31.07.2017

Cytrynowo-bazyliowy sorbet bez cukru




Chyba nareszcie zaczęło się porządne lato w naszym kraju.
Temperatury rosną powyżej trzydziestu stopni, a nam chce się wszystkiego dzięki czemu można się schłodzić :-)
I tutaj na pomoc spieszą wszelkie zimne napoje, lody, chłodniki i wszelkiego rodzaju zimne desery.
Sorbety to świetna sprawa, zwłaszcza te, które nie zawierają w sobie cukru. Mój posłodziłam syropem z agawy. Jeśli go nie posiadasz, spróbuj dodać syrop klonowy lub płynny miód o delikatnym smaku np. akacjowy.

Cytrynowo-bazyliowy sorbet bez cukru
/ składniki dla 2 osób/

- 4 cytryny
-  5 łyżek syropu klonowego/miodu lub syropu z agawy
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 szklanka zimnej wody

dodatkowo:
- listki świeżej bazylii
- wafelki do lodów

Z trzech cytryn wyciskam sok. Upewniam się, czy nie ma w nim pestek.
Cytrynę, która została dokładnie zalewam wrzątkiem i ścieram z niej skórkę.
Syrop rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie mieszam.
Łączę z lodowatą wodą, skórką i sokiem z cytryn.
Przelewam do dużego pudełka i chłodzę.
Po tym czasie przelewam całość do misy maszyny od lodów i mrożę przez 30 minut.
Nakładam łyżką do lodów i podaję.

Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.