Marmolada pomarańczowa



Cztery lata temu zrobiłam po raz pierwszy marmoladę pomarańczową.
"Jaka dobra!"- słyszałam z ust najbliższych. Rzeczywiście była bardzo dobra.
Nie za słodka, nie za gorzka.
Kilka tygodni temu pałaszując kolejną porcję świeżych pomarańczy przypomniałam sobie o tym zdarzeniu. Zakasałam więc rękawy i.. po ok. 2 godzinach miałam słoiczki wypełnione pomarańczową , domową marmoladą.


/ przepis własny, składniki na 4 małe słoiczki/

- 1 1/2 kg pomarańczy
- 300 g cukru brązowego
- skórka z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny

Pomarańcze obrałam, pozbyłam się wszystkich białych części (Uwaga! bardzo ważne jest, aby podczas wstępnej obróbki owoców pozbyć się wszystkich białych błonek), posiekałam.
Uzyskałam tym sposobem 750g pomarańczowego miąższu wraz z sokiem. Pomarańczową masę zasypałam cukrem. Uprzednio dokładnie wyszorowane skórki pomarańczowe zalałam 1/2 litra wrzącej wody i gotowałam przez 10 minut. Odcedziłam, ostudzilam. Skórkę z połówki pomarańczy drobno posiekałam w paseczki i dodałam do pomarańczowo-cukrowej masy. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na średnim, później na małym ogniu do odparowania płynu o połowę . Na końcu dodałam sok z cytryny.
 Przelałam do słoiczków, pasteryzowałam przez 15 minut.



 Czy można ją wzbogacić?
Kawałkiem imbiru, kilkoma goździkami, odrobiną whisky czy brandy.

Do czego ją zużyć?
Marmolada jest świetnym dodatkiem do croissantów, bułeczek, razowego chleba,  naleśników.
Może być pysznym nadzieniem do mazurka, sernika lub kruchych ciasteczek.





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

17 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam wszelkie pomarańczowe przetwory; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa, pyszna, pachnąca marmolada. Super.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna:) uwielbiam domowe konfitury...

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham konfitury pomarańczowe, zwłaszcza domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. marmolada z pomarańczy :O oo nigdy nawet nie myślałem o takim rozwiązaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten pomysł mnie niesamowicie skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna, przeeepyszna... moja rodzinka zadowolona :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gotowało mi sie duzo dluzej (4h), dodalam grejpfruty -moze dlatego. ale wyszlo pysznie więc dziekuje! <3
    pozdrawiam
    Olga

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie można kupić takie papierowe koronkowe serwetki? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepie ogolnobranzowym :-)
      Poszukaj w Społemie np.

      Usuń
  12. Robię ten dżem od 3 lat, za każdym razem wychodzi pyszny! W tym roku spróbuję zrobić część z imbirem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:-) no i na pewno z imbirem wyjdzie pyszny.

      Buzia!

      Usuń
  13. Rozumiem, że po usunięciu wszystkich białych błonek, a więc też tych które dzielą miąższ pomarańczy wewnątrz, owoc nadaje się do przetworzenia na marmoladę- pozostanie sok z miąższem do których dodajemy cukier, kawałki skórki pomarańczy z połowy pomarańczy/ surowe, czy te z gotowanych 1/2 godziny/ i sok z cytryny.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie