28.02.2012

Babka cytrynowa



Ciasto, które wyjdzie każdemu. Ważne jest jednak to, aby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę;)


/10 porcji/
ciasto:

- 1/2 kostki masła
- szklanka cukru pudru + 16 g cukru waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
-  1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z jednej cytryny
- aromat cytrynowy
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do dekoracji

Masło utrzeć z cukrami i jajkami. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać po łyżce do masy, cały czas mieszając. Wymieszać z mlekiem, skórką otartą z cytyny i aromatem.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą  formy. Piec ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



♪♫


______________________________♥____________________________



21 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wygląda, smacznie.
    Lubię cytrynowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz będę częstym gościem na tym blogu :-) Lubie wiedzieć ile dany smakołyk ma kalorii :-) A kwasotę lubię :-)

    Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam babki cytrynowej... muszę się w końcu zebrać i upiec :)

    Pozdrawiam
    www.emmagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna i smacznie wyglądająca ta baba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaki Twoje ciasto ma ładny kształt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne, rustykalne zdjecia. I ciasto takie domowe. Bardzo lubie!

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne te karbowane brzegi:), a cytrusy w wypiekach uwielbiam:) pozdrawiam Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Ciasto nr 1 mojego K. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zatęskniłam do ciast. A niech to.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie takie babeczki :) Ciesze sie, ze zrobilas dla mnie herbatke. Zaraz wpadam na ciacho :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... lubię takie aromatyczne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem czy tak ma każdy ale mi taka baba kojarzy się z dzieciństwem i jakimś ciepłem ogarniającym cały dom. Pięknie Ci wyszła, aż chce się piec!

    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile porcji to 100g ? ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.