamknęłam w słoikach w postaci galaretki, natomiast z czarnych upiekłam to ciacho.
Bierzcie przepis i biegnijcie na targ po porzeczki- póki jeszcze są :)
Kwaskowaty smak porzeczkowego wnętrza fajnie współgra z maślaną słodyczą kruchego ciasta.
/przepis własny, składniki na 1 dużą prostokątną blachę/
ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 180 g zimnego masła
- 145 g cukru gruboziarnistego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 180 g zimnego masła
- 145 g cukru gruboziarnistego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
nadzienie:
- ok. 500 g porzeczek
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki (10 g) mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiej do miski, dodaj otręby, pokrojone w kostkę zimne masło, wsyp też cukier, dodaj żółtka, sól i ekstrakt z wanilii. Wszystko zagnieć rękami na jednolitą masę.
Porzeczki pozbaw szypułek, umyj. Wrzuć do miski, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj całość.
Spód prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia.
Z kruchego (surowego) ciasta odkrój 1/2 porcji, pozostałą połową spód formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (z termoobiegiem) i piecz w nim spód przez 12 minut.
Po tym czasie wyłóż na podpieczone ciasto porzeczkową masę i przykryj resztą pozostawionego wcześniej ciasta.
Całość piecz przez ok 35- 40 minut.
Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.
______________________________♥____________________________
nadzienie:
- ok. 500 g porzeczek
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki (10 g) mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiej do miski, dodaj otręby, pokrojone w kostkę zimne masło, wsyp też cukier, dodaj żółtka, sól i ekstrakt z wanilii. Wszystko zagnieć rękami na jednolitą masę.
Porzeczki pozbaw szypułek, umyj. Wrzuć do miski, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj całość.
Spód prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia.
Z kruchego (surowego) ciasta odkrój 1/2 porcji, pozostałą połową spód formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (z termoobiegiem) i piecz w nim spód przez 12 minut.
Po tym czasie wyłóż na podpieczone ciasto porzeczkową masę i przykryj resztą pozostawionego wcześniej ciasta.
Całość piecz przez ok 35- 40 minut.
Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Dla mnie to jedyny minus przebywania teraz w Warszawie. Mniej gotuje poświęcając się recenzjom lokali. A taką galaretkę porzeczkową chętnie bym zgotowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
Taki etap, bierz z niego wszystko to co najlepsze!
Usuńa do kuchni wrócisz na pewno ze zdwojoną siłą !:)
takie ciacho musi smakować obłędnie! tym bardziej z kruszonką :D
OdpowiedzUsuńKruszonka na dole, kruszonka na wierzchu- <3 <3
UsuńNiech mi ktoś zrobi takie pyszne proste letnie ciasto... kruche nie lubi się z prodiżem, więc męczę drożdżówki, ale w zamian kruszonki daję więcej niż wypada ;)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
dzięki! co do kruszonki to.. trzeba się jakoś ratować:)
Usuńna pewno pyszne , ja ostatnio podobne robiłam z przepisu" white palet" pyszne było musze znowu zrobic :)
OdpowiedzUsuńOd Liski też jest pyszne, kiedyś piekłam :)
Usuńwygląda obłędnie! niestety u nas dostanie porzeczek gdziekolwiek graniczy z cudem :( Irlandczycy z porzeczek najbardziej lubią te od razu przetworzone w sok do piwa :)
OdpowiedzUsuńo, proszę a to Ci ciekawostka ;)!
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚliczny wygląd bloga :) A ciasto palce lizać :))
OdpowiedzUsuń:) dziękuję po za pochwałę wyglądu bloga i ciacha!!
UsuńUwielbiam taką wielką kruszonkę ciastową<3
OdpowiedzUsuńja też <3
OdpowiedzUsuńporzeczki ♥
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że smakowało i pachniało wręcz obłędnie :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńGenialne ciasto ! Uwielbiam takie, pełne owoców. Porzeczki są super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olcik :)
Pięknie wygląda Twoje ciacho! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!