Chłodnik z buraków


W takie dni jak dzisiaj, kiedy za oknem 30° C chyba nie ma lepszego pomysłu na obiad.
Jest odżywczy, a przy tym doskonale chłodzi.
Właściwie najwięcej zajmuje ugotowanie buraków i jajek. Resztę przygotujemy w 5 minut.


Chłodnik z buraków
/ przepis na 4 porcje/

- 1 litr maślanki/ kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2 duże buraki
- 1 ogórek małosolny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka kopru
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz

dodatkowo:
- listki czerwonego szczawiu
- 2 jajka ugotowane na twardo (przekrojone na połówki)

Buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości.
Zostawiam, aż ostygną. Dopiero wtedy obieram je ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na tarce ścieram również ogórka małosolnego.
Do garnka wlewam maślankę, dodaję starte buraki, ogórka oraz sok który puściły podczas ścierania.
Dodaję poszatkowany szczypiorek i koperek.
Wyciskam sok z połowy cytryny, doprawiam również solą i pieprzem.
Chłodnik wstawiam do lodówki na ok. 1- 2 h. Przelewam na talerze, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i listkami młodego szczawiu.

Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

2 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Mam ochotę by w końcu zrobić chłodnik a że buraków u mnie dostatek więc ....Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie