Jogurtowy keksik z rabarbarem


Ciacho, które wyrabia się zwykłą łyżką? Tak! to możliwe. Nie musisz brudzić rączek ani posiadać miksera. Wystarczy chwila czasu (tak! dosłownie chwila), odrobina chęci i składniki.
Jogurtowy keksik z rabarbarem nie jest zbyt kalorycznym ciastem. Strukturę ma wilgotną, zwartą, w smaku - jak w przypadku ciast z rabarbarem bywa..  kwaskowo-słodki.

/ przepis własny, na 1 małą keksówkę /

- 170 g mąki pszennej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g oleju

- 1,5 łyżki suszonych jeżyn (można zastąpić je rodzynkami, żurawiną, czekoladą, orzechami itp.)
- 1 łodyga rabarbaru (obrana)
- masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wsyp do miski. Dodaj cukier, sól, olej, jajka, jogurt. Wszystko wymieszaj łyżką, tak aby składniki się połączyły. Dodaj jeżyny lub rodzynki/ czekoladowe groszki/ orzechy etc.
Rabarbar pokrój w podłużne paseczki.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Przełóż do niej surowe ciasto, na wierzchu poukładaj paseczki rabarbaru.
Piecz ok. 40 minut- na złoty kolor.


Upieczone wystudź na kuchennej kratce i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!:)





do ciasta użyłam:

jeżyn leśnych suszonych
do dostania w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia bądź na ekosfera24.pl
Ps: Na fejsbuczku Monia zapytała się czy to szafran czy kurkuma ? Ptasia napisała o mące kukurydzianej. Nic bardziej mylnego :)! takie żółtka mają jajka od kur mojego dziadka (znacie je już trochę klik)- 100 % eko.



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze


______________________________♥____________________________

19 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Keksik wygląda przepysznie i pięknego koguta ma Twój dziadek :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej ulubionej wersji bez miksera, więc do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A już miałam się pytać o ten żółty kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam przepisy, w których potrzebna jest tylko łyżka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ma piękny kolor:) A kwaskowaty rabarbar doskonale komponuje się z wilgotną strukturą ciasta jogurtowego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda naprawdę apetycznie :]
    piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piszę się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor ciacho ma cudny, a strukturę fantastycznie gąbczastą. Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Olcik ale tu sie u Ciebie zmieniło! Jestem pod wrażeniem. Super

    OdpowiedzUsuń
  10. Kredko!
    ależ to ja jestem pod wrażeniem! wracasz??:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Keksik wygląda bardzo ładnie. ; )
    Szkoda, że nigdzie rabarbaru nie mogę dostać. : /

    OdpowiedzUsuń
  12. Martha O, gdzie ty mieszkasz? Ja się nie mogę opędzić od rabarbaru!
    Keksik upiekłam i zawiozłam mamie. Dla mnie był mało słodki i pruszyłam cukrem pudrem, natomiast mama była wniebowzięta. Tylko piekł mi się chyba godzinę, bo zrobiłam z podwójnej porcji :D Jeżyn oczywiście nie miałam, dodałam po prostu świeżo startą skórkę z pomarańczy.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Olu- cieszę się bardzo, fakt keksik nie jest bardzo słodki.. mi i bratu smakował, mama coś mówiła, że za mało słodki. :)
    W razie czego zawsze można posmarować plaster dżemem lub polać odrobinką syropu z agawy:)

    Martha O.- serio? u mnie na każdym straganie i w każdym warzywniaku rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam! boskie zdjęcia:) rabarbarowe wypieki uwielbiam, Twoje ciacho mega mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczne ciasto :) Ostatnio bardzo polubiłam rabarbar, więc wpisuję je na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sprawdziłam przepis, keksik zniknął w godzinę:) PYSZNE!!!!! Jutro piekę drugi raz nie ma co! Tylko jajka mam od kurek zielononóżek i nie mają takiej żółtości:) ale to nic.

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie