Śliwkowy placek jogurtowy


Czujemy już jesień w powietrzu.
Zbieramy nasionka, suszymy zioła, kupujemy cebulki tulipanów i wrzosy.
Zrywamy  ogromne dynie i buraczki, małe słoneczniki, cukinie i przesycone słońcem pomidory.
Zajadamy jabłka, zerwane prosto z drzewa.
Robimy przetwory z pomidorów i dżemy, dużo rozmaitych dżemów.
Kupujemy truskawki i jagody- na sam koniec sezonu.
Późne lato kojarzy mi się ze słonecznymi popołudniami, herbatą i kawałkiem domowego ciasta ze śliwkami. Takim jak to:

Śliwkowy placek jogurtowy
/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/

-  300 g jogurtu naturalnego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 2 garście świeżych, wypestkowanych śliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder (do posypania)
- masło i bułka tarta ( do przygotowania tortownicy)

Mąkę przesiałam przez sitko.
Zmieszałam mikserem wszystkie składniki, oprócz śliwek i cukru pudru oczywiście.
Wlałam do tortownicy wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Umyte i pozbawione pestek śliwki przekrajałam na pół i układałam na cieście.
Piekłam 40 minut w 180 stopniach C, jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!






 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

21 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. czy moge sie poczęstować? wygląda kusząco (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro tak zachęcasz, to chce kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Możecie się śmiało częstować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda podobnie do tego, który ja zawsze robię. :) Piękne zdjęcia. A ten proszek do pieczenia... hmm, muszę poszukać, w końcu mieszkam w Niemczech.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki, jabłka i słoneczko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, to ja poproszę, bo lubię bardzo takie właśnie ciasta.:)
    Pozdrowienia, dobrej nocy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale wygląda! lubię widok śliwek zanurzonych w puszystym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pysznie wygląda ! Wyborne śliwkowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To się częstuję :) Uwielbiam ciasta ze śliwakmi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda wprost obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie ładne śliwkowe lato!

    OdpowiedzUsuń
  12. zdjecia pyszne więc ciasto napewno tez.

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne <3
    Śliwkowe ciasto chodzi za mną już od jakiegoś czasu. :)

    http://bezlikrozkoszy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. wyciagam reke po kawaleczek, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. przepyszne i absolutnie jesienne ciasto. czy może być coś lepszego?
    pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. proszkiem mnie zainteresowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wychodzi ciężkie i zbite. Brak mu lekkości i puszystości.
    Robiłam już wiele ciast jogurtowych i to niestety jest najgorsze. A szkoda, bo wygląda kusząco.
    Kolejny raz niestety przekonałam się, że jeśli znalazło się już idealny przepis to nie należy eksperymentować i poszukiwać kolejnego "idealnego".

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej, okropnie mnie zmartwiłaś, bo Nam bardzo smakowało i wcale nie było takie zbite. Czy przesiałaś mąkę do tego ciasta?
    Ps: chętnie bym zrobiła jogurtowe z tego najlepszego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie