Z okazji pierwszego dnia jesieni ból gardła i.. owsianka. Troszkę inna, bo podana z gruszkami i ciemną czekoladą, "podkręcona" mlekiem kokosowym. Przy okazji mogę Wam wreszcie podać moje złote proporcje na owsiankę dla jednej osoby:)
/ przepis własny/
- 270 ml mleka 2%
- 30 ml mleka kokosowego
- 50 g płatków owsianych górskich
- kostka lub dwie:) gorzkiej czekolady
- 1 łyżka preparowanych ziaren pszenicy
- dojrzała gruszka średniej wielkości
- 270 ml mleka 2%
- 30 ml mleka kokosowego
- 50 g płatków owsianych górskich
- kostka lub dwie:) gorzkiej czekolady
- 1 łyżka preparowanych ziaren pszenicy
- dojrzała gruszka średniej wielkości
Do rondelka wlewam oba rodzaje mleka, gdy zacznie się gotować wrzucam płatki.
Gotuję ok. 12 minut, często mieszając - uwaga owsianka lubi kipieć i się przypalać!
Nalewam do misieczki, dodaję pokrojoną w kostkę gruszkę oraz czekoladę.
Dorzucam preparowane ziarna pszenicy- możecie je spokojnie pominąć.
Takiej owsianki już nie dosładzam.
Smacznego!;)
Gotuję ok. 12 minut, często mieszając - uwaga owsianka lubi kipieć i się przypalać!
Nalewam do misieczki, dodaję pokrojoną w kostkę gruszkę oraz czekoladę.
Dorzucam preparowane ziarna pszenicy- możecie je spokojnie pominąć.
Takiej owsianki już nie dosładzam.
Smacznego!;)
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Ale pycha *>* Dostanę odrobinę?
OdpowiedzUsuńjasne;))
OdpowiedzUsuńPyszna!.
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki:D
ale pyszna musi być tak podana owsianka!:)
OdpowiedzUsuńWspaniała i taka smaczna ;D
OdpowiedzUsuńIdealna na początek dnia :)
OdpowiedzUsuńPyszne, jesienne :)
OdpowiedzUsuńOjejku jak ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTakie owsianki mogłabym jeść codziennie, bez końca :)
uwielbiam mleko kokosowe ! i w ogóle wszystko co kokosowe to lubię =) mniam
OdpowiedzUsuńomomom ta owsianka jest idealne ,uwielbiam takie połączenia ,mleko kokosowe <3
OdpowiedzUsuńA wiesz Olciku, ze ja owsianki jeszcze nie jadlam ? :) Musze wreszcie sie skusic bo Twoja wersja wyglada tak apetycznie, ze az mam ochote porwac te miseczke :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
a ja mam pytanie odnośnie mleka kokosowego,kupiłam takie samo jak Ty,chciałam użyć do puddingu z chią (szałwią hiszpańską) ale ku memu zaskoczeniu z góry było jak masło a na dole jak woda kokosowa pytanie moje brzmi czy miałam to wymieszać przed dodaniem do chii? czy tylko tą gęstą część..jestem w kropce...prosiłabym o pomoc jeżeli to możliwe
OdpowiedzUsuńspróbuj zblendować mleko - aby całość dokładnie się połączyła
UsuńJeśli można doradzić z własnego doświadczenia, wystarczy puszką energicznie potrząsać przez pół minuty i tłuste z rzadkim świetnie się połączy. Do chia z gęstym zdecydowanie:)
OdpowiedzUsuń