30.09.2012

Wyniki konkursu "Smakowite prezenty"

 
Z szerokim uśmiechem na twarzy informuję, że książki dotrą do:
 
weronikakrzyw@wp.pl oraz Oli Maciejczyk
 
 
 
Serdecznie gratuluję obu zwyciężczyniom!:)
Ps: Olu, proszę o kontakt, ponieważ nie podałaś swojego maila. Czekam do środy. W przeciwnym razie losowanie osoby do której dotrze jedna z książek odbędzie się raz jeszcze.


EDIT: 3.10.2012 godz. 21:37  ponieważ nie dostałam wiadomości mailowej od Oli Maciejczyk, jestem zmuszona ponowić losowanie.
Tym samym ogłaszam wszem i wobec, że książka wędruje do Majki. Gratuluję!:)
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

23.09.2012

Podsumowanie Jagodowo Nam 4



Dziękuję wszystkim uczestnikom, w tym roku bawiły się aż 192 osoby, które dodały 417 przepisów!
 
Receptury zostały uporządkowane alfabetycznie, tytułami Waszych blogów.
 
Apetyt na Przepisy

Basine Pichcenie
Podpłomyki bezcukrowe serowo-jagodowe z czekoladą

Bernika- Mój Kulinarny Pamiętnik
Ciasto jagodowe

Better Choice
Co do Jedzenia?
Dieta Bezmleczna
Dwa Kąty Widzenia
 
Ewusiowe Smaki
Gruszka z Fartuszka
 
Iskierka w kuchni
 
Izioni Pyszne Smaki
 
Ja Tu Gotuję!
Jomaszka Restaurant
Kucharka Zen
 
Kuchenne- Czarymary
Pierogi z jagodami

Kuchenne Szaleństwa
Konfitura z jagód

Kuchenne Wzloty i Upadki Młodej Mężatki
Sernik jagodowy
 
 
Kuchnia Szeroko Otwarta
Kulinaria Ewy
 
 
Kulinarne Smaki
 

Kultura Kulinarna
Ciasto z resztek
Pancakes z jagódkami
Pierogi z jagodami

Kwiecienka od Kuchni
Lody jagodowe z miętą

Labolatorium Dobrego Smaku
Brioszki " koniczynki"

Lektura Smaku
Torcik "leśne kręgi"

Majanowe Pieczenie
Jagodzianki puszyste

Makaron i Rodzynka
Biszkopt z jagodami
 
Megenta w Kuchni
Moja Kulinarna Przygoda
Moniczka w kuchni
 
Morskie Cytrusy
Pierogi z jagodami

Mówią Weki
Krem cytrynowy z jagodami

My EarlyMorning Breakfast
Pancakes pełnoziarniste z twarogiem sernikowym i jagodami
Pierogi z jagodami i jogurtem naturalnym

Na Krachym Spodzie
Chłodnik jagodowy
Koktajl jagodowy
Konfitura truskawkowo-jagodowa
Pierogi z jagodami
Placuszki z jagodami polane jagodowym sosem

Na Słodko lub Wytrawnie
Jagodowe serniczki w szklankach
Jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki z lukrem

Na Stole.pl
Babka z jagodami
Chłodnik z owocami
Ciastka francuskie z jagodami
Ciastka kruche z jagodami
Jagodowe mleko
Makaron z serem i jagodami
Naleśniki wstążki z owocami
Tarta jagodowa
Tarta serce z ricottą i owocami lata

Nikol od Kuchni
Kruche babeczki z owocami

Notatnik Kulinarny Odkrywców
Bułki drożdżowe z jagodami Mamy
Jagody do słoików
Pierogi z jagodami

Nutinkowe Wypieki
Biszkopt z jagodami
Lody jagodowe na trzy sposoby
Pampuchy z musem jagodowym


Od Kuchni
Deser owocowy z sosem z serka homogenizowanego

Ola Lallola
Corn flakes, borówki, mleko
Pierogi z jagodami

Omnomnom
Sernik z owocami

On Egin Eta Topa
Białkowy omlet z jagodami
 
Oregano i cynamon
Przepisy Aleksandry
Silver Teaspoon
Koktajl jagodowy z zieloną herbatą
Owoce z sosem limonkowo-miodowym
Warstwowy jogurt z jagodami

Słodka Magia od Kuchni
Jagodzianki
Kruche ciasto z malinami i jagodami na budyniowej piance
Tarta z kremem z lemon curd z jagodami pod śmietanową chmurką

Smaczna Pyza
 Jagodzianki domowe- najlepsze
Łatwe lody jagodowo-bananowe

Smacznie Zdrowo Tanio
Muffinki z owocami leśnymi

Smaczny Kąsek
Kremowy sernik z jagodami

Smaki Alzacji
Śmietanowiec z borówkami- błyskawiczny
Tort jagodowo-śmietanowy

Smakiem Pisany
Jagodowy sernik na zimno

Smakocie i Łakołyki
Muffiny pachnące latem

Smakołyki Alergika
Najprostszy placek drożdżowy z jagodami i kruszonką

Smakoterapia
Koktajl jagodowy dla alergików

Soulstone Everywhere
Muffinki jagodowe z otrębami
Serek ricotta z owocami
Tarta z borówkami i i malinami

Sto Kolorów Kuchni
Pieczona owsianka z jagodami
Sernik na zimno z jagodami
Sos jagodowy

Spektrum Smaku
Delikatne pierogi z jagodami

Strawberries & Cream
Sernik inny niż wszystkie

Sweet Days
Cupcakes z kremem borówkowym

Sweet Escape Into Kitchen
Naleśniki czekoladowe z jagodami
 
Szelmostwa lisa
Tęcza w Słoiku
 
Trus Pichci
Muffinki wegańskie typu cornbread

Upiecz Coś Zdrowszego
 
W Mojej Kuchni
W Trzech Smakach
Jagodzianki
Pierogi z jagodami
 
 
Waniliowa Inspiracja
 
Z Pamiętnika Piekarnika
Zjedz ze Smakiem
Drożdżowe jagodzianki
Tarta jagodowa

Zjem To
Bułeczki z jagodami
Ciasto "Halinka"

Życie w Apetycie
Brioszki jagodowo-serowe
Gofry kakaowez kremem malinowym, najeżone  czarnymi jagodami
Granita na upały
Jagodzianki
Lody jogurtowo-jagodowe
Pierożki drożdżowe z jagodami i sosem malinowym
Torcik wakacyjny jagodowo-truskawkowy
Tort- cassata siciliana

Życie ze Smakiem
Pancakes z jagodami i waniliową śmietanką
Tarta z jagodami


Ps: Mam nadzieję, że o nikim nie zapomniałam, ale gdyby jakiś przepis lub uczestnik został pominięty proszę, piszcie na jagodowonam@wp.pl . Niestety nie mam dla Was słoiczków z jagodowym dżemem :(, z powodów zdrowotnych w najlepszym okresie jagodowego sezonu dostałam zakaz odwiedzania lasu. No cóż, pozostaje mi tylko zbierać siły na  jagodobranie w następnym roku.


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________
 

Śniadanie: Owsianka na mleku kokosowym z gruszką i gorzką czekoladą


 Z okazji pierwszego dnia jesieni ból gardła i.. owsianka. Troszkę inna, bo podana z gruszkami i ciemną czekoladą, "podkręcona" mlekiem kokosowym. Przy okazji mogę Wam wreszcie podać moje złote proporcje na owsiankę dla jednej osoby:)


 / przepis własny/


- 270 ml mleka  2%
- 30 ml mleka kokosowego
- 50 g płatków owsianych górskich
- kostka lub dwie:) gorzkiej czekolady
- 1 łyżka preparowanych ziaren pszenicy
- dojrzała gruszka średniej wielkości
 Do rondelka wlewam oba rodzaje mleka, gdy zacznie się gotować wrzucam płatki.
Gotuję ok. 12 minut, często mieszając - uwaga owsianka lubi kipieć i się przypalać!
Nalewam do misieczki, dodaję pokrojoną w kostkę gruszkę oraz czekoladę.
Dorzucam preparowane ziarna pszenicy-  możecie je spokojnie pominąć.
Takiej owsianki już nie dosładzam.
Smacznego!;)









Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

21.09.2012

Tiramisu cupcakes

Ostatnimi czasy zaczęłam uwielbiać kremowe ciasta- dziwne, ponieważ  nigdy nie pałałam do nich zbytnim entuzjazmem. Tak samo jak do babeczek typu cupcakes. Dziś pokazuję przepyszne, o smaku tiramisu. Jak dla mnie to taka mała namiastka nieba.
Koniecznie dodajcie do nich Amaretto- opłaci się! Ja miałam dostęp do oryginalnego, przywiezionego z Włoch- w smaku po prostu bajka.




/ inspiracja i szkielet przepisu pochodzi od Dorotuś , wyszło mi 6 dużych babeczek/
- 110 g masła
- 110 g mąki
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki likieru Amaretto
 
 
dekoracja:
-  200 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki gęstej śmietanki 18%
- 6 łyżeczek cukru pudru
-  2 łyżki kakao
 
 
Jajka ubiłam z cukrem. Dodałam do nich  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolałam mleko, roztopione i ostudzone masło oraz Amaretto.
Wyłożyłam papilotkami blachę do pieczenia muffinek, łyżką do lodów nakładałam ciasto.
Piekłam 20 minut w 180 stopniach- na złoty kolor.
Wyjęłam babeczki na kratkę i dokładnie ostudziłam.
Mascarpone zmiksowałam wraz ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełożyłam do szprycy z okrągłą końcówką i udekorwałam swoje wypieki. Na końcu oprószyłam kakao. Babeczki na prawdę bardzo szybko znikają,  ale jeśli z jakiegoś powodu nie możecie ich zjeść od razu po przyrządzeniu, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Smacznego!:)





 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

19.09.2012

Konkurs "Smakowite prezenty"



 

 
Mam dla Was konkurs w którym do zgarnięcia są dwie nowiutkie (jeszcze zafoliowane) książki autorstwa Sigrid Verbert pt."Smakowite prezenty".
O książce pisałam już tutaj.

A zadanie konkursowe brzmi:
 
- polub fanpejdż Waniliowej Chmurki 
- zostaw komentarz pod tym postem w którym napiszesz o swoich ulubionych ciasteczkach
(nie musisz od razu podawać przepisu możesz jedynie opisać ich smak lub zamieścić samą nazwę)
- w komentarzu zostaw swój adres mailowy
-  ze wszystkich komentarzy wylosuję dwie osoby, które otrzymają ode mnie książki ( każda po jednym egzemplarzu rzecz jasna)
 - na Wasze odpowiedzi czekam od dzisiaj do 29 września 2012 roku do godziny 23:59.
 
Przystąpienie do konkursu jest równoznaczne ze spełnieniem wszystkich wymogów regulaminu.
 
 
Nagrody zostały ufundowane przez:
 



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze


______________________________♥______________________________
 
 
 
 

"Smakowite prezenty" Sigrid Verbert

Książka autorki znanego włoskiego bloga kulinarnego www.cavolettodibruxelles.it jest piękna.
Czyste zdjęcia, teksty "od serca" i wypróbowane, nieskomplikowane przepisy tworzą jedną spójną całość, która wywołuje we mnie potrzebę wypróbowania wszystkiego.
 Styl Sigrid jest mi bardzo bliski. Pastelowe barwy, proste receptury, przywiązanie do tradycji sprawiają, że gdy oglądam fotografie i czytam teksty powtarzam sobie pod nosem " kurczę, też tak / takie coś  mam".
W pozycji znajdziemy przepisy na słodkości, wytrawne wypieki, ciastka dla psów, domowe przetwory czy napoje. Dowiemy się również jak własnoręcznie zrobić pudełeczko na łakocie (szablon widnieje na 185 stronie, czyli przy samym końcu). Tam napotkamy także słowniczek- coś w sam raz dla kuchennych debiutantów. Uwielbiam książki kulinarne, które można traktować bardziej jako albumy fotograficzne, niż podręczniki. Takie właśnie są " Smakowite prezenty"- najładniejsza  pozycja (jak dotąd), która zasiliła moją biblioteczkę w 2012 roku.
Sigrid Verbert
 "Smakowite prezenty . Słodkie i słone przysmaki na cały rok"
Jedność, 2012
 s. 191
cena 59 zł




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

18.09.2012

Śniadanie: bagietka z pastą słonecznikową, rukolą i pomidorem


 
Na zdjęciach bagietka posmarowana pastą słonecznikową z dodatkiem jabłka i cebuli, przyozdobiona sałatą lodową, rukolą, pomidorkiem i papryką.
 
 
 
 
Pastę słonecznikową możecie przyrządzić sami w domu, ale jeśli ktoś tak jak ja ma popsuty blender, albo nie ma blendera w ogóle albo nie ma czasu ani ochoty przyrządzać czegoś własnoręcznie, dobrym wyjściem jest kupno takiej właśnie pasty. Firma Zwergenwiese proponuje wiele smaków m.in: jabłkowo-cebulową (na zdjęciach), paprykową, z dodatkiem rucoli, ogórkowo-koperkową, ze szczypiorkiem, chrzanem czy grzybami shitake.
 
Skład wybranej przeze mnie pasty to:  słonecznik - eko 29%, woda, cebula - eko 19%, olej słonecznikowy - eko, sok cytrynowy - eko, przecier z jabłek - eko 4%, sól morska, pieprz - eko.
 
Dostaniecie ją na Ekosfera24.pl  lub w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia .
 
 
 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________
 
 

17.09.2012

"Smaki Grecji" Lidia Milewska

"Greczynki uważają, że kuchnia jest niczym teatr. Im więcej serca włożymy w to, co robimy, tym lepszy będzie efekt i aplauz gości."
Książka Lidii Milewskiej "Smaki Grecji. Przepisy prosto z gaju oliwnego" to coś dla wielbicieli prostych przepisów i małej ilości tekstu, który zwykle "okrasza" receptury kulinarne.
Na wstęp autorka poświęciła jedną stronę, na każdy przepis dwie - jedna strona to spis składników i przygotowania zapisany dużą czcionką, a druga zdjęcie potrawy. Przy każdym przepisie zamieściła swoje uwagi i wskazówki- uważam to za duży plus.
Cała książka utrzymana została w klimacie śródziemnomorskim, biało- niebieska okładka i kolorowe, ostre zdjęcia prezentują się na prawdę bardzo ładnie. Ucieszą się ci, którzy poszukują szybkich dań wraz z cennymi wskazówkami oraz nieprzekłamanymi fotografiami, bez zbędnego wgłębiania się w tradycje i kulturę kulinarną danego kraju. Pani Lidia owszem wspomniała o niej, ale krótko i zwięźle. Ja czuję lekki niedosyt, ale czegoż wymagać po książce, która liczy niespełna 160 stron w formacie A5 ?
Lidia Milewska " Smaki Grecji. Przepisy kulinarne prosto z gaju oliwnego"
 Buchmann
Warszawa 2012
s.158
cena 19 zł 


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

16.09.2012

Biała czekolada z literkami i cyferkami

Rozpływa się w ustach i lekko chrupie. Pyszna rzecz zarówno dla małych jak i dużych czekoladożerców.
- tabliczka białej czekolady
-  chrupki do mleka w kształcie literek i cyferek
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Na tacy rozkładamy papier do pieczenia, wylewamy białą czekoladę i równo rozsmarowujemy na papierze, układamy na czekoladzie chrupki.
Zostawiamy do stężenia- ok. 2 h. Łamiemy na kawałki i jemy- jak każdą czekoladę.
Smacznego:)



Co to za chrupki?

czekoladowe i bezglutenowe Magic Pops firmy Schär . Nie zawierają skrobi pszennej,  mleka i jaj.
Fajne szczególnie dla dzieci- jedzenie można połączyć z nauką cyferek i alfabetu:)

Te chrupki dostaniecie w sieci Organic Farma Zdrowia lub na Ekosfera24.pl
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.