07.03.2014

Czekoladowe ciasto z burakami i orzechami



Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka.
Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące.
Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem.
Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)



 / przepis własny, składniki na 1 małą keksówkę/

- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 75 g cukru
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 1 ugotowany i starty na tarce burak
- 2 łyżki kakao (bez cukru)
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli

dekoracja:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, kakao, cukier, sól, wbij jajka, wlej mleko i olej.
Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Następnie wsyp rodzynki, startego na tarce o dużych oczkach ugotowanego buraka  i  posiekane orzechy.


Keksówkę ( moja miała wymiary 26 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem.
Piecz 25 minut w 180 stopniach C.
Wystudź. Polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posyp orzechami.
Smacznego!:)





Co mogę dodać jeszcze do tego ciasta?

Oczywiście jest to kolejny, elastyczny przepis.
Ciasto możesz wzbogacić alkoholem np. rumem czy wiśniówką.
Zamiast orzechów nadadzą się też oczywiście płatki migdałowe/kokosowe/pestki dyni lub w wersji mniej dietetycznej- czekoladowe groszki.
Jeśli jesteś uczulona/y na gluten zastąp zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową.
Jeśli chodzi o dodatek gotowanego i startego na tarce buraka, to spokojnie możesz wymienić go na puree z dyni czy też startą, świeżą cukinię etc.





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Również uwielbiam dodatek warzyw w ciastach :) Zwłaszcza takich :) Muszę wyprobować to ciasto jak najszybciej. Mam pytanie - na jakich oczkach należy zetrzeć buraka?

    OdpowiedzUsuń
  2. warzywa w ciastach <3 super!

    ps. zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pięknie się prezentuje :)
    Szkoda, że burak to takie niedocenione warzywo.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, to jedno z lepsiejszych połączeń :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności ależ mi smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  6. warzywa w cieście świetnie się sprawdzają, czy marchew, czy cukinia albo i seler, każde smaczne :) z burakiem nie tylko apetycznie wygląda, ale pewnie i też zachwyca właśnie smakiem - trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto.
    Lubię ciasta z warzywami - buraki, marchew, cukinia - super sprawa.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie. U mnie z tyłu głowy już gdzieś tam każe o sobie przypomnieć ciasto fasolowe i chyba w końcu je zrobię;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Olciku bajeczne ciasto:). Lubię warzywa w wypiekach:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam, ciasto przepyszne, dziękuję za przepis, nigdy bym po taki nie sięgnęła sama z siebie,chociaż próbowałam już ciast warzywnych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.