28.02.2012

Babka cytrynowa



Ciasto, które wyjdzie każdemu. Ważne jest jednak to, aby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę;)


/10 porcji/
ciasto:

- 1/2 kostki masła
- szklanka cukru pudru + 16 g cukru waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
-  1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z jednej cytryny
- aromat cytrynowy
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do dekoracji

Masło utrzeć z cukrami i jajkami. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać po łyżce do masy, cały czas mieszając. Wymieszać z mlekiem, skórką otartą z cytyny i aromatem.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą  formy. Piec ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



♪♫


______________________________♥____________________________



26.02.2012

Specjalnie dla Was

Kochani! Zanim podam Wam przepis na pyszną babkę cytrynową, muszę Was powiadomić o tym, że od dziś na blogu każdy nowy przepis (stare oczywiście też, ale nieco później) zostanie opatrzony tabelką GDA.
Mam nadzieję, że ułatwi Wam to przygotowanie zbilansowanej diety ;)
Pozdrowienia ciepłe!


______________________________♥______________________________

24.02.2012

Zróbmy wiosnę!



cdn.
______________________________♥_____________________________




22.02.2012

Tost. Historia chłopięcego głodu


Jeżeli lubicie oglądać filmy w których jedzenie, gotowanie i kuchnia odgrywają dużą rolę polecam Wam ten film. Nie pożałujecie!
To autobiografia brytyjskiego kucharza, autora wielu książek kucharskich i programów telewizyjnych o tematyce żywieniowej.  Jak to ja, oczwiście największą uwagę zwróciłam na świetnie oddany klimat retro. Moją ulubioną sceną została ta, w której mały Nigel przemierza zakamarki sklepu.



Ps:  Pod tym samym tytułem ukazała się również książka.

______________________________♥_____________________________




Glazurowana marchewka


Podawałam już kiedyś przepis na glazurowaną marchew tutaj, warto jednak go przypmnieć, ponieważ jest znakomity.
Glazurowaną marchewkę możecie posypać ziołami, które akurat macie pod ręką, u mnie tym razem był to parmezan i bazylia. Swoje danie zagryzałam maślaną grzanką.
Spróbujcie! ;)


Glazurowana marchewka

/ przepis od Liski/

- 300 g marchwi, obranej i pokrojonej w słupki
- szczypta imbiru lub 1/2 łyżeczki przuprawy garam masala
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka dowolnych ziół, posiekanych (koperek, bazylia itp.)
- 1 łyżka pokruszonego sera (fety, koziego, parmezanu itp.)

Masło rozpuścić na patelni, dodać imbir, cukier i sól, poddusić 1 minutę. Dodać marchew, obtoczyć w maśle, podsmażyć kolejne 2 minuty. Wlać tyle wody, by przykryła marchew. Doprowadzić do wrzenia, przykryć przykrywką i gotować 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, by marchew się nie spaliła.
Marchewka powinna wchłonąć całą wodę i lekko się skarmelizować. Wymieszać z ziołami, przełożyć na talerz, posypać serem.
Smacznego!




♪♫



______________________________♥______________________________


16.02.2012

Pączki wiedeńskie


Pod tą samą nazwą można kupić w sklepie pączki wiedeńskie lub gniazdka. Smak dzieciństwa. Pyszności!:)



Pączki wiedeńskie

/ przepis własny opracowany na podstawie rodzinnego przepisu, składniki dla ok.8 osób/

- 200 g przesianej mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1/2 oleju (do smażenia)

glazura:
-  200 g cukru pudru
- kandyzowana skórka pomarańczowa (niekoniecznie)

W garnku zagotować 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadratu o bokach 8 cm. Na każdy wycisnąć kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. 

 Olej rozgrzać w średniej wielkości garnku.
Partiami smażyć pączki (papierem do góry, po minucie można go spokojnie zdjąć).  Smażyć 4-5 minut z każdej strony.

Wyjąć, osączyć na serwetce.
Cukier puder utrzeć z odrobiną wody. Polukrować nim pączki, można również posypać skórką pomarańczową.
Smacznego!



Ps: Dziś Tłusty czwartek, a więc smacznych pączków Wam życzę!:D

______________________________♥_____________________________




14.02.2012

Mini brownie z pomarańczową nutą


/ szkielet przepisu pochodzi z  'The Australian Women's Weekly'/

Składniki na 4 foremki:
- 20 g kakao
- 40 ml gorącej wody
- 80 g czekolady deserowej
- 75 g roztopionego masła + 1 łyżka do wysmarowania ramekinów
- 2 jajka
- 50 zmielonych migdałów
- 110 g drobnego cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- czekoladowe wiórki do dekoracji

Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, kawałeczki masła, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować. Dodać skórkę.Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem. Ramekiny wysmarować masłem. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 .  Udekorować wiórkami czekoladowymi.
Można jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego!:)




Polecam również:
♪♫



______________________________♥_____________________________


Valentine's Day

______________________________♥_____________________________


12.02.2012

Kiedy brakuje..



Kiedy brakuje mi ciepłych dni i słońca szukam słonecznych kolorów i kwiatowych motywów.
Myślę o lecie i końcu szkoły, marzę o długich dniach i krótkich nocach. Odliczam dni do wiosny.
Z każdym dniem jest lepiej, choć.. ten mróz mógłby już sobie odejść.

______________________________♥_____________________________


11.02.2012

Red Velvet Cupcakes

Przepis jest prosty i niezbyt czasochłonny.
Krem z serka mascarpone i bitej śmietany jest wyśmienity!
Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie to nadrobi ;)


/przepis ze strony JoyofBaking.com/


Składniki na 6 dużych babeczek:



- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
- 1/2  szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego (użyłam barwnika w płynie)
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Krem z mascarpone i kremówki:

    - 250g mascarpone
- 100ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- chlust ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać razem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii i ubić razem. Barwnik wymieszać ze śmietaną. Do masy maślano- jajecznej dodawać na przemian mąkę i śmietanę z barwnikiem, dokładnie miksując. Na koniec rozpuścić w occie sodę i dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać przygotowane ciasto do 2/3 wysokości foremek.
Babeczki piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, natomiast duże w 190°C przez 25 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w foremkach, potem przełożyć je na kratkę do studzenia.


Ubić lekko mascarpone, następnie dodać cukier i wlać kremówkę. Na najwyższych obrotach miksera ubić serek i śmietankę na sztywny krem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobna końcówką wycisnąć ‘czapeczkę’ na każdej babeczce.
Smacznego! ;)


Moje babeczki biorą udział w akcji:


♪♫




______________________________♥_____________________________

10.02.2012

Rozwiązanie konkursu z Pinspire

Witam po tygodniowej przerwie!:)
Niezmiernie miło jest mi ogłosić zwycięsców konkursu z Pinspire
Bony wędrują do:
oraz
Pozdrawiam wszystkie uczestniczki- Wasze kolekcje dostarczyły mi wielu ciekawych inspiracji, a przyznanie nagród było bardzo trudne, zdecydowanie łatwiej byłoby gdybym miała min. 10 bonów :)


______________________________♥_____________________________




02.02.2012

Konkurs z Pinspire


Kochani! Walentynki coraz bliżej, a ja mam dla was kolejną niespodziankę.
Tym razem ze stroną Pinspire postanowiliśmy zorganizować dla Was ciekawy konkurs.
Co to jest Pinspire ? 
Idea tej strony jest prosta i zapewne większość z Was wie na czym polega.
Pinspire to miejsce gdzie możecie dzelić się inspirującymi zdjęciami (niekoniecznie Waszego autorstwa), tworzyć własne kolekcje przyklejając je na ściany serwisu i komentować.

Co można wygrać?

Dwie osoby, których kolekcje najbardziej mnie zainspirują wygrają bony do sieci sklepów Duka  o wartości 50 zł każdy.



Zasady konkursu:

stwórzcie własną kolekcję zdjęć na stronie Pinspire i  zostawcie do niej linka pod tym wpisem

- tytuł kolekcji "miłość " (możecie pokazać mi wszystko to co kochacie, np. słodycze, wakacje, stare filmy, modę)
- polubcie profil Waniliowej Chmurki i Pinspire na facebooku

- czas trwania od 2 lutego 2012 do 9 lutego 2012 roku (włącznie)





______________________________♥_____________________________

*zdjęcia wykorzystane do  bannera konkursowego pochodzą ze strony szpileczki.com






01.02.2012

Patelnię wygrywa...

Kochani! 
Mnóstwo przepysznych przepisów mi podawaliście, a Wasza wena twórcza nie miała granic.
Autor jednego z  wierszy wygrywa dziś  u Mnie patelnię!:)

 
Ps:  Przegrani niech się nie martwią, bo sezon konkursowy na Moim blogu dopiero się zaczyna;)
Pozdrowienia ciepłe!

______________________________♥_____________________________




Blogger template designed By The Sunday Studio.