Spaghetti z sosem cytrynowo-bazyliowym


Kwaskowa kremowość przełamana bazylią, podana na razowym spaghetti. Pycha!


/ przepis własny, 2 porcje/

-  170 g makaronu razowego spaghetti
- 4 łyżki sera mascaprone
- 1 łyżka masła
-  sok z połowy cytryny + 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- garść świeżych listków bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Cytrynę sparzyć, dokładnie wyszorować. Zetrzeć z niej 2 łyżki skórki i z połówki wycisnąć sok.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zostawić 2 łyżki wody) w której gotował się makaron i włożyć go z powrotem do garnka, dodać wodę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać serek mascarpone i parmezan- wymieszać.
Następnie dodać sok z cytryny, świeże listki bazylii, przyprawić solą, pieprzem i papryką. 
Makaron wymieszać w garnku z sosem.
Przełożyć na talerze.
Smacznego!:)


 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

14 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wygląda pysznie, a z dodatkiem serka musiało to być niezwykle aksamitne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron z takim aksamitnym sosem, chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w tym sosie. Cudowne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie, chętnie bym się skusiła!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj właśnie tego mi trzeba, nowy smak i makaron byłoby idealnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. extra!
    szkoda tylko, że w moim domu by się to nie przyjęło. ech, jeszcze trochę, jak się wyprowadzę to będę takie eksperymenty jadać! podoba mi się strasznie taki nietypowy makaron.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego spaghetti jeszcze nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie