01.03.2014

Bezglutenowe serniczki cytrynowe




Wreszcie ten wyczekany marzec.:)
Od kalendarzowej wiosny dzieli nas już tylko dwadzieścia dni, dlatego dziś bardzo wiosennie.
W stu procentach bezglutenowe, cytrynowe maleństwa na spodzie z mąki jaglanej.


/ przepis własny, składniki na 7 serniczków/


spód:
- 120 g mąki jaglanej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli

wypełnienie:
- 400 g zmielonego twarożku sernikowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 40 g cukru pudru
- sok + skórka otarta z 1/2 cytryny 

do dekoracji:
- 1 łyżka cukru pudru



Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Odjąć 2 łyżki (przydadzą się do dekoracji serniczków).
Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek.
Wyciąć siedem krążków i  umieścić w foremkach do babeczek.
Następnie zmiksować składniki masy serowej.Wypełnić nią przygotowane wcześniej spody i udekorować kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Zostawić do ostygnięcia. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!







Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

__________________________________________________________

11 komentarzy:

  1. Tak pysznie wyglądają że jadłabym z komputera:) te również wypróbuję ale chyba w tradycyjnej tortownicy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te babeczki. A tak z ciekawości, jak eliminujesz goryczkę z wypieków na mące jaglanej? Ja mam trochę zapasów mąki jaglanej sklepowej i już się przyzwyczaiłam do goryczki ale zaczęłam robić własną mąkę jaglaną i dzięki temu wypieki już nie są z goryczką.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne są te serniczki! mała przyjemność, po którą można sięgnąć w każdej chwili do kubka kawy, a to akurat bardzo lubię :) poza tym dobry pomysł na bezglutenowy spód, każdy może zajadać taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis lekki i puszysty jak (waniliowa) chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olimpia- Używam mąki jaglanej mielonej w młynie, nie ma ona absolutnie posmaku goryczki :) Nie mam niestety porównania z innymi mąkami jaglanymi dostępnymi na polskim rynku.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi sie ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym można zastąpić mąkę jaglaną? Mogę użyć zwykłej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.